logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Gold 8TB 7200rpm głośny w nowym PC, cichy w starym PC

tyrpin 30 Sie 2025 16:49 240 11
  • #1 21648775
    tyrpin
    Poziom 2  
    Nowy komp i dołożenie HDD.
    Kupiłem na początku nową Toshiba S300 Pro 8 TB, ale po bardzo głośnej pracy dysku zwróciłem. Kupiłem WD Gold 8 TB i... dalej chodzi jak sieczkarnia. Co ciekawe, po włożeniu dysku do starego komputera nastaje absolutna cisza, nawet podczas kopiowania na niego danych. Kable zmieniłem, przepiąłem w inne gniazdo w zasilaczu, dalej to samo. Jeśli się komuś chce posłuchać, to proszę bardzo: https://photos.app.goo.gl/y5HChVjXLpSkavCs7
    Co jest nie tak? SMART żadnych błędów nie pokazuje.
    Płyta: ASUS ROG STRIX B650-A
    Zasilacz: ENDORFY Supremo FM6 850 W, 80 Plus Gold, ATX 3.1
    Dysk: WD GOLD 8 TB, 7 200 obr./min, 256 MB

Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo przedstawiający szczegóły techniczne dysku twardego WD Gold 8 TB, stan dobry, temperatura 42°C.
    AI: Jaka jest dokładna specyfikacja starego komputera, w którym dysk pracuje cicho (płyta główna, zasilacz, obudowa)?
    MSI B450M PRO-VDH MAX, SilentiumPC Supremo L2 Gold 650 W, be quiet! Pure Base 600
    AI: W jaki sposób zamontowany jest dysk w nowym komputerze (pozycja, rodzaj mocowania, czy używasz gumowych podkładek lub innych elementów tłumiących drgania)?
    Wcisk dysku w obudowę poprzez śruby z gumowymi dystansami w otwory.
  • #2 21648791
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21648795
    tyrpin
    Poziom 2  
    Ale jak go wypnę z obudowy, jest cisza.
  • #4 21648797
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21648808
    tyrpin
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    tyrpin napisał:
    ale po bardzo głośnej pracy dysku, zwróciłem.

Czy dźwięk był podobny ?

[edyta]
    Czy to nie jest przypadkiem praca wentylatora zasilacza, który pod większym obciążeniem włącza wentylator i dlatego po wyjęciu dysku nie ma tego dźwięku?

Tak, podobny, ale o innej częstotliwości „stuków”. https://photos.app.goo.gl/VxN97UqGb4Cyv3AR7
    Dysk właśnie odpiąłem i trzymam w ręku — stuka tak samo, tylko ciszej, bo wiadomo, że obudowa przenosi więcej dźwięków.
  • #6 21649180
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Kupuje Kolega dyski serwerowe 7.2k RPM nastawione na wydajność, zwykle są one używane w serwerowniach, gdzie zwiększony poziom ich głośności nie jest żadnym problemem. Mechanizm montażu dysków w tej obudowie też raczej będzie przenosił wszystkie wibracje na nią. Można spróbować pobawić się w ustawienia AAM, o ile dysk je obsługuje (priorytetem dysków serwerowych jest wydajność, nie poziom emisji akustycznej) - oczywiście kosztem zmniejszenia wydajności (zwiększa się seek time, więc ma to wpływ bardziej przy małych plikach). Jeśli to magazyn danych, a nie główny dysk do bardzo obciążanej bazy danych, to nie będzie to miało znaczenia (chociaż jeśli to magazyn, to dziwi dobór dysku 7200 RPM, skoro można było wybrać cichszy model RED Plus, np WD80EFPX - 5640 RPM). Chociaż w Redzie też głowice słychać, ale mam wrażenie, że znacznie słabiej, niż u Kolegi (EFPX pakuję do Synology i nie tłuką one aż tak mocno).
  • #7 21649186
    tyrpin
    Poziom 2  
    >>21649180 Tak, celowo taki kupiłem, bo zwykle pracuję z dużymi plikami graficznymi i choć ten dysk nie jest systemowy, to często korzystam z jego zasobów, stąd wydajność stawiam na pierwszym miejscu. Co ciekawe, jak dzisiaj uruchomiłem komputer, to w tej chwili w ogóle go nie słychać. Nie wiem kompletnie, od czego to zależy. No nic, może akurat potrzebował się "dotrzeć" ;)
  • #8 21708480
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    tyrpin napisał:
    >>21649180 Tak, celowo taki kupiłem, bo zwykle pracuję z dużymi plikami graficznymi i choć ten dysk nie jest systemowy, to często korzystam z jego zasobów, stąd wydajność stawiam na pierwszym miejscu. Co ciekawe, jak dzisiaj uruchomiłem komputer, to w tej chwili w ogóle go nie słychać. Nie wiem kompletnie, od czego to zależy. No nic, może akurat potrzebował się "dotrzeć" ;)

Wiec czemu nie RAID0 i 2x 4TB?
  • #9 21708808
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Z RAID-0 korzystają albo informatyczni samobójcy, albo osoby bardzo chętnie i często robiące backup. RAID-10 mógłby być akceptowalny, żeby macierz mogła przetrwać awarię chociaż jednego dysku.
  • #10 21708889
    K3
    Poziom 30  
    ^^ Założyłem że to będą dwa dyski tylko pod obróbkę danych, gdzie pliki źródłowe i wynikowe będą w innej lokalizacji.
    Z drugiej strony korzystałem z RAID0 wiele lat i problemów nie miałem, aczkolwiek świadomie nie trzymałem tam danych krytycznych, tylko te łatwe do odtworzenia.
  • #11 21708920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21709345
    K3
    Poziom 30  
    Korzyścią jest większa prędkość zapisu/odczytu.
    Oczywiście zakładam, że pliki źródłowe i końcowe są przechowywane w innym miejscu/archiwizowane.
    I wtedy utrata jednego dnia pracy nie jest bolesna.

Bo w przypadku awarii pojedynczego dysku ryzyko jest co prawda dwukrotnie mniejsze, to mimo wszystko backup tak czy inaczej powinien być.
    Więc przy sprawnym backupie można podjąć dwukrotnie wyższe ryzyko w przypadku macierzy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośną pracą dysku WD Gold 8 TB 7200 obr./min w nowym komputerze z płytą ASUS ROG STRIX B650-A i zasilaczem ENDORFY Supremo FM6 850 W. Dysk jest bardzo głośny, przypominając „sieczkarnię”, mimo braku błędów SMART. W starym komputerze (MSI B450M PRO-VDH MAX, SilentiumPC Supremo L2 Gold 650 W, be quiet! Pure Base 600) ten sam dysk pracuje cicho, nawet podczas intensywnego kopiowania danych. Wymiana kabli i zmiana gniazd zasilania nie pomogły. Dysk jest zamontowany w obudowie, która może przenosić wibracje. Jeden z uczestników zasugerował, że dźwięk może pochodzić od wentylatora zasilacza pod obciążeniem, jednak po odłączeniu dysku hałas ustaje. Dyski serwerowe 7200 RPM, takie jak WD Gold, są nastawione na wydajność, a nie na cichą pracę, co może powodować wyższy poziom hałasu i wibracji. Można spróbować zmienić ustawienia AAM (Acoustic Acoustic Management), jeśli dysk to obsługuje, kosztem wydajności. Dysk WD Red Plus o niższych obrotach (5640 RPM) jest cichszą alternatywą. Użytkownik potwierdził, że zależy mu na wydajności ze względu na pracę z dużymi plikami graficznymi. Dodatkowo w dyskusji pojawiła się kwestia konfiguracji RAID0 z dwoma dyskami 4 TB jako alternatywa dla pojedynczego dysku 8 TB, z uwzględnieniem ryzyka awarii i backupu danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA