logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel – jak połączyć nazwy z wiersza 1, gdzie w wierszu 2 jest X, oddzielone przecinkiem

dominikzw 29 Sie 2025 13:42 660 36
Najlepsze odpowiedzi

Jak w Excelu połączyć nazwy z pierwszego wiersza, dla których w drugim wierszu jest „X”, oddzielając je przecinkami, najlepiej w jednej komórce?

W Excelu 2019 lub nowszym najprościej zrobić to w dwóch krokach: w wierszu pomocniczym wpisz `=JEŻELI(B2="X";B1;"")` i przeciągnij formułę w prawo, a w komórce wyniku użyj `=POŁĄCZ.TEKSTY(",";PRAWDA;B3:K3)` (czyli odpowiedniego zakresu pomocniczego), bo ta funkcja ignoruje puste komórki [#21647830] [#21647908] [#21648106] Jeśli chcesz objąć więcej kolumn, po prostu rozszerz zakres w obu formułach, np. z `B3:K3` na `B3:N3` itd. [#21648005] W starszych wersjach Excela funkcja `POŁĄCZ.TEKSTY` może nie być dostępna, więc wtedy pozostaje VBA albo bardziej rozbudowana formuła bez tej funkcji [#21647821] [#21648106]
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #32 21653119
    dominikzw
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Niestety nie. A to duże utrudnienie zeby zwiększyć zakres ?? zeby działalo do 100 wierzy i do kolumny CZ czyli na 84 kolumny
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #34 21653129
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    To ode mnie jeszcze taka propozycja funkcji (założyłem, że pozycje "X" są numerowane od 1, a nie odczytywane z arkusza):
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

To jest funkcja, która działa na 1 wiersz. W wywołaniu podajesz zakres komórek tego wiersza np.
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Jeśli to skopiujesz w dół, to obsłuży kolejne wiersze.

W nowym Excelu (co najmniej 2021) można by było zrobić wersję funkcji na kilka wierszy od razu. Jeśli w starszej wersji chciałbyś mieć od razu kilka wierszy, to można to zapisać jako makro.
    W sumie to nie wiem, czy chcesz makro czy funkcję, bo nie jest to jasno napisane. Sugerowałem się załącznikiem, w którym była funkcja.
  • #35 21653133
    dominikzw
    Poziom 17  
    Dziękuję za film, ale nie widzę w nim jak poprawic ten kod zeby działał na kolejne wiersze i dalsze kolumny

Dodano po 3 [minuty]:

>>21653129 dziękuję za sugestie ale to co bylo wyżej było idealne. czyli żeby X odczytywal i na tej podstawie z pierwszego wiersza czyli 1,2,3 uzupelnial sie w pierwszej kolumnie. Chodzi mi tylko i az zeby zwiększyć zakres dzialania tego skryptu do 100 i do kolumny CZ
  • #36 21653144
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 893
    Zapisz się może na kurs Excela.
    Porównaj Arkusz1 z Arkusz2.
    Więcej do głowy mi nie przychodzi...
    Załączniki:
    • X.zip (12.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #37 21653189
    dominikzw
    Poziom 17  
    Dziękuję za rade żebym zapisał sie na kurs, uwzględnie tą sugestie.
    Przykład ktory umieściłem tutaj z prośbą o pomoc jest kawalkiem pewnej całości, ale jakos poradziłem sobie, dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu łączenia w Excelu nazw z pierwszego wiersza, które odpowiadają komórkom z wartością "X" w drugim wierszu, w jedną listę oddzieloną przecinkami. Proponowane rozwiązania obejmują użycie formuł takich jak JEŻELI (IF) w połączeniu z funkcją ZŁĄCZ.TEKSTY (TEXTJOIN) do filtrowania i łączenia wartości. W przypadku starszych wersji Excela, które nie obsługują funkcji ZŁĄCZ.TEKSTY (dostępnej od wersji 2019), rekomendowane jest zastosowanie makra VBA, które iteruje po zakresie i zbiera odpowiednie nazwy. Problemy pojawiały się przy rozszerzaniu zakresów oraz błędach składniowych, m.in. związanych z użyciem średników i wersją Excela. Wskazano, że funkcja TEXTJOIN może być niedostępna w starszych wersjach, co powoduje błędy i konieczność stosowania alternatywnych metod. Przykładowy kod VBA został udostępniony jako skuteczne i elastyczne rozwiązanie dla większej liczby kolumn. Podkreślono również, że przy otwieraniu skoroszytów w starszych wersjach Excela mogą pojawiać się prefiksy _xlfn. przy funkcjach nieobsługiwanych w danej wersji.
REKLAMA