logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdko podtynkowe EF/Schuko z wbudowanym bezpiecznikiem 6-10A – czy dostępne w PL?

raptor123 02 Wrz 2025 21:28 135 1
REKLAMA
  • #1 21651691
    raptor123
    Poziom 12  
    Witam. Poszukuję i nie mogę znaleźć. Gniazdko instalacyjne podtynkowe typ E/F, czyli z bolcem lub Schuko, ale z wbudowanym wewnątrz bezpiecznikiem 6/10 A. Chcę podtynkowo dołożyć przewód 3×1,5 mm² do dodatkowego gniazdka w sypialni pod łóżkiem dla podłączenia ładowarek telefonów. Gniazdko będzie tylko do ładowarek i ewentualnie do podłączenia LED-a podświetlenia łóżka, będzie za wezgłowiem i nie będzie ogólnie dostępne dla odkurzacza czy innych bardziej prądożernych urządzeń. Nie będzie przelotowe.
    W Anglii występują tzw. FUS, a w Polsce nie spotkałem się z tym. Myślałem też nad wpięciem w linię obudowy bezpiecznikowej na tzw. samochodowy bezpiecznik. Dozwolone takie coś w ogóle jest?
  • REKLAMA
  • #2 21651754
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Samochodowe płytkowe się nie nadają bo są na niskie napięcie. Jeśli masz na myśli rurkową obudowę na szklany, to one często mają marny docisk i osobiście bym się bał.
    Co do "dozwoleń" to wolę się nie wypowiadać, natomiast nie łatwiej dać 2,5mm kw. i nie myśleć za wiele?
    Chyba że chcesz mieć celowo bardziej czułe zabezpieczenie na ten obwód.
    No i dla porządku, nie możesz tego pociągnąć z rozdzielnicy?
REKLAMA