logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Makita VC2512L – włącznik nie reaguje, trzeba mocno dociskać, co sprawdzić?

techmariner 31 Sie 2025 01:37 468 4
REKLAMA
  • #1 21649165
    techmariner
    Poziom 10  
    Witam serdecznie! Posiadam odkurzacz Makita VC2512L. Pechowo gwarancja wygasła kilkanaście dni temu, a niestety pojawił się problem z włącznikiem. Posiada on przełącznik umożliwiający pracę pod obciążeniem z elektronarzędziem oraz zwykły do samego uruchomienia odkurzacza. Praktycznie zawsze korzystam ze zwykłego włącznika i z tym jest problem. Objawia się tak, że po przełączeniu włącznika bardzo często nie ma reakcji, muszę go jeszcze mocno dociskać palcem, żeby zaskoczył. Czasami zaskoczy i potem jest losowo, czasami uda się odkurzyć, a innym razem wyłączy się i trzeba ponownie dociskać włącznik w pozycji włączonej.
    Czy mógłbym prosić o podpowiedź, co należałoby sprawdzić w takiej sytuacji?
    Na chłopski rozum - wydaje się, że trzeba kupić nowy włącznik? Wydaje mi się, że to ten model: w107409135. Potrafi kosztować prawie 100 PLN. Czy ten element jest jakoś mocno skomplikowany, że taki drogi?
  • REKLAMA
  • #2 21649169
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 446
    techmariner napisał:
    Czy ten element jest jakoś mocno skomplikowany, że taki drogi?

Nie jest skomplikowany! Jest niestety drogi.
  • REKLAMA
  • #3 21769621
    macioszekmarek
    Poziom 1  
    Makita VC2512L. Szukam uszkodzonego do liftingu mojego ulubionego R2-D2 ;) Pociecha mi się mocno nadpaliła, a najbardziej obudowa po małym pożarze ;) Chciałbym mu dać nowe życie, bo to niezwykła, dzielna jednostka. Odbiorę osobiście na terenie Warszawy i okolic. Piszcie na profil, jak coś. Dzięki
  • REKLAMA
  • #4 21769700
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    Ponieważ kolega wyżej podbił, trochę nie na temat ale.. To pozwolę sobie napisać że odkurzacz o którym mowa jest produkowany przez NILFISK . Takie odkurzacze ma w swojej ofercie wiele firm produkujących elektronarzędzia min. Hikoki, Makita, Flex, Stihl itd.
    Identyczny włącznik jest np. w SE62 i SE 62E od Stihl. Ostatnio nabyty u dilera na miejscu za 30zł (oryginalny) i zamontowany właśnie do MAKITA. To samo dotyczy całego osprzęt worki, filtry, rury, ssawki. Worki oryginalne najtaniej chyba ma Hikoki. Warto się rozejrzeć bo rozstrzał cenowy, tak jak w przypadku włącznika może zaskoczyć.
  • #5 21812853
    techmariner
    Poziom 10  
    Wymieniłem włącznik na nowy, oryginalny.
REKLAMA