Szukam laptopa do prowadzenia korepetycji online oraz montowania wideo, czasem prowadzenia webinarów dla wielu osób.
Kupiłem ASUS TUF Gaming A16 R5-7535HS/16GB/1TB RTX4050 144Hz ale za głośno chodzi, a nawet na nim systemu nie zainstalowałem jeszcze, do tego bateria słabo trzyma, ale to akurat mniejszy problem. Przy konsultacjach online może być kłopot, bo system będzie głośno chodził i będzie troszeczkę zagłuszać.
Planuję laptopa zwrócić i myślę nad innym laptopem do 3,5 tysiąca, (bez systemu może być). Laptop gaimingowy raczej odpada, ale dobrze, jakby miał kartę dedykowaną, bo będę też montował filmy na nim.
Z góry dzięki za propozycje.
Kupiłem ASUS TUF Gaming A16 R5-7535HS/16GB/1TB RTX4050 144Hz ale za głośno chodzi, a nawet na nim systemu nie zainstalowałem jeszcze
Z jednej strony nie ma się co dziwić. Chcesz mieć dość wydajny komputer z chłodzeniem, które jest do niego za słabe. I czy to będzie Asus, czy cokolwiek innego, jeśli będziesz chciał rozproszyć 100W ciepła z procesora i grafiki, to chłodzenie będzie wyło, bo jest co do zasady za słabe, temperatury będą iść w górę do pewnego momentu, w którym wentylator będzie już działał na max, a dalej będzie obniżana wydajność, żeby nie przekroczyć dopuszczalnych temperatur.
Z drugiej strony, skoro nie masz systemu, mechanizmy oszczędzania energii jeszcze nie działają, więc laptop będzie się grzał i pracował głośno.
malekin245 napisał:
do tego bateria słabo trzyma
Wynika to z braku zarządzania energią zapewne, zresztą przy dużym obciążeniu baterie w większej części laptopów będą starczyć czasem na godzinę nawet.
malekin245 napisał:
Przy konsultacjach online może być kłopot, bo system będzie głośno chodził i będzie troszeczkę zagłuszać.
Czy nie lepiej byłoby zatem kupić komputer stacjonarny, który byłby znacznie wygodniejszy i który mógłby działać w zasadzie bezszelestnie przy niskich obciążeniach?
malekin245 napisał:
Planuję laptopa zwrócić i myślę nad innym laptopem do 3,5 tysiąca, (bez systemu może być). Laptop gaimingowy raczej odpada, ale dobrze, jakby miał kartę dedykowaną, bo będę też montował filmy na nim.
Na ten montaż filmów bym się nie nastawiał za mocno, laptop to jest pewnego rodzaju proteza komputera, te urządzenia w szczególności słabo nadają się do długotrwałych wysokich obciążeń.
Laptopy różnią się tym, że pierwszy wariant ma dysk 1TB, a drugi wariant ma dysk 512 GB, ale ma za to legalnego Windowsa. Oba warianty są uprawnione do skorzystania z promocji, gdzie za grosz można dobrać sobie prezent (albo jest to Pendrive 512 GB patriota, w zasadzie SSD wielkości pendrive, albo na przykład zupełnie przyzwoite słuchawki. Szczegóły tej promocji tutaj: https://www.x-kom.pl/lp/wybierz-prezent - przy czym nie wiem, który z prezentów można dobrać do tego modelu. Z rzeczy, o których nie wspominałem w opisie, do którego link podałem - można wybrać skrótem klawiszowym tryb pracy (i przełączać go między trybem cichym/oszczędnym, standardowym, oraz trybem maksymalnej wydajności). To jest coś, co może Ci się przydać. Taka byłaby moja propozycja do 3500, jeśli nie masz możliwości zakupu i korzystania z prawidłowego komputera.
W zasadzie nadaje się praktycznie tak samo. Zainstaluj sobie system (i go nie aktywuj) i popatrz, czy ten Asus nie zacznie działać zgodnie z oczekiwaniem, jeśli nie, to wtedy zmieniaj.
Lenovo LOQ-15, lenovo ma dziwną politykę klejenia Układów BGA CPU/GPU jak będziesz katował czy to w grach czy w innym obciążeniu licz się że za długo nie wytrzyma ten laptop oderwą się kulki BGA a serwisy bardzo narzekają na ten klej bo nie ma wyspecjalizowanej metody dobrej na odlutowanie. Wystarczy w google wpisać "lenovo czarny klej"
A to nie jest "wpadka" bo wpadka to jest wtedy gdy faktycznie coś skopali a następny model poprawiony. Każdy inny producent stosuje (a czasami nawet nie stosuje) zwykły, przyjazny serwisantowi klej, który łatwo usunąć i w tych laptopach zjawisko zimnych lutów praktycznie nie występuje. Kolejnym argumentem za teorią o utrudnianiu życia, jest fakt, że od jakiegoś czasu Lenovo stosuje ten sam czarny klej na układach BIOS – gdzie jego stosowanie nie ma żadnego uzasadnienia poza właśnie – utrudnianiem serwisom naprawy laptopów.
Gdy po trzech latach gwarancji w dalszym czasie nastąpi usterka GPU lub CPU, to większość ludzi, ze względu na cenę wymiany CPU/GPU w serwisie, woli i tak wymienić laptopa niestety.
✨ Poszukiwany jest laptop do 3500 zł z dedykowaną kartą graficzną, który będzie cichy podczas pracy, przeznaczony do korepetycji online, webinarów oraz montażu wideo. Obecnie posiadany ASUS TUF Gaming A16 R5-7535HS z RTX 4050 i 16 GB RAM jest zbyt głośny, a bateria ma słabą żywotność, co utrudnia komfortowe prowadzenie konsultacji. Wymagane jest urządzenie o dobrej kulturze pracy (niska emisja hałasu), z dedykowaną grafiką, ale niekoniecznie gamingowe. Preferowany jest laptop bez preinstalowanego systemu operacyjnego, co może obniżyć cenę. W dyskusji nie pojawiły się konkretne alternatywne modele, jednak podkreślono, że gamingowe laptopy często mają głośne chłodzenie, co jest problemem przy pracy z dźwiękiem podczas webinarów i korepetycji. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.