logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EEM48221L – kody błędów i11, i20, i30 oraz i44 – jak naprawić

maly_15 31 Sie 2025 21:40 1350 1
REKLAMA
  • #1 21649929
    maly_15
    Poziom 10  
    Zmywarka Electrolux EEM48221L - błąd i11, i20, i44

Od kilku miesięcy miałem problem ze zmywarką Electrolux EEM48221L.
    Zaczęło się od błędu i11, więc sprawdziłem wąż dopływowy i czy sitko na zaworze Aquastop nie jest zapchane. Wszystko wyglądało dobrze, więc ją z powrotem podłączyłem. Chodziła kolejne cztery miesiące bez problemu. Później zaczęła zgłaszać błędy i11, i20, i30 oraz i44.

Błędy pojawiały się bez względu na wybrany program mycia. Zdarzało się, że kilka razy umyła bez żadnego błędu, podczas gdy w kolejnych zgłaszała powyższe błędy naprzemiennie. Trudno było znaleźć jakąś prawidłowość, ponieważ te błędy pojawiały się na różnym etapie mycia. Najczęściej na końcu, ale też na początku. Zdarzyło się też, że zawiesiła się minutę przed końcem, i co kilka minut pojawiał się błąd i20. Otwieram drzwi, a tu sucho w środku. Byłem pewien, że to awaria pompy myjącej. Ale skoro w następnym myciu normalnie umyła, to dalej byłem w kropce.

Ponadto dodam, że było charakterystyczne buczenie. No i zaczęło regularnie wylewać się woda przez wężyki przelewowe (to te dwa wężyki, które są osadzone pod misą). Był też wyciek od przodu. Przedłużał się też czas mycia. Na kilku innych tematach często wskazywano, aby wyczyścić wężyk dochodzący do hydrostatu. W moim modelu hydrostat zamontowany jest bezpośrednio do misy. Nie ma żadnego wężyka, którego można byłoby wyczyścić. Jest za to komora hydrostatu (zaznaczona strzałką na zdjęciu). Odpiąłem hydrostat i przedmuchałem tę komorę od zewnątrz. Do misy wyleciało mi sporo takiej czarnej mazi. Po wyczyszczeniu tej komory zmywarka chodzi bez żadnych błędów, zdecydowanie ciszej i nie ma żadnego buczenia. Nigdzie nie cieknie i czas mycia jest prawidłowy
    Wnętrze zmywarki Electrolux EEM48221L z zaznaczoną strzałką komorą hydrostatu.
    AI: Czy po wyczyszczeniu komory hydrostatu masz jeszcze jakieś wątpliwości lub pytania dotyczące działania zmywarki, czy po prostu chciałeś podzielić się swoim rozwiązaniem?
    Chciałem podzielić się moim rozwiązaniem.
    AI: Czy chciałbyś uzyskać dodatkowe wskazówki dotyczące konserwacji zmywarki lub zapobiegania podobnym problemom w przyszłości?
    Nie, dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21873572
    maly_15
    Poziom 10  
    Odpiąłem hydrostat i przedmuchałem tę komorę od zewnątrz. Do misy wyleciało mi sporo takiej czarnej mazi. Po wyczyszczeniu tej komory zmywarka chodzi bez żadnych błędów, zdecydowanie ciszej i nie ma żadnego buczenia. Nigdzie nie cieknie i czas mycia jest prawidłowy.
REKLAMA