logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo IdeaPad L340-17IRH – brak ładowania baterii w Windows po wymianie KBC i BQ24780S

kamillisow 01 Wrz 2025 20:10 234 3
REKLAMA
  • #1 21650671
    kamillisow
    Poziom 5  
    Witam. Mam problem z laptopem Lenovo IdeaPad L340-17IRH 81LL. Płyta: FG541/FG741 NM-C362 Rev: 1.0. Laptop jest po uszkodzeniu gniazda zasilania, w skutek czego został uszkodzony układ KBC. Układ KBC został zamówiony w sklepie kocham basie wraz z wsadem pod tę płytę. Oczywiście gniazdo też zostało wymienione na nowe. Po wlutowaniu tych komponentów dodatkowo okazało się, że uszkodzony jest układ ładowania BQ24780S, który został wymieniony na używany z wylutu. Laptop włącza się bez problemu. Problem pojawia się w chwili próby ładowania baterii podczas włączonego laptopa. Laptop wtedy się nie ładuje. Windows nie wykrywa podpiętej ładowarki. Lecz na wyłączonym laptopie bateria normalnie się ładuje. Dodatkowo, jeżeli laptop jest wyłączony z podpiętą ładowarką i wtedy go włączymy, to w Windowsie rosną %, lecz nie ma ikonki podłączonej ładowarki. Laptop bez baterii włącza się, lecz nie pokazuje braku baterii czy podłączonego zasilacza. Linia ID zasilacza ma około 4,5 kΩ i po podłączeniu oryginalnego zasilacza 130 W na pinie ID jest 1,9 V. Rezystor pull-up jest sprawny. Mosfety wejściowe nie są zwarte. Niestety nie mogę zrobić aktualizacji BIOS ze względu na brak podpiętego zasilacza, którego Windows nie wykrywa. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem.
  • REKLAMA
  • #2 21651562
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6880
    Cytat:
    uszkodzony jest układ ładowania BQ24780S, który został wymieniony na używany z wylutu

Masz pewność ,że był. Ok.?!

Pomierz napięcia na pin. BQ780S
    - porównaj je potem z wynikami podanymi na forum
  • REKLAMA
  • #3 21691701
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Ocena: 279
    Zmierz napięcie na pinie 6 BQ780S.
    Sprawdź czy mosfety wejściowe PQ311 i PQ312 nie są przebite.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21691710
    kamillisow
    Poziom 5  
    Zamykam temat. Laptop został zwrócony. BQ wymieniony na nowy bez efektów. MOSFET-y wejściowe także sprawne, nie przebite. Zostaje prawdopodobnie oprogramowanie KBC.
REKLAMA