logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [Kupię] Jaka płyta główna do Asus F555B z AMD A9, oznaczenie 555QG Rev. 2.0 – wybór modelu

wladyslawize 29 Sie 2025 08:40 207 6
REKLAMA
  • #1 21647549
    wladyslawize
    Poziom 5  
    Płyta główna do Asusa F555B — padło zasilanie. Wyłączyłem; wieczorem pracował normalnie, a na drugi dzień, kiedy włączyłem zasilacz, nie było żadnego światełka na obudowie i słychać cichy pisk; pewnie padła płyta. Na płycie jest oznaczenie ASUS 555QG, Rev. 2.0 PCB, A10-9600P, procesor AMD A9. Mam problem, bo z płyt oznaczonych ASUS 555QG jest dużo i nie wiem, jaką mam kupić, by laptop pracował bez problemu... Proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 21647818
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    A czemu od razu płyta na straty? A może matryca lub taśma powoduje zwarcie i będzie niemiła niespodzianka po wstawieniu drugiej? A może płytę opłaca się naprawić jak to jednak ona .
    Laptopy F555 i X555 (pomijając obsadę i parametry) były w dwóch wersjach matryc (EDP i LVDS) - w tych wersjach płyty, tasmy matrycy i same matryce nie były zamienne miedzy sobą .
    Szukaj taki sam model obsługujący ten sam typ matrycy . Rewizja płyty też jest istotna żeby płyta była kompatybilna z modułem (który też występuje w wielu rewizjach ) ze złączem dysku na ktorym też jest układ audio.
  • REKLAMA
  • #3 21648249
    wladyslawize
    Poziom 5  
    Płyta główna laptopa z widocznym gniazdem CPU, slotami RAM i portami USB
    Płyta główna laptopa ASUS z widocznym wentylatorem i złączami USB
    Załączniki:
    • [Kupię] Jaka płyta główna do Asus F555B z AMD A9, oznaczenie 555QG Rev. 2.0 – wybór modelu Moja plyta glowna 1.JPEG (258.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21649125
    wladyslawize
    Poziom 5  
    Panie Arku, Byłem w dwóch serwisach komputerowych. Uznali, że trzeba wymienić płytę główną, ponieważ wyszukanie uszkodzenia, jak i naprawa, mogą przewyższyć wartość zakupu używanej płyty. Myślę, że wolą wymienić płytę niż wyszukiwać uszkodzeń. Wysłałem Panu zdjęcia tej uszkodzonej płyty. Nie wiem, jaki model szukać na podmianę? Miłego weekendu...
  • REKLAMA
  • #5 21650231
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Czasami trzeba pójść do trzeciego serwisu, który umie coś więcej niż tylko wymieniać :) . Na taśmie jest napisane EDP , to jak już wymieniać płytę to na taką samą najlepiej czyli x555QG, Rev. 2.0
  • #6 21652213
    wladyslawize
    Poziom 5  
    Otrzymałem wycenę na naprawę płyty w Krakowie od 300–800 zł. Drugi serwis dał mi wycenę 250–650 zł. Więc poszukam na necie takiej płyty — są od 130–260 zł.
  • REKLAMA
  • #7 21656505
    wladyslawize
    Poziom 5  
    Kupilem nowa plyte....

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie Asus F555B z procesorem AMD A9 i płytą główną oznaczoną ASUS 555QG Rev. 2.0 doszło do uszkodzenia zasilania płyty głównej, co objawiło się brakiem reakcji po włączeniu i cichym piskiem. Wymiana płyty jest rekomendowana przez serwisy, które oceniły, że naprawa może być droższa niż zakup używanej płyty. Istotne jest dobranie płyty głównej o tym samym oznaczeniu i rewizji (555QG Rev. 2.0) oraz kompatybilnej z typem matrycy (EDP lub LVDS), ponieważ wersje te nie są zamienne między sobą. Zaleca się wybór płyty obsługującej ten sam typ matrycy i rewizję, aby zapewnić pełną kompatybilność z modułami i złączami, w tym z układem audio na dysku. Koszt używanych płyt waha się od około 130 do 260 zł, podczas gdy naprawa w serwisie może kosztować od 250 do 800 zł. Ostatecznie autor zakupił nową płytę główną zgodną z oryginalnym modelem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA