logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips EP2020 – woda leci przez spieniacz i wyskakuje wykrzyknik

pkpintercity 28 Sie 2025 18:29 486 10
REKLAMA
  • #1 21647199
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Witajcie, usterka polega na tym, że po włączeniu przyciskiem ekspres od razu puszcza przez chwilę wodę na spieniacz mleka, tam jest ten ręczny panel i wywala wykrzyknik. I mogę tam robić w nieskończoność. Wyciągałem blok, pojemnik na wodę i z pojemnika filtr, ale to nic nie daje. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale to nie będzie czasem awaria zaworu trójdrożnego? I po prostu źle kieruje wodę?
  • REKLAMA
  • #2 21647216
    marcin896
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Zapoznaj się z instrukcją obsługi. Moim zdaniem ekspres widzi że jest zapowietrzony. Otwiera zawór na spieniacz by szybko napełnić układ wodą. Otwarty elektrozawór pozwala to zrobić bez żadnych oporów. Ekspres nie widzi z przepływomierza odpowiedniej ilości wody przepływającej przez przepływomierz bo tylko na podstawie impulsów wie ile wody faktycznie pompuje pompa.
  • REKLAMA
  • #3 21647223
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Hmmm, no ale nawet jeśli jest zapowietrzony, probowalem kilka razy pod rząd dawałem start ale to nic nie daje.czyli to wynika że przepływomierz fałszuje ? Pytanie to się czyści czy odrazu zamówić drugi nowy ?
  • Pomocny post
    #4 21647291
    marcin896
    Poziom 17  
    Nigdy nie miałem przypadku by byk uszkodzony. Raz miałem przypadek że coś wariowało i winny okazał się kabel. Sam przepływomierz łatwy do rozebrania bez narzędzi. Warto zwrócić uwagę że wejście wody ma bardzo wąską dziurkę jeśli wpadnie tam jakieś zanieczyszczenie może kierować srumien wody w inną stronę i śmigło słabo się kręci. Rozbierz wyczyść i złóż i sprawdź to nic nie kosztuje. Wolę starsze modele z wyświetlaczem. Zobacz mój film jak można przetestować wszystkie elementy w starszym modelu https://youtube.com/shorts/Kz9MXrX0cKU?si=Lf_UZfUftwmSqf_y

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli będziesz szukał przepływomierza to nie szukaj po modelu każdy od ekspresu saeco czy philips będzie pasował jeśli tylko wygląd będzie taki sam. Zworę uwagę na strzałki na nim oznaczają one kierunek wody
  • #5 21647293
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Tak tylko ja nie mam wyświetlacza. No właśnie wiesz co bo ogólnie to mam dwa takie ekspresy i jeden właśnie ma ten objaw z wykrzyknikiem a drugi zaś robi za małe kawy. Nawet nie pół szklanki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21647430
    marcin896
    Poziom 17  
    W tym co robi małe kawy zrób odkamienianie ale takim podwójną porcją odkamieniacza. Wcześniej sprawdź czy wina nie leży po stronie uszczelek lub innych nieszczelności czy pęknięć.
  • #7 21647456
    pkpintercity
    Poziom 13  
    >>21647430
    Ten ekspress byl na smietniku i ja go poskladalem a wyladowal w koszu bo byl caly zabity kamieniem. Ale udalo mi sie wpiac w uklad i swoja zewnetrzna pompka plukalem go kwasem mlekowym i puscilo, ale moglo sie cos oderwac.
  • #8 21649509
    pkpintercity
    Poziom 13  
    A więc tak, w tym, co ciągle się odpowietrzał, wyczyściłem przepływomierz i niby jest ok, ale teraz jest inna faza. Po uruchomieniu ekspresu to na starcie on prawie całą szklankę wody przepłukuje i dodatkowo dużo wody w tacy ściekowej się zbiera. Wcześniej tak nie było.
  • Pomocny post
    #9 21649783
    marcin896
    Poziom 17  
    Ja bym się tym nie przejmował czy robi odpowiednią ilość kawy jak wcześniej? Jeśli tak to znaczy że prawidłowo urządzenie odczytuje ilość wody z przepływomierza. Sprawdź czy wycieki są sterowane przez ekspres czy jest to wina nieszczelnosci.
  • #10 21649795
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Tak robi kawy dobrze tyle że teraz płucze jak wściekły tyle wody zużywając
  • REKLAMA
  • #11 21742642
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Wyczyściłem przepływomierze, ale było jeszcze gorzej. Kupiłem dwa nowe i ekspresy śmigają elegancko. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem ekspresu ciśnieniowego Philips EP2020 polega na tym, że po włączeniu urządzenie natychmiast wypuszcza wodę przez spieniacz mleka i wyświetla wykrzyknik. Podejrzewano awarię zaworu trójdrożnego, jednak dyskusja skupiła się na przepływomierzu, który może fałszować odczyty z powodu zanieczyszczeń lub uszkodzenia. Zalecano rozebranie i dokładne wyczyszczenie przepływomierza, zwracając uwagę na wąskie wejście wody i kierunek przepływu oznaczony strzałkami. W przypadku problemów z ilością kawy sugerowano odkamienianie ekspresu oraz kontrolę uszczelek i szczelności. Po czyszczeniu przepływomierza problem z nadmiernym płukaniem i wyciekiem wody się nasilił, co wskazywało na uszkodzenie elementu. Ostatecznie wymiana przepływomierzy na nowe rozwiązała problem i ekspresy działały prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA