Witam, Programowałem sobie Arduino Uno i Nano bez problemu, aż tu nagle zong! Brak możliwości zaprogramowania czegokolwiek Co ciekawe, wcześniej zaprogramowane Nano podłączone do Arduino IDE wyświetla dane na Serial Monitorze, ale nie da się go zaprogramować. Problem pewnie dotyczy konwertera opartego na CH340; zmiana driverów czy nawet konwerterów na inne (może nieudolnie ) nie pomogła. Jedynie udało mi się zaprogramować ESP-32, ale on miał konwerter CP2102. Czy ktoś spotkał się z taką dolegliwością i w dodatku zna przepis na jej uleczenie?
Spróbuj innych driverów np. poprzez program ZADIG?
Jeżeli masz jakiś punkt przywracania systemu z okresu gdy ARDUINO IDE Ci działało OK to przywróć system do tej daty, bo automatyczne aktualizacje WINDOWSA same wykrzaczają działające drivery bez Twojej wiedzy... Taki urok podłączonego komputera non stop do internetu, dlatego ARDUINO IDE mam na starym laptopie do niczego innego nieprzydatnym i nie podłączam go do internetu i mam spokój już 5 lat ze znikającymi sterownikami i znikająca funkcjonalnością ARDUINO IDE..
Czytaj wyżej, bo dopisałem parę słów... Jeżełi to nie pomoże to szukaj przyczyny w sprzęcie lub w procesorze ARDUINO NANO o którym nic nie wiemy... CH340 ma już kolejne wersje od A do chyba G jak nie więcej...
>>21650604 No i tu zaczynają się schody... W trakcie prób rozwiązania problemu dokonałem reinstalacji systemu Win11, co nie poprawiło sytuacji, a dodatkowo pozbawiłem się możliwości przywrócenia do działającej wersji. Przeszło mi przez głowę, że laptop przeznaczony do programowania bez internetu i irytujących aktualizacji, które więcej przynoszą szkody niż pożytku, byłby dobrym wyjściem. Pytanie, czy uda mi się w tej chwili tak go skonfigurować, żeby wszystko działało, bo, jak wspomniałeś, Twój działa od pięciu lat.
Witam,
wcześniej zaprogramowane Nano podłączone do Arduino IDE wyświetla dane na Serial Monitorze, ale nie da się go zaprogramować.
Problem pewnie dotyczy... (????)
Podczas nie udanych podejść zaprogramowania 'nietykalnego' NANO, program chyba zwraca jakiś komunikat o błędach braku możliwości programowania?.
Byłoby przydatne taki komunikat załączyć do pytania.
Tymczasem proponowałbym zmienić/nadpisać ('wypalić') nowszą versję bootloadera w tym niby defektowym Nano, wskazując bootloader 'optiboot_atmega328.hex' przeznaczony dla UNO, znajdujący się w każdym pakiecie Arduino IDE.
Istnieje kilka różnych metod na ten zabieg, w zależności od posiadanego zasobu sprzętowego.
System operacyjny Windows "10" lub "11" jest tu bez znaczenia.... Arduino IDE pracuje jednakowo pod obydwoma systemami.
Jakimś wyjściem jest stwierdzenie, czy ARDUINO IDE kompiluje Ci programy do postaci program.HEX. Jeżeli tak, to już jest połowa drogi do sukcesu. Jaki masz programator? Wtedy korzystasz z osobnego programu obsługującego Twój programator a nie ARDUINO IDE do wgrania pliku program.HEX do procesora ARDUINO UNO czy NANO po złączu ISP.... Korzystam z darmowego np. MKAVRCALCULATOR Mirka Kardasia przy programatorze USBASP itd itp.. Albo z programu AVRDUDESS - zwróć uwagę na dwa SS na końcu...
Przy okazji - przyczyną Twoich kłopotów może być też brak odpowiedniej wersji AVRDUDES przez jedno S na końcu na Twoim komputerze...
Posłuchaj w/w porad emarcusa i rób zrzuty wszelkich komunikatów i pokazuj je tutaj...
Podczas próby programowania Nano przez USBasp mam taki błąd:
Cytat:
Sketch uses 924 bytes (3%) of program storage space. Maximum is 30720 bytes. Global variables use 9 bytes (0%) of dynamic memory, leaving 2039 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes. avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update. avrdude: error: program enable: target doesn't answer. 1 avrdude: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check.
Failed programming: uploading error: exit status 1
A gdy próbuję przez USB taki błąd:
Cytat:
avrdude: ser_open(): can't set com-state for "\.COM4" Failed uploading: uploading error: exit status 1
W przypadku ESP8266 przez USB:
.
Cytat:
Variables and constants in RAM (global, static), used 28104 / 80192 bytes (35%) ║ SEGMENT BYTES DESCRIPTION ╠══ DATA 1496 initialized variables ╠══ RODATA 920 constants ╚══ BSS 25688 zeroed variables . Instruction RAM (IRAM_ATTR, ICACHE_RAM_ATTR), used 59667 / 65536 bytes (91%) ║ SEGMENT BYTES DESCRIPTION ╠══ ICACHE 32768 reserved space for flash instruction cache ╚══ IRAM 26899 code in IRAM . Code in flash (default, ICACHE_FLASH_ATTR), used 232148 / 1048576 bytes (22%) ║ SEGMENT BYTES DESCRIPTION ╚══ IROM 232148 code in flash
A fatal esptool.py error occurred: Cannot configure port, something went wrong. Original message: PermissionError(13, 'Urz�dzenie do��czone do komputera nie dzia�a.', None, 31)esptool.py v3.0 Serial port COM4
Obie płytki obsługują CH340 Dodam jeszcze, że chwilę wcześniej bez problemu wgrałem "blinka" do ESP8266.
Nadal nie masz połączenia komputera z programowanym procesorem o czym świadczy chociażby (rc-1) lub wymaganych sterowników o czym świadczą komunikaty o nieodpowiednim porcie COM, lub nie umiesz skonfigurować tych portów... Naucz się robić zrzuty ekranowe komunikatów aby nie przepisywać ręcznie tyle tekstu...
Nie ustosunkowałeś się do tego co napisałem w ogóle, czy działa Ci samo kompilowanie do pliku.hex z wynikiem pozytywnym?
Podaj linka do ESP32 jaki kupiłeś to się zaopatrzę dla pomocy Tobie albowiem do tej pory operowałem tylko płytkami ARDUINO... Podaj linka do ARDUINO NANO jakie zakupiłeś jak i linka do programatora USBASP.... Możesz też na priv wysłać dokładne zdjęcia z obu stron tego co masz gdy tutaj nie chcesz... Chcę zobaczyć praktycznie w czym możesz mieć problem... Naucz się odczytywać zawartość płytek czy procesorów przed zapisem, aby ogarnąć te czynności i móc sprawdzać czy się wgrało fizycznie to co chciałeś...
Czasem robiłem sobie takie pomocniki zrzutowe z newralgicznych miejsc aby wiedzieć co i gdzie i jak ustawiać:
Czy jesteś w stanie pokazać jak to jest u Ciebie ustawione? Jak nie to chociaż sobie porównaj i wyciąg wnioski i opisuj skutki porad tu zamieszczanych Ci bo jak na razie nie wiemy co robisz, co i jak masz ustawione i w jaki sposób oraz z jakimi skeczami masz kłopot....
Aby mieć pewność, że zawsze mam połączenie komputera z płytką porobiłem sobie takie przejściówki
Zauważ, że zrobiłem też adapter KANDA-ISP i gdy nie mogę zaprogramować czegoś przez CH340 czy inne CH341 to programuję bezpośrednio płytkę np. ARDUINO UNO nie kablem USB a przez programator i złącze KANDA-ISP. (jeżeli jest taka możliwość) z wykorzystaniem AVRDUDESS czy MkAVRCalculator Mirka Kardasia i skompilowanego pliku.hex, to dlatego pytałem się czy kompilowanie Ci działa?...
Każdy sposób jest dobry, który prowadzi do celu....
A u Ciebie jak wygląda połączenie płytki z komputerem?
Tu masz przykład, że w/w przejściówki z powodzeniem się sprawdzają: https://www.youtube.com/watch?v=BL9MH7igu_c Zauważ, że różne są CH340 od A do G (patrz pdf w załączniku) jak nie więcej a my nie wiemy jakie Ty posiadasz. Kolejna sprawa to Windows 11 - wypróbuj różne sterowniki CH34... Na przykład te z załącznika. Co prawda emarus napisał, że system Windowsa nie ma znaczenia dla ARDUINO IDE ale spotykam się tutaj na elektrodzie, że niektórym użytkownikom sterowniki CH340 nie chcą współpracować z Windows 11 więc dlatego umieściłem Ci kilka w załączniku do wypróbowania w tym jeden na pewno pracujący poprawnie z Windows11... Sterownik CH341 ver.3.9 obsługuje chyba wstecznie CH340, wiec wypróbuj...
Pokrewne tematy:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4105919.html#21437073 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3781398.html
Załączniki:
usb driver CH341 SERIAL v3-5-2019-1.zip(179.66 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
usb driver CH341 for Windows11 ver 3-9-2024-09.zip(253.74 KB)
usb driver CH341 do programatora v2-2-2009-06.zip(89.61 KB)
CH340G.PDF(212.73 KB)
CH340.PDF(233.23 KB)
CH340 a.pdf(243.85 KB)
✨ Użytkownik zgłasza problem z programowaniem płytek Arduino Uno i Nano wyposażonych w konwerter USB-serial CH340 – urządzenia działają poprawnie w trybie Serial Monitor, lecz nie można ich zaprogramować. Próby zmiany sterowników CH340 oraz wymiana konwerterów nie przyniosły efektu. Reinstalacja systemu Windows 11 również nie rozwiązała problemu, a brak punktu przywracania uniemożliwia powrót do wcześniejszej, działającej konfiguracji. Wskazano, że problem może leżeć w wersji bootloadera lub sprzęcie, zwłaszcza że CH340 występuje w wielu wariantach. Sugerowano aktualizację bootloadera optiboot_atmega328.hex dla Arduino Nano za pomocą programatora ISP (np. USBasp) oraz sprawdzenie poprawności kompilacji pliku .hex w Arduino IDE. Wskazano również na konieczność posiadania odpowiedniej wersji narzędzia avrdude (z dwoma literami "s" na końcu) oraz poprawnej konfiguracji portów COM i sterowników. Użytkownik zgłosił błędy podczas programowania przez USBasp i USB, a także podał, że ESP8266 z konwerterem CH340 działał wcześniej poprawnie. Wskazano na potrzebę dokładnej diagnostyki sprzętowej, weryfikacji połączeń, konfiguracji portów oraz przesłania komunikatów błędów i zdjęć sprzętu w celu dalszej pomocy. Wygenerowane przez model językowy.