logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer - Nieoczekiwane BSOD i inne awarie w grach

Elinos 03 Maj 2020 02:47 459 10
REKLAMA
  • #1 18664756
    Elinos
    Poziom 5  
    Witam zakupiłem miesiąc temu swój nowy komputer, lecz od niedawna borykam się z problemem zawieszenia się gier lub BSOD.
    Grając w wymagające tytuły zdarza się że w nieoczekiwanych momentach ekran robi się czarny i gra po chwili się wyłącza lub działa w tle z dzwiękiem ale bez obrazu zauważam też że aplikacja Radeon Sorfware uruchamia się ponownie lub zawiesza ale nie zawsze. Dzisiaj zaś ekran zrobił się czarny więc postanowiłem nie minimalizować do pulpitu tylko zaczekać. Monitor zaczął się uruchamiać ponownie i tak cały czas w końcu wyskoczył komunikat BSOD po czym po chwili ponownie się uruchomił monitor i zaczął tak zwanie "śnieżyć" Bardzo proszę o pomoc albo jakąś radę.
    Mój Komputer
    CPU Razen 5 2600 3.4ghz
    Płyta Główna Gigabyte GA-A320M-S2H
    GPU Radeon RX 590 Armor OC 8GB GDDR5
    Pamięć Balistix Sport LT DDR4 2666mhz 8GB
    Zasilacz SilentumPC VERO L2 600w
    Załączam też Screen BSOD Komputer - Nieoczekiwane BSOD i inne awarie w grach
  • REKLAMA
  • #2 18664766
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Witaj.
    Zacząłbym od sprawdzenia karty graficznej w innym komputerze - wygaszenia ekranu, artefakty i do tego karta, która jest podatna na awarie (chociaż sądziłbym, że przez miesiąc nie da się jej zaorać) - to jest pierwszy podzespół warty sprawdzenia. Następny w kolejce byłby zasilacz. Zły nie jest, ale każdy sprzęt może się uszkodzić. Trzecia do sprawdzenia byłaby płyta główna. Okrutnie okrojona, z gołą i słabą sekcją zasilania, nie nadaje się do długich obciążeń, to jest płyta do biura. Ten Ryzen to na szczęście powinien mieścić się w 65W, ale warto sprawdzić, czy jest zapewniona adekwatna wentylacja i czy sekcja zasilania się nie gotuje pod obciążeniem. Gdzieś po drodze można sprawdzić pamięć memtestem, ale jeśli BSOD jest powtarzalny (ten sam kod błędu), to raczej nie będzie to RAM.
  • #3 18665027
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Czyżby kolega miał bana na google? https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hard...0xc1--special-pool-detected-memory-corruption
    Poza tym, skoro kupiłeś komputer, z pewnością jakąś gwarancję od sklepu dostałeś, więc jaki problem widzisz, aby odesłać go w ramach gwarancji do serwisu na naprawę?

Dodano po 7 [minuty]:

