logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Altea 1.6 TDI 2011 – niedziałające boczne kierunkowskazy pomimo wymiany BCM

conrad9210 28 Sie 2025 20:00 357 5
REKLAMA
  • #1 21649645
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Cześć.
    W aucie Seat Altea 1.6 TDI 2011r pojawiła mi się usterka związana ze światłami.
    Nie działała mi część oświetlenia z tyłu. Zarówno na klapie jak i na słupkach a dodatkowo kierunkowskazy boczne te obok nadkoli. Wymieniłem BCM na identyczny i teraz działa mi całe oświetlenie za wyjątkiem wspomnianych kierunkowskazów.
    Dodam, że w systemie wiszą błędy o awarii tylnego światła przeciwmgłowego i światła cofania pomimo, że te światła działają. Dodam również, że to już czwarty BCM który podkładam i w każdym były jakieś błędy trwałe oświetlenia pomimo zrobienia kodowania. Podpowiedzcie proszę czy mam takiego pecha, że jeszcze nie trafiłem na sprawny BCM czy też problem może leżeć w instalacji auta? Z informacji jakie wyczytałem kierunkowskazy boczne są wpięte bezpośrednio do BCM. Mi już kończą się pomysły. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21650084
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    conrad9210 napisał:
    problem może leżeć w instalacji auta?

Sprawdziłeś "ręcznie" po odłączeniu wtyczek od BCM czy wszystkie obwody żarówek są sprawne ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21656985
    conrad9210
    Poziom 26  
    Przedzwoniłem przewody i są ok. Dodatkowo zamówiłem na Alle kolejny BCM. Przeprowadziłem kodowanie i ten też nie działa.
    Na poprzednim nie działały kierunkowskazy a na nowym doszła awaria świateł tył na słupkach. Orientujecie się ile kosztuje nowy BCM w ASO?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21657447
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 722
    Nie pamiętam czy w tym modelu jest tylko kodowanie , czy jeszcze trzeba zrobić dopasowanie kanałów. BCM montowany w całej grupie i w każdej marce ma inne dopasowania. Najlepiej zrobić kodowanie online. Co do ceny nowego , to trzeba go dobrać po nr. nadwozia, żeby nie było pomyłki.
  • REKLAMA
  • #5 21749484
    conrad9210
    Poziom 26  
    Znalazła się chwila czasu i zamówiłem kolejny BCM z alle... Działa mi na nim całe tylne oświetlenia a kierunkowskazy boczne nie działają. Podliczyłem, że łącznie na alle.. kupiłem 5 sztuk BCM od różnych sprzedających i żaden nie działał w 100%. To normalne, że one tak padają?
  • #6 21918326
    conrad9210
    Poziom 26  
    Cześć, miałem źle zaprogramowany BCM. Po wybraniu 18 bajtu pojawiał się komunikat, że nie zaleca się ingerowanie w jego wartość, możliwość uszkodzenia epromu itd a wszystko ładną czerwoną czcionką zaś sama wpisana wartość wynosiła 00. Pominąłem go więc programując po wymianie. Pierwotnie wartość wynosiła bajtu 18 jednak w rozwinięci nie było tej wartości do wyboru. Były za to wypisane inne wartości symbolizujące modele innych aut tylko nie mojego. W związku z powyższym wpisałem ręcznie wymaganą wartość i stał się cud. Światła zaczęły działać. Pozdrawiam
REKLAMA