logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] NedAir WTA 400 HT – losowe wyłączanie wentylatora nawiewu, przyczyny i diagnostyka

barthek 29 Sie 2025 10:42 225 1
REKLAMA
  • #1 21647642
    barthek
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Rekuperator NedAir WTA 400 HT losowo wyłącza wentylator nawiewu.

Centrala startuje, działają wentylatory, świecą się diody nawiewu i wywiewu, a po losowym (?) czasie sterowanie wentylatorem nawiewnym jest wyłączane.
    Wentylatory Papst R3G220-AD01-16 - zasilane 230V, sterowane 0-10/PWM + tacho.

Miałem nadzieję, że to problem z samym wentylatorem - wyczyściłem oba, wymieniłem łożyska, problem pozostał.
    Zamieniałem wentylatory miejscami - bez zmian.
    Co ciekawe, odłączenie wentylatorów z płyty - ten sam efekt (!). Potrafią się świecić obie diody i zasilanie na wtyczce się pojawia, następnie znika dla nawiewu.

Potrafi chodzić bez problemu parę dni a innym razem po podłączeniu wtyczki od razu go nie startuje, dopiero kilkukrotne włącz/wyłącz go uruchamia.

Płytkę przeczyściłem, 'obstukałem' (myślałem, że jakiś zimny lut / słabe połączenie).

Myślałem może, że ma to związek z temperaturą nawiewu - i dlatego procesor wyłącza wentylator. Niestety, odłączenie czujników temperatury żadnego efektu nie daje.

Moje pytania i prośba o pomoc:
    1. w jakich warunkach procesor mógłby wyłączać wentylator?
    myślałem, że może przy braku sygnału tacho, ale jw napisałem - bez podłączonych wentów jest to samo

2. co jeszcze sprawdzić?

3. czy w tych urządzeniach jest sens w podpinanie się do UART'a PIC'a? cokolwiek ciekawego tam się może pojawić?
  • REKLAMA
  • #2 21755308
    barthek
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    nie udało mi się namierzyć powodu, dla którego było takie zachowanie centralki.

podpiąłem sterowanie nawiewu do sterowania wywiewu (bramka tranzystora sterującego PWMem) i zapomniałem o problemie :)
REKLAMA