logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko CN228223T – po wymianie modułu mocy i wyświetlacza wszystkie kontrolki świecą

jacdia 02 Wrz 2025 08:09 402 7
REKLAMA
  • #1 21650973
    jacdia
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Beko CN228223T — po wymianie modułu wszystko świeci. Lodówka nie działała. Wymieniłem moduł mocy; lodówka zaczęła działać, jednak na wyświetlaczu świeci się wszystko. Sprowadziłem nowy wyświetlacz i dalej to samo — świeci się wszystko. Numery katalogowe części zgodne z dokumentacją i z numerami części zdemontowanych. Sprawdziłem kabel od modułu mocy do wyświetlacza, a nawet zmieniłem stronę podłączenia, i dalej to samo. Czy ktoś wie, o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 21651041
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Wymieniłeś moduł główny bo? Jeżeli był "spalony" to mógł pociągnąć za sobą moduł sterowania i on też może być uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 21651212
    jacdia
    Poziom 9  
    Lodówka nie działała. Moduł mocy był uszkodzony i dlatego został wymieniony. Oryginalny wyświetlacz świecił choinką, więc zamówiłem nowy. Nowy też świecił choinką tak samo, więc w ramach reklamacji zamówienia dostarczono mi kolejny nowy moduł mocy.
    Panel sterowania lodówki z wieloma podświetlonymi ikonami i temperaturami, trzymany w dłoni. Mam aktualnie nowy komplet, zachowujący się tak samo.
  • REKLAMA
  • #4 21651219
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Albo coś z wiązką elektryczną lodówki albo brak zgodności modułów.
  • REKLAMA
  • #5 21651230
    jacdia
    Poziom 9  
    Wiązka sprawdzona. Moim zdaniem, błąd konfiguracji; jednak wszystkie numery katalogowe pasują. Mam zgodność z dokumentacją, a także numery oryginalnych elementów są zgodne z numerami nowych elementów. Zamieniałem nawet kable stronami i też nie pomogło. Czarna magia. Beko przysłało mi jeszcze kilka bezwartościowych dokumentów na ten temat i umywa ręce.
  • #6 21651240
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To po ich stronie jest zaprogramowanie modułów a jeśli masz nowe moduły to muszą być objęte gwarancją. Jeżeli nie uzyskasz pomocy z ich strony to pozostanie Ci serwisant, który posiada sprzęt i możliwość ewentualnego zaprogramowania.
  • #7 21651256
    jacdia
    Poziom 9  
    Wymieniałem już te moduły i nigdy nie wymagały programowania.
  • #8 21651277
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Często ten sam moduł mocy steruje innym modułem panelu sterowania bo przecież modeli lodówek jest masa więc raczej jakieś oprogramowanie wchodzi w grę.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie modułu mocy w lodówce Beko CN228223T urządzenie zaczęło działać, jednak na wyświetlaczu świecą się wszystkie kontrolki jednocześnie. Wymiana samego wyświetlacza na nowy, zgodny z dokumentacją i oryginalnymi numerami części, nie rozwiązała problemu. Sprawdzenie i zamiana kabli łączących moduł mocy z wyświetlaczem również nie przyniosły efektu. Problem wskazuje na możliwą usterkę w komunikacji między modułem mocy a panelem wyświetlacza lub błąd w module mocy, który powoduje nieprawidłowe sygnały sterujące wyświetlaczem.
REKLAMA