No to jeszcze dane z przepływomierza jako log dynamiczny. Dawka paliwa na wolnych (czy czasem nastawnik źle nie ustawiony). I na koniec turbo do sprawdzenia. Czyli luzy i działanie VNT oraz czy podciśnienie dociąga sztangę na wolnych do oporu (awaria pompy podciśnienia).
Jak będę w domu, to zrobię dynamiczne z przepływomierza, choć przepływomierz jest nowy, ale podeślę. A sztangę podciąga do końca. I podeślę dawkę paliwa itd.
Po skróceniu lepiej ale dalej daleko od prawidłowego. Turbo wstaje późno. Ładuje tule co fabryka przewidziała dopiero od 2500rpm. Dwa przepływomierz nawet mimo lekko większego ciśnienia doładowania przy 3000 nie osiągnął wartości spodziewanej przy doładowaniu przewidzianym przez producenta.
Czyli turbo jeszcze skrócić, rozumiem. A co do przepływomierza jest całkowicie nowy według nr starego, bo wiadomo, to Seat i kupiony według nr. A dawka paliwa itd.? Co sądzisz o niej?
Dodano po 1 [minuty]:
@sigwa18 Jeśli mogę prosić o pomoc, będę wdzięczny.
4,2 mg na wolnych mieści się w górnej granicy. Możesz spróbować ale ja bym sprawdził czy pompa podciśnienia daje prawidłowe podciśnienie i/lub czy na wolnych gruszka turbo zaciąga sztangę do oporu.
Dobra, sprawdzę podciśnienie jeszcze raz. Mam vacuometr — zakupiłem go dziś. Zobaczę samą pompę i czy zaciąga tę sztangę A dawka, jaka powinna być według was? Bo moim zdaniem coś koło 2,6 mg, chyba
Lepiej ale dalej turbo faluje. Wstało dopiero przy 2000 RPM potem przeładowanie do 2300mbar za nim niedoładowanie 1700mbar. A powinno wstać tuż przed 1800 RPM i trzymać równo 2000 mbar.
Czyli jeszcze regulacja turbosprężarki, żeby zaczęło doładowywać od 1 800 obr./min? Ale dlaczego tak się dzieje, że później spada i nie doładuje? A jeszcze mam pytanie: czy jest możliwe, że nastawnik pompy się przestawił, bo przy tym aucie ogólnie przeskoczył rozrząd? I zaś był założony nowy, ustawiony itd., ale czy jest w stanie się przestawić? Nie pasuje, dawała paliwo?
Dodano po 1 [minuty]:
???
Dodano po 1 [minuty]:
Jeszcze tak zapytam: lepiej zacząć od ustawienia turbosprężarki? I zaś dopiero najwyżej dawkę paliwa, czy jak wy to robicie?
✨ Dyskusja dotyczy analizy logów statycznych i dynamicznych silnika w samochodzie Seat Leon 1.9 TDI 110 KM z silnikiem ASV. Problemem jest późne wstawanie turbiny, która zaczyna doładowywać dopiero powyżej 2000-2400 obr./min, co skutkuje słabą dynamiką i brakiem mocy silnika. Próby regulacji obejmowały wydłużanie i skracanie sztangi turbiny, co wpływało na moment wstawania doładowania, jednak nie przyniosło oczekiwanej poprawy. Sprawdzano również szczelność układu wydechowego oraz działanie przepływomierza, który jest nowy i dobrany według numeru oryginalnego. Wskazano na konieczność kontroli pompy podciśnienia i działania gruszki turbo, która powinna zaciągać sztangę do oporu na wolnych obrotach. Dawka paliwa na wolnych obrotach mieści się w górnej granicy (około 3,0 mg), co może powodować kopcenie przy próbie zwiększenia mocy. Pomimo wymiany wężyków podciśnienia i wykonania kolejnych logów dynamicznych, turbo nadal faluje i nie osiąga stabilnego doładowania zgodnego z fabrycznymi parametrami (powinno wstawać tuż przed 1800 obr./min i utrzymywać około 2000 mbar). Wskazówki obejmują dalsze testy podciśnienia oraz ewentualne korekty ustawień turbiny i dawki paliwa w celu optymalizacji pracy silnika. Wygenerowane przez model językowy.