dt1 napisał:
    Gdzieś po drodze można sprawdzić pamięć memtestem

A od kiedy to pamieć sprawdza się programowo? RAM się podmienia - a nie sprawdza jakimiś pożal Boże programami, które są jedno, wielkie G warte, ponieważ sprawdzają się raz na X przypadków. Moim zdaniem szkoda czasu a i też dużo szybciej jest pamieć podmienić, ponieważ wtedy potestuję komputer powiedzmy godzinkę i wszystko wiem, a memtesta najlepiej jest zostawić przynajmniej na 6-8 godzin, aby mieć w miarę rzetelny pomiar. Sam osobiście miałem już 2 przypadki i w tym kolejne dwa tutaj na forum, gdzie memtest zaprowadził mnie czy autora tematu do punktu wyjścia, więc doszedłem do wniosku, że czas to pieniądz i szkoda po prostu czasu i życia na to badziewie tylko po to, aby stracić kilka godzin na podmianę wszystkich części i weryfikacji pod kątem typu sterownik, etc., aby na koniec dojść do wniosku, że dziwna sprawa, bo komputer jest sprawny, a nie działa, po czym podmienić RAM i uświadomić sobie, że kolejny raz ten program sprowadził mnie na manowce i tylko straciłem czas przez niego... Jak chcesz to napisz mi ew. na PW - niech bedzie moja strata, że poświęcę się i odkopię te tematy i udowodnię, że mam rację...
  • REKLAMA
  • #4 18665278
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Zwykle bsod z kernel power oznacza problemy z zasilaniem. Podkręcasz może cpu? Jeśli tak to wróć do domyślnych ustawień.
    Pobierz program OCCT i uruchom test Power supply na chwilę. Screeny automatycznie powinny się wygenerować po zakończeniu testu.
  • REKLAMA
  • #5 18665386
    Elinos
    Poziom 5  
    dt1 napisał:
    Witaj.
    Zacząłbym od sprawdzenia karty graficznej w innym komputerze - wygaszenia ekranu, artefakty i do tego karta, która jest podatna na awarie (chociaż sądziłbym, że przez miesiąc nie da się jej zaorać) - to jest pierwszy podzespół warty sprawdzenia. Następny w kolejce byłby zasilacz. Zły nie jest, ale każdy sprzęt może się uszkodzić. Trzecia do sprawdzenia byłaby płyta główna. Okrutnie okrojona, z gołą i słabą sekcją zasilania, nie nadaje się do długich obciążeń, to jest płyta do biura. Ten Ryzen to na szczęście powinien mieścić się w 65W, ale warto sprawdzić, czy jest zapewniona adekwatna wentylacja i czy sekcja zasilania się nie gotuje pod obciążeniem. Gdzieś po drodze można sprawdzić pamięć memtestem, ale jeśli BSOD jest powtarzalny (ten sam kod błędu), to raczej nie będzie to RAM.

Sprawdziłem RAM nie ma z nim żadnego problemu co do karty no nie mogłem jej zaorać jestem miłośnikiem strategii i wątpię by jakiekolwiek przesuwanie pionków po mapie czy grafika w takich grach zaorała mi kartę głównie problem występuje w FPS=ach (Ghost Recon Windlands TES Online(chociaż tu występuję awaria zwykle gdy zbyt dużo rzeczy dzieje się na ekranie") A wygaszania ekranu wszystko jest niby w porządku. Sprawdzę komponenty pod obciążeniem i dam znać. Co do BSOD występuje on tylko gdy nie zminimalizuje czarnego okna po zawieszeniu zauważam wtedy że aplikacja Radeon Software uruchamia się ponownie lub zawiesza ale wszystko wraca po chwili do normy co innego właśnie jak pozostanę w grze wtedy BSOD wyskakuje lub takie włączanie wyłączanie monitora mam przez to podejrzenia że może sterownik jest winny takiej sytuacji. Instalowałem stary sterownik z pażdziernika tamtego roku nadal awarie nadal występowały, Wyczytałem też że to może być wina zasilacza że ma za małą moc.

Dodano po 5 [minuty]:

Nie nie podkręcałem CPU chociaż zrobiłem płatny test na zachowanie komputera pod obciążeniem jak i drugi na zachowanie komputera po OC oba wyszły prawidłowo nie było jakiś zastrzeżeń temperatura CPU wyniosła 72 stopnie a GPU 62 maksimum. Pobiorę ten program i dam znać.

Dodano po 38 [minuty]:

młody14 napisał:
    Zwykle bsod z kernel power oznacza problemy z zasilaniem. Podkręcasz może cpu? Jeśli tak to wróć do domyślnych ustawień.
    Pobierz program OCCT i uruchom test Power supply na chwilę. Screeny automatycznie powinny się wygenerować po zakończeniu testu.

Chyba trafiłeś w dziesiątkę zrobiłem test Power po rozpędzeniu wszystkiego (minuta) ekran po prostu się wyłączył i nawet po zakonczeniu testu nie odpowiadał pomógł tylko reset komputera. Pytanie Czy to przez zasilacz czy płytę główną? a może Karta?
  • #6 18665541
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Elinos napisał:
    ytanie Czy to przez zasilacz czy płytę główną? a może Karta?

Bardzo dobre pytanie, ale do wróżki raczej, albo jasnowidza... Jak nie podmienisz to się dowiesz, więc zacznij od zasilacza.
  • REKLAMA
  • #7 18665562
    Elinos
    Poziom 5  
    Sam się na tym mało znam, wyśle go na serwis napisze im co i jak i jaki jest problem. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc
  • #8 18665579
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Po objawach stawiam na kartę, ale zasilacza też nie można wykluczyć. Tyle że raczej uszkodzenie wchodziłoby w grę, bo moc ma wystarczającą i ze sporym zapasem.
  • #9 18665780
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Elinos napisał:
    Czy to przez zasilacz czy płytę główną? a może Karta?

Zasilacz możesz spróbować podmienić jeśli masz pod ręką jakiś solidny, wtedy wykluczysz choć jeden komponent.
  • #10 18666046
    Elinos
    Poziom 5  
    młody14 napisał:
    Elinos napisał:
    Czy to przez zasilacz czy płytę główną? a może Karta?

Zasilacz możesz spróbować podmienić jeśli masz pod ręką jakiś solidny, wtedy wykluczysz choć jeden komponent.

Tak właśnie zrobię znajomy ma nieużywanego Corsaira 750watowego więc spróbuje w tygodniu zdziałać coś na nim chociaż jak mówisz że zasilacz ma spory zapas mocy. To boje się o kartę że mogła zostać uszkodzona w jakiś sposób lub jest wadliwa albo coś, słyszałem też z innych żródeł że karta może mieć jakieś blokady temperatur ustawione które automatycznie ją wyłączają. Na końcu sprawdzę płytę główną po wyeliminowaniu zasilacza i z pewnością ją wymieniem na jakiś lepszy model. Procesor raczej wykluczam gdyby był wadliwy Bsod by się sypały co parę chwil przy obciążeniu. Ram też sprawdzę na wszelki wypadek.
  • #11 18702876
    Elinos
    Poziom 5  
    Witam wracam by zakończyć ostatecznie ten temat, winowajcą okazała się karta prawdopodobnie się spaliła mimo że miała ledwo 2 miesiące. Okazuje się że Karty RX mają bardzo słabe chłodzenie wręcz dramatyczne taka karta a już szczególnie moja która w dodatku była w OC powinna mieć zapewnione dobre chłodzenie z zewnątrz a nie tylko własne przez co kartę wręcz topiło. Spotkałem się z opiniami ludzi z podobnym chłodzeniem co u mnie ale bez OC przy maks obciążeniu, 89stopni zwykle mieli aż boję się myśleć co na mojej przetaktowanej było
    W dodatku zwykłe po całym tygodniu lubię zagrać w wymagające gry z znajomymi i takie sesje ciągną się godzinami a ta karta miała wtedy aż zanadto poważny wycisk.
    W ramach gwarancji doszlem do porozumienia z serwisem dopłaciłem kilka złotych zamienili na GTX 1660Ti serwis sprawdził ja również sprawdziłem na 100% obciążeniu temperatury ledwo 70 osiągają wszystko działa. Więc Temat można zamknąć oficjalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z nowym komputerem, w tym BSOD i zawieszanie się gier, szczególnie w wymagających tytułach. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie karty graficznej Radeon RX 590, problemy z zasilaczem SilentumPC VERO L2 oraz słabą jakość płyty głównej Gigabyte GA-A320M-S2H. Użytkownik przeprowadził testy pamięci RAM, które nie wykazały problemów, oraz podejrzewał, że sterowniki mogą być winne. Po dalszych testach i wymianie karty graficznej na GTX 1660Ti, problemy ustąpiły, co potwierdziło, że pierwotna karta miała problemy z chłodzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA