logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-X101, ST-301X, Altus 75 – jak podłączyć pilot i sterować głośnością?

Pękosław 30 Sie 2025 02:53 357 2
REKLAMA
  • #1 21648378
    Pękosław
    Poziom 2  
    Witam serdecznie wszystkich Panów Mirków.
    Jestem tu całkowicie nowy.
    Od pewnego czasu realizuję moje wielkie marzenie z dzieciństwa i składam klasyczną "segmentówkę" Technicsa.
    Nie ukrywam, że miałem dość mglistą wiedzę na temat "co z czym się je". Odziedziczyłem w dobrej cenie 2× Tonsil Altus 75 (taki był zamysł, lubię ich brzmienie).
    No i trochę przypadkiem, trochę ze względu na "okazję w dobrej cenie", zaczęło się od wzmacniacza SU-X101.
    Byłem bardzo zadowolony z tego "combo", dodam,
    że całość jest podłączona przez wyjście CD do Sony Bravia, a AUX używam do odtwarzania muzyki.
    Następny w kolejce był equalizer/korektor SH-E85.
    W miarę jedzenia apetyt rósł, więc zacząłem poszukiwać dedykowanego pilota... no i się zaczęło.
    Jako totalny laik znalazłem kompatybilny rzekomo
    RAK-301W. Nie działa. Dlaczego? Odesłane – szukam dalej. Podkreślam, jako osoba "zielona" w temacie – eureka! Znalazłem! Po czym poczułem się jak idiota.
    Żeby sterować całością, potrzebuję tunera. To on posiada sensor. Jeszcze raz ta sama bajka. Po co tam sprawdzać łącza, czy to dedykowany tuner pod wzmacniacz... Kupiłem ST-X302L. Jak się okazało, kompatybilny z pilotem, który chwilę wcześniej odesłałem, za to nie z moim wzmacniaczem, ale modelem, co okazało się już wkrótce :D (Także mam komplet z pilotem na sprzedaż).
    Brakowało jednego wejścia na kabel 3-pinowy.
    Sterowanie odbywało się po podłączeniu z tyłu zasilania szeregowo od tunera i kablami jack-jack 3,5 mm na zasadzie: włącz/wyłącz zestaw. Zależało mi głównie na przełączaniu zestawu między np. AUX a CD, a najbardziej na sterowaniu volume.
    Pomyślałem "do trzech razy i tym podobne pierdy :D"...
    Tym razem szukałem dokładnie, długo, dogrzebałem się do forum za granicą, znalazłem schematy, kompatybilność... No mam. I życzliwy sprzedawca się nawet trafił, co prawda pełnego zestawu (tuner z pilotem, CD, deck, wzmacniacz), ale utargowałem sam tuner z dedykowanym pilotem i kablami: zasilającym i 3-pin – czytaj Technics ST-301X pilot RAK-SC301X.
    Po podłączeniu zgodnie ze schematem działa: włącz/wyłącz; przełączanie na tuner, w tym "szybkie", pod klawiszem nr 3 (tylko w jedną stronę, z powrotem np. na CD już nie) – tyle. Nie wiem już za bardzo, jak jeszcze można to wszystko podłączyć, żeby przynajmniej volume działał. Próbowałem na milion sposobów. Szukam kogoś, kto mi to jeszcze jakoś wytłumaczy, nie wiem, serwisanta, miłośnika, fachowca...

Pozdrawiam serdecznie.

AI: Czy Twój wzmacniacz SU-X101 ma w ogóle opcję zdalnego sterowania głośnością (tzn. czy potencjometr volume jest z silnikiem, który można sterować pilotem)? W niektórych modelach Technicsa ta funkcja była dostępna tylko w wyższych wersjach.
    Wiem, wujek i kumpel posiadają taki model... Nie. U mnie jog obraca się swobodnie i nie ma markera (kropki).
    AI: Mógłbyś dokładnie opisać (albo wrzucić zdjęcie/schemat), jak masz obecnie połączone wszystkie segmenty – szczególnie gdzie podłączony jest kabel 3-pin i czy są jakieś inne połączenia między tunerem a wzmacniaczem?
    Tylko 3-pin i dwa głośnikowe. Nic więcej nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 21653838
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 530
    Sprawdź, czy pilot jest na pewno sprawny, może niektóre klawisze są uszkodzone i tu leży pies pogrzebany. Modele urządzeń zgadzają się, więc powinno działać jak trzeba.
  • #3 21700583
    Pękosław
    Poziom 2  
    >>21653838 Tak, pilot jest sprawny.
REKLAMA