logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie 2 routerów do switch-a i stworzenie jednej sieci WI-FI

zadax 31 Sie 2025 16:14 456 12
REKLAMA
  • #1 21649389
    zadax
    Poziom 16  
    Ocena: 81
    Jeśli połączyć kolejny router LAN-LAN, ale do jednego z tych dwóch dodatkowych, to jak go skonfigurować?
  • REKLAMA
  • #2 21649533
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21649834
    zadax
    Poziom 16  
    Router główny (pierwszy) > router jako AP (drugi) > kolejny router (trzeci).
    Jak skonfigurować trzeci, jeśli podłączony do drugiego.
    O to pytam.
    Oczywiście wszystkie w tej samej sieci.
  • REKLAMA
  • #4 21649837
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    zadax napisał:
    Jak skonfigurować trzeci, jeśli podłączony do drugiego

Jak drugi. Czyli ani drugi ani trzeci nie może być routerem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21649839
    zadax
    Poziom 16  
    Fizycznie są routerami. Nie łap za słówka...
    Tp-Link Archer AX 17 - wszystkie trzy.
    Moderator wyrzucił moje pytanie z innego tematu i dlatego wszystko muszę tłumaczyć od nowa...
  • #6 21649841
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21649855
    zadax
    Poziom 16  
    No dobrze, żeby się nikt nie czepiał;
    Archer AX 17 jako router (pierwszy) > Archer AX 17 jako AP (drugi) > Archer jako AP? (trzeci) > Archer jako AP? (czwarty) itd?
    Każdy podłączony po LAN do poprzedniego. Tak to może funkcjonować?
    Do każdego z tych urządzeń można podłączyć koleje jako AP i będzie poprawnie pracować?
  • #8 21649864
    IC_Current
    zadax napisał:

To forum techniczne a nie marketingowe poletko w sklepie MM dla ...
    Fizycznie są urządzeniami wielofunkcyjnymi, zawierającymi w jednej obudowie kilka układów, w tym procesor dla obsługi routingu i NAT. Do tego jest tam switch (żółte porty) i AP. Co by nie rzec, routerów w jednej sieci domowej (poza specyficznymi przypadkami) więcej niz jeden stosować nie można.
    Masz mieć Router na brzegu sieci -> cała reszta urządzeń pracująca jako switche i access pointy. Optymalnym połączeniem jest gwiazda, ale można też switche łączyć kaskadowo (czyli niepoprawnie nazywając "szeregowo"). Czy nawet w dziwne, tzw "krzaczki" i "drzewka".
    Łącząc switche i AP w sposób "tu wepnę a potem tam" nigdy nie można doprowadzić do powstania tzw pętli, czyli dwóch aktywnych dróg połączenia miedzy urządzeniami sieciowymi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21649892
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1695
    zadax napisał:
    Do każdego z tych urządzeń można podłączyć koleje jako AP i będzie poprawnie pracować?

TAK będzie pracować.
  • #10 21649899
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21649986
    zadax
    Poziom 16  
    Kolega artaa jednym zdaniem odpowiedział na moje pytanie. Dziękuję
    Co do stwierdzenia że to forum techniczne to ok, ale to zabrzmiało że pytać mogą tylko specjaliści w tej dziedzinie, bo laicy nie potrafią zapytać.
    To po co jest dział dla początkujących?
  • #12 21649991
    IC_Current
    zadax napisał:
    że to forum techniczne to ok, ale to zabrzmiało że pytać mogą tylko specjaliści w tej dziedzinie

Nie. Nie tak miało to zabrzmieć. To było sprostowanie do Twojej nieprawdziwej wypowiedzi. Do tego tej odpowiedzi wcale by nie było, gdyby nie wcześniej pewne drobne szyderstwo:
    zadax napisał:

A teraz kolejne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21872543
    zadax
    Poziom 16  
    Sieć wykonana, działa prawidłowo. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono konfigurację sieci Wi-Fi złożonej z kilku urządzeń TP-Link Archer AX17 podłączonych kaskadowo LAN-LAN. Podkreślono, że w sieci domowej powinien być tylko jeden router pracujący w trybie routingu i DHCP, natomiast pozostałe urządzenia muszą działać jako punkty dostępowe (AP) z wyłączonym serwerem DHCP. Każdy kolejny router podłączony do poprzedniego powinien być skonfigurowany jako AP, co umożliwia jednolitą sieć bez konfliktów adresacji i routingu. Zalecane jest połączenie w topologii gwiazdy, aby uniknąć awarii całej sieci w przypadku utraty połączenia z pierwszym AP. Łączenie urządzeń w kaskadzie jest możliwe, ale mniej bezpieczne i może prowadzić do problemów z redundancją i pętlami sieciowymi. Dyskusja podkreśliła znaczenie wyłączania funkcji routera w dodatkowych urządzeniach i stosowania ich wyłącznie jako switchy i punktów dostępowych w jednej sieci LAN.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA