logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W202 – światła bagażnika rowerowego 13 pin migają z kierunkowskazem

fokassino 29 Sie 2025 22:52 144 1
REKLAMA
  • #1 21648317
    fokassino
    Poziom 9  
    Kupiłem bagażnik rowerowy. Podłączam światła na zwykłe żarówki i miga mi światło pozycyjne razem z kierunkiem. Mam oryginalne, fabryczne gniazdo Mercedesa W202 — to chyba 13-pin. Podłączyłem inne światła LED; mam je do innego pojazdu przez przejściówkę. Tutaj miga nieznacznie drugi kierunkowskaz. Oba te zestawy są sprawne w innych pojazdach. Rozebrałem gniazdo, bo może coś się odłączyło, ale nie. Przejrzałem instalację, jak potrafię, i nic nie zauważyłem. Rozebrałem wtyczkę od LED-ów i dałem masę z karoserii, bo coś wyczytałem, że brak masy, ale dalej nic. W samochodzie światła sprawne. Nie wiem, co robić...
  • REKLAMA
  • #2 21648407
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    fokassino napisał:
    to chyba 13-pin

... to policz do 13 i sprawdź czy na pewno !

Schemat połączeń gniazda przyczepy 13-biegunowego z oznaczeniami pinów i ich funkcji.

Na razie nie podłączaj niczego do gniazda haka w samochodzie.
    Użyj najtańszego testera napięcia na 12V i sprawdź - włączając kolejno światła samochodu,
    czy wszystkie PIN'y w gnieździe haka samochodu działają prawidłowo - tylko kontrolką.
    Tester napięcia 12V z żółtym przewodem i metalowym korpusem zakończonym ostrą sondą oraz krokodylkiem.

Następnie użyj testera gniazda przyczepy:

Tester świateł przyczepy z dwoma czerwonymi lampami zamontowanymi na czarnej metalowej podstawie i przewodem z wtyczką 7-pinową.
    Tester 13-pinowy do sprawdzania gniazd i wtyczek przyczep samochodowych marki AMiO.
    I sprawdź czy po włożeniu wtyczki testera do gniazda haka przyczepy, nadal wszystko jest OK.

Jeżeli do tej pory wszystko jest OK, to szukaj przyczyny w "urządzeniu", które podłączasz do samochodu.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA