logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka atramentowa drukarka z WiFi, ADF i skanerem warta zakupu?

Norbas78 29 Sie 2025 18:58 864 16
REKLAMA
  • #1 21648064
    Norbas78
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Witam.
    Posiadam w domu drukarkę laserową mono oraz bardzo stary atramentowy kombajn brothera który niestety mimo wymiany głowicy na nową nadal po kilku dniach zasycha i trzeba włączać czyszczenie głowicy które niewiele daje a jeśli jużto na dzień czy dwa.
    Jako że nie jestem na czasie bardzo proszę o wskazanie jaką opłaca się teraz kupić drukarkę atramentową która będzie niedroga w eksploatacji i niezawodna.
    Czasem drukuję kilka razy dziennie a czasem stoi miesiąc więc fajnie jakby drukarka dbała sama by głowice/ce nie zasychały.
    CO bym chciał po za tym...
    -wifi
    -adf
    -skaner
    Polecicie coś?
  • REKLAMA
  • #2 21648290
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Ja bym polecił Brothera w wersji CISS np. T720dw.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21648671
    Norbas78
    Poziom 12  
    Budżet... nie chciał bym wydać więcej niż tysiąc, a najchętniej coś do 700zł.
    ADF wolał bym by był, bo córki w szkołach i często coś skanują więc to sporo przyspiesza bo nie trzeba po kartceczce.
    Mam nadzieję, że te aktualnie montowane ADFy skanują dwustronnie?
    Ze względu na gwarancję preferuję urządzenie nowe, chyba , że byłoby warto kupić taniej używane. Jednak nie mam sprawdzonego źródła a nie chcę się wpakować na minę.
    Mój kombajn ma już ze 20 lat jeśli się nie mylę i nie jestem na czasie z rynkiem ( MFC5860CN ).
  • REKLAMA
  • #8 21648933
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 923
    Tak, t720DW ma jednostronny adf.
    W zasadzie każdy Brother dobrze znosi zamienniki dolewane.
    Poszukaj w używce t510 albo coś z tej serii.
    Cała seria T jest na dolewki.
    Kupując używkę zrób ksero bardzo kolorowej strony i zaraz po tym zrób wydruk testowy.
    Sprawdzisz i pompkę i głowicę :)
  • #9 21648968
    Norbas78
    Poziom 12  
    Ok, rozejrzę się. Mam jeszcze dwa pytania. Czy kupując tusz na dolewki każdy model drukarki ma inny czy to tylko chwyt cenowy by na nowszych drukarkach zarabiać więcej a tak na prawdę w buteleczki lany jest ten sam tusz?
    Druga sprawa bo widzę, że jesteś obeznany. Co może być przyczyną awaryjnego działania mojego starego kombajnu brothera ( model powyżej )? Na wydruku kontrolnym prostokąty nie były całkowicie wypełnione kwadracikami.
    Wymieniłem głowicę na kompletnie nową i niestety efekt choć leprzy to jednak nadal nie wszystkie prostokąty w pełni zadrukowane. Używałem płynów do udrażniania, pomagało ciut i na chwilę, jednak nadal były braki i przekłamania w kolorach druku. Nie wymieniałem obsorberów ( o ile te gąbki się tak nazywają ). Czy to powód? W czym może tkwićproblem , że wymiana głowicy nic nie dała i tusz po około tygodniu nie używania zasycha (głównie kolor bo czarny zasycha dużo wolniej).
  • #10 21649000
    dr.master
    Poziom 39  
    W Twoim urządzeniu na 90% padła lub jest do kompleksowego płukania pompka.
    Nowa głowica z Ali nie jest nową głowicą ;)
    Kolega Marcinodos wysyłkowo ogarnie Twój sprzęt w kilka dni za parę złotych ;)
    Z tego co kojarze ma do niej chyba nawet pompkę :)
  • #11 21649014
    Norbas78
    Poziom 12  
    Rozumiem.
    A jakie są orientacyjne koszta takiej naprawy kompleksowo?
    Bo pooglądałem trochę o tych T510W oraz T525W ( nie wychwyciłem różnic ) , jednak to z czego jeśli miałbym kupować nowy sprzęt nie chcę rezygnować to na pewno druk dwustronny bo tego używam w laserówce często więc i atrament musiałby to mieć. Te modele tego nie posiadają z tego co widzę na YT.
    Tak więc z nowych urządzeń na razie faworytem jest T720DW bo ma adf (choć jednostronny), druk dwustronny oraz dolewane tusze.
    Mam jeszcze czas na decyzję więc szukam, czy jest jeszcze coś może lepszego niż T720DW w podobnych pieniądzach.
    Może śmieszna sprawa, ale wolałbym ekranik kolorowy i ustawiony pionowo na froncie obudowy bo drukarka stoi 180 cm nad podłogą i już mi się znudziło wchodzenie na krzesło by odczytać z aktualnej co się wyświetla na ekranie. Ale to już taka fanaberia dla zwiększenia wygody użytkowania nie konieczność :-)

PS. Z ciekawości zacząłem szukać lasera kolorowego z podobnymi funkcjami, ale z tego co widzę to już nie opłacalne do domowego użytku...?
  • #12 21649119
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Norbas78 napisał:
    S. Z ciekawości zacząłem szukać lasera kolorowego z podobnymi funkcjami, ale z tego co widzę to już nie opłacalne do domowego użytku...?

Jeśli gabaryt nie jest problemem to możesz dołożyć i kupić Canona z kolorowym wyświetlaczem,dupleksem i ADF. Np. model Canon MF655CDW. Na aledrogo za 1335. Fajne urządzenie z zamiennymi tonerami w naprawdę dobrych cenach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21649132
    Norbas78
    Poziom 12  
    Niestety z tym miejscem jest problem. Taki laser na przeznaczoną półkę wejść na siłęby wszedł ale już obsługa byłaby bardzo utrudniona a waga przekracza to co sądzę że półka by wytrzymała. Umiejscowienie nad głową użytkownika więc ryzykowne. Musiałbym przeorganizować przestrzeń a tego nie brałem pod uwagę z racji że ta przestrzeń znikoma :-)
    Z ciekawości na ile kartek średnio starczają w tym laserze tonery?
    Czy ADF jest w niej dwustronny?
    Bo przyznam, że laser brałem pod uwagę by wyeliminować problem zasychających tuszy. Laser mogę wyłączyć na 10 lat i po włączeniu działa...

Jeśli chodzi o zalewane atramentówki to w tej chwili pole wyboru zawęziłem do następujących modeli:
    DCP720DW
    DCP730DW
    DCP735DW
    i tutaj jakoś nie wychwytuję różnic pomiędzy nimi...

Natomiast z modeli z ekranem
    MFC-T920DW
    MFC-T930DW
    I tutaj też nie wiem jakie są miedzy nimi różnice bo opisy w zasadzie są identyczne a jednak 930 ciut droższa...

Co do laser kontra atrament... zdarza mi się chęć wydrukowania zdjęcia kilka razy w roku i domniemuję, że laser tutaj by wypadł dużo gorzej niż atrament?

Kolejna sprawa to czy brothery same dbają o to by nieużywane nie zasychały czy też zdarza się im zaschnąć mimo to?
  • #14 21649204
    dr.master
    Poziom 39  
    Brother jeśli wyłączysz mu opcje autowyłączania po określonym czasie sam się czyści bez ingenerencji użytkownika. Również może stać bez drukowania 10lat z tą różnicą że musi być włączona do prądu i mieć tusze aby mogła się sama czyścić :)
  • #15 21649311
    Norbas78
    Poziom 12  
    U mnie brothery stały zawsze podłączone do prądu. Myślałem, że automatycznie mają włączoną funkcję samo czyszczenia bo czasem udawało mi się ten proces zaobserwować jeśli byłem w domu około godziny 12. Mimo to dochodziło do zaschnięć i konieczne było uruchamianie czyszczenia głowicy ( nawet po kilkanaście razy po długim postoju) by druk wrócił do normy co jednocześnie wiązało się ze sporym zużyciem atramentu w trakcie czyszczenia...
  • #17 21649333
    Norbas78
    Poziom 12  
    Jasna sprawa. Zapewne pompka jest problemem w aktualnej jak i poprzednich które miałem przeważnie z drugiej ręki bo objaw pozostał identyczny po zmianie głowicy. Nawet kwadraciki na wydruku kontrolnym wyglądały identycznie.
    Przespałem się z tematem i przedyskutowałem z rodzinką potrzeby w kwestii druku.
    Mam w domu dwa lasery mono które są używane na co dzień ( HP LAserJet 1300N - mam od nowości oraz HP 1606 zdobytą niedawno ) do druku rzeczy nie potrzebujących koloru.
    Kolor z kolei potrzebny jest powiedzmy raz w tygodniu kiedy młodsza córka drukuje sobie jakieś grafiki a starsza pmoce do szkoły. Za dwa lata studia więc drukowania będzie pewnie więcej.
    Na placu boju pozostały :
    Brother MFC-T930DW oraz Canon MF655CDW
    Zdjęcia kilka razy w roku i tak drukujemy sobie w labach które stoją choćby w rossmanie i podobnych sklepach i są to groszowe sprawy, a chyba wydruk na drukarce atramentowej jest mniej trwały niż z takiego labu. Przynajmniej to obserwuję z czasem w kwestii blaknięcia zdjęć na półkach itp.
    Przyznam szczerze że zaczynam się mocno skłaniać ku temu laserowi bo coś mi podpowiada z doświadczenia z aktualnymi laserówkami, że to będzie trwalsze/mniej awaryjne rozwiązanie.
    Tonery widzę że zamienniki są po około 70-80zł szt. a biorąc pod uwagę ilość drukowania w domu wystarczą na kilka lat.
    O Canonie jednak jest niewiele na YT i nie mogę się doszukać czy ADF skanuje dwustronnie czy jednostronnie bo to by mogło przeważyć szalę na stronę lasera. Jak na razie wyciągam wnioski że MF657Cdw skanuje dwustronnie z ADF, a MF655Cdw skanowanie z ADF jest tylko jednostronne. Mylę się?
    Ot. Taka rozkminka niezdecydowanego użyszkodnika :-)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując atramentowej drukarki z funkcjami WiFi, ADF i skanera, warto zwrócić uwagę na modele charakteryzujące się niskimi kosztami eksploatacji oraz niezawodnością, zwłaszcza przy sporadycznym użytkowaniu, które może prowadzić do zasychania głowic. Kluczowe jest, aby urządzenie posiadało mechanizmy automatycznego dbania o głowice, minimalizujące konieczność ręcznego czyszczenia. W kontekście problemów z zasychaniem atramentu, istotne są technologie zapobiegające wysychaniu oraz systemy utrzymania głowicy w gotowości do druku. Wybór powinien uwzględniać także częstotliwość drukowania oraz kompatybilność z siecią WiFi dla wygodnej obsługi. W dyskusji podkreślono potrzebę urządzeń wielofunkcyjnych (kombajnów) z automatycznym podajnikiem dokumentów (ADF) i skanerem, które sprawdzą się zarówno w domu, jak i w małym biurze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA