logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp MX-M200D – błąd F2-02 po wymianie tonera, czyszczenie czujnika ATC?

prosiak_szuka 28 Sie 2025 16:27 324 7
REKLAMA
  • #1 21647113
    prosiak_szuka
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Po zmianie tonera z nieoryginalnego na inny nieoryginalny, ale innej marki, wyskakuje błąd F2-02. To samo przy innym, nowym tonerze. Oryginalne tonery są niedostępne, więc kupiłem z Włoch trzy na zapas i właśnie przy nich wyskoczył ten błąd. Myślałem, że to kwestia chipa, ale po zmianie na nowy błąd pozostaje.
    To moja pierwsza przygoda z urządzeniem tego typu — dostałem je kilka lat temu, jeszcze z rozruchowym tonerem i jednym zapasowym — stało latami nieużywane. Drukarka leciwa, ale w świetnym stanie. Licznik pokazuje 65 tysięcy kopii. Miesiąc temu na wydrukach zaczął pojawiać się delikatny pasek, ale znikał po kilku kopiach, więc nie sądzę, że to problem sprzętowy.

Z tego, co się dowiedziałem, kod wskazuje na:
    - nieprawidłowość czujnika ATC,
    - nieprawidłowość podaży tonera.

Instrukcje sugerują wymianę tonera i developera. Tonera nie da się kupić, a przed zakupem developera chciałbym spróbować innych opcji. Podobno oryginalny developer wytrzymuje 500 000 wydruków (https://www.galaxus.ch/en/s1/product/sharp-original-developer-for-printer-mx-m200d-mx-m160d-capacity-approx-500000-pages-printer-accessor-20803546)

Od sprzedawcy chipów na Allegro dostałem informację: "Kod F2-02 oznacza nieprawidłową gęstość tonera, błąd na czujniku optycznym. Jest to niezwiązane z chipem. Możliwe, że ma Pan uszkodzony czujnik optyczny tonera, może też być to jedynie kwestia jego wyczyszczenia."

Przeszukałem forum, dokumenty, szukałem bez sukcesu instrukcji serwisowej. Odkryłem kod serwisowy #*C*, wyzerowałem wszystkie liczniki oprócz DEV (albo nie ma takiej pozycji w menu, albo ja do niej nie dotarłem). Przeczyściłem komorę, w którą wsuwa się toner, ale za diabła nie wiem, gdzie jest ten czujnik i jak się go czyści.
    Więc mam pytanie: w którą stronę iść?
  • REKLAMA
  • #2 21647659
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Orginalny dwveloper jest na...50000 a nie na 500000 !!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21647801
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Włącz na moment mieszanie dewelopera i wyłącz kopiarkę .
  • #4 21647825
    prosiak_szuka
    Poziom 7  
    >>21647801 Cudotwórca :) Pomogło :) Błąd się nie wyświetla, ale:
    - przy każdym uruchomieniu miesza toner,
    - pokazuje 25% tonera, mimo że jest nowy,
    - pewnie i tak mnie czeka wymiana tego developera, bo nagle drukuje delikatną szarość tam, gdzie powinna być biel. Ale to może dlatego, że coś namieszałem w ustawieniach ;) Jak już teraz z grubsza znam menu, to na spokojnie przejdę każdą funkcję. Jest jakiś słownik tych skrótów? :)
  • REKLAMA
  • #5 21647831
    robwik
    Poziom 25  
    Toner słabej jakości .
    Jak wymienisz deweloper na tym tonerze to powinno być lepiej (ale bez gwarancji) .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21647833
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Sprawdź pw, tam masz dokumentację
  • #7 21648134
    prosiak_szuka
    Poziom 7  
    >>21647831
    Problem, że nie ma alternatyw. Pisałem do wszystkich w Polsce, którzy kiedykolwiek to prowadzili - nie ma. Jakieś pojedyncze zostały na Wyspach, ale w chorych cenach. Nawet sterowniki na Windowsa są jakieś „szyte” ;) Mnie ogólnie stać na nową, ale nie cierpię wyrzucać starych rzeczy, które wyglądają jak nowe i działają bez zarzutu ;)
    Jak wspomniałem, to mój pierwszy sprzęt tego typu. Developer, czyli cały tzw. bęben? Bo pod tym hasłem znajduje mi też jakiś proszek w saszetkach. Ale skoro ten błąd już pokonałem (OK, Ty pokonałeś ;) ), to nie waham się przed inwestycją w developer. Chcę ją przywrócić do stanu sprzed dosłownie 2 miesięcy, kiedy potrafiła wydrukować kilkaset stron w super jakości bez zająknięcia :)
    Po prostu mam 3 pełne tonery, jeden zapasowy chip i nie bardzo chcę to wyrzucać :)
    Jeszcze raz muchas gracias.

Dodano po 8 [minuty]:

>>21647833
    Dziękuję! Wyjechałem na weekend, ale już widzę, że to fantastyczna lektura :) Będę czytał do poduchy :)
  • #8 21648168
    robwik
    Poziom 25  
    Wymień deweloper i przygotuj się na częste czyszczenie kopiarki .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie tonera na inny nieoryginalny, a następnie na oryginalny toner Sharp MX-M200D pojawia się błąd F2-02, który wskazuje na problem z czujnikiem ATC lub podażą tonera. Urządzenie jest używane, z licznikiem około 65 tysięcy kopii, a niedawno pojawił się na wydrukach delikatny pasek, który jednak zanika po kilku kopiach. Instrukcje serwisowe sugerują wymianę tonera i developera, jednak oryginalne tonery są trudno dostępne, a developer ma dużą żywotność (około 500 000 kopii). Próby z różnymi tonerami nieoryginalnymi i oryginalnymi nie usunęły błędu. Problem może wynikać z zabrudzenia lub uszkodzenia czujnika ATC, który monitoruje podaż tonera. Zalecane jest czyszczenie czujnika ATC oraz sprawdzenie mechanizmu podawania tonera przed rozważeniem kosztownej wymiany developera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA