logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BSOD CRITICAL_PROCESS_DIED przy wyłączaniu gier, GTX 1070 Ti, i3-10105F, Win11

betoniarzezjednoczen 29 Sie 2025 18:38 270 10
REKLAMA
  • #1 21648211
    betoniarzezjednoczen
    Poziom 2  
    Witam, od dwóch dni komputer wysypuje mi BSOD-y z komunikatem "CRITICAL_PROCESS_DIED". Nie wiem, czym może być to spowodowane; robiłem dwa razy diagnostykę pamięci, skanowałem komputer pod kątem wirusów, aktualizowałem wszystkie sterowniki, robiłem scany SFC, które wykazały, że wszystko jest sprawne. Naprawdę nie wiem, czym może być to spowodowane. Najczęściej komputer wysypuje się przy wyłączaniu gier, np. GTA czy The Forest. Wrzucę link do trzech plików MiniDump.

Specyfikacja:
    GTX 1070 Ti
    Windows 11 Pro
    i3-10105F
    16 GB RAM 3200 MHz (ustawione na 2666 MHz)
    Dysk Samsung 980
    Płyta główna Gigabyte H510M K V2

AI: Czy przed pojawieniem się problemu robiłeś jakieś zmiany w systemie lub sprzęcie? Np. instalowałeś nowe sterowniki, aktualizowałeś Windowsa, zmieniałeś ustawienia BIOS/UEFI, podkręcałeś coś?
    Nie.
    AI: Czy BSOD pojawia się tylko przy wyłączaniu gier, czy zdarza się też podczas innych czynności, np. przeglądania internetu, oglądania filmów, pracy biurowej?
    Raz zdarzyło się jedynie podczas gry.
    Załączniki:
    • Minidump.rar (3.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21648555
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    betoniarzezjednoczen napisał:
    Raz zdarzyło się jedynie podczas gry.

Problem może być w karcie graficznej, lub sterownikach dla niej. Masz możliwość przetestowania karty na innym komputerze, lub włożyć inną grafikę do tego?
  • #3 21648632
    betoniarzezjednoczen
    Poziom 2  
    >>21648555 Niestety nie mam.
  • REKLAMA
  • #4 21648644
    ArturJK
    Poziom 39  
    robiłem dwa razy diagnostykę pamięci

Programem memtest, czy innym narzędziem?
    Najczęściej komputer wysypuje się przy wyłączaniu gier, np. GTA czy The Forest

W innych grach nie występuje ten problem? Zrób test obciążenia karty graficznej programem Furmark i sprawdź jakie będą temperatury GPU.
  • REKLAMA
  • #5 21648857
    betoniarzezjednoczen
    Poziom 2  
    >>21648644 Tak, programem Memtest. Co do temperatur, to GPU miało maksymalnie 83°C.
  • #6 21649089
    ArturJK
    Poziom 39  
    Co do temperatur, to GPU miało maksymalnie 83°C.

Pod obciążeniem, to całkiem znośne przy tej karcie. Problem ten występuje tylko przy tych grach? W innych komputer działa poprawnie?
  • #7 21649598
    betoniarzezjednoczen
    Poziom 2  
    >>21649089 Wszystkie, które odpalałem, kończyły się tym samym błędem po wyłączeniu. Gry, które testowałem: TF2, L4D2, CS2, GTA 5, The Forest. Myślę, że ostatecznym wyjściem byłoby zrobienie formatu i sprawdzenie, jak komputer zachowuje się przy wyłączaniu gier. Może to jakiś błąd w Windowsie?
  • #8 21649665
    ArturJK
    Poziom 39  
    Myślę, że ostatecznym wyjściem byłoby zrobienie formatu i sprawdzenie, jak komputer zachowuje się przy wyłączaniu gier. Może to jakiś błąd w Windowsie?

Jeśli możesz i masz taką możliwość, to jak najbardziej tak. Czysty system plus wszystkie najnowsze sterowniki oraz aktualizacje i wtedy sprawdź zachowanie komputera.
  • #9 21650028
    betoniarzezjednoczen
    Poziom 2  
    >>21649665 Zainstalowałem Windowsa na nowo. Pobieram gierki i zabieram się za testowanie. Oby to coś dało.
  • REKLAMA
  • #10 21651516
    betoniarzezjednoczen
    Poziom 2  
    >>21648211 Po kilku godzinnych testach problem najwidoczniej już nie występuje. Wyłączałem i włączałem gry i na razie zero błędów czy bluescreenów. Problem został rozwiązany. Najwidoczniej coś było nie tak z systemem. Temat zamykam.
  • #11 21651518
    betoniarzezjednoczen
    Poziom 2  
    Wystarczył format.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z konfiguracją GTX 1070 Ti, i3-10105F, 16 GB RAM i Windows 11 Pro doświadczał BSOD z błędem "CRITICAL_PROCESS_DIED" głównie przy wyłączaniu gier takich jak GTA 5 i The Forest. Przeprowadzono diagnostykę pamięci (Memtest), skanowanie antywirusowe, aktualizację sterowników oraz testy temperatur GPU (maks. 83°C), które nie wykazały problemów sprzętowych. Problem występował przy różnych grach i nie był związany z podkręcaniem ani zmianami w systemie. Sugerowano testowanie karty graficznej na innym komputerze, jednak nie było takiej możliwości. Ostatecznym rozwiązaniem okazał się format systemu i czysta instalacja Windows 11 z najnowszymi sterownikami, po czym BSOD-y przestały się pojawiać. Problem najprawdopodobniej wynikał z błędów systemowych lub uszkodzenia oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA