logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Gniazdko Elektryczne 230V - uziemienie ale bez bolca

slimak281 07 Maj 2013 08:05 13695 18
REKLAMA
  • #1 12280241
    slimak281
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam taką zagwostkę, czy można stosować w polsce gniazdka z uziemieniem ale bez Bolca? Spotkałem się z takim uziemieniem w Niemczech, czy takie też jest akceptowalne w Polsce?
    Problem w tym że nie mogę znaleźć gniazdka przemysłowego z bolcem i chce zastosować takie gniazdko jak na rysunku.
    Bardzo proszę o odpowiedź.

Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [retrofood]
  • REKLAMA
  • #2 12280283
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    slimak281 napisał:
    z uziemieniem ale bez Bolca? Spotkałem się z takim uziemieniem w Niemczech

Jest to gniazdo typu F. Raczej można takie zastosować, ale niech się wypowie ktoś bardziej obeznany w tym temacie... Najczęściej spotykałem takie w przedłużaczach.
  • REKLAMA
  • #3 12280328
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 12280350
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 155
    Nie wiem dlaczego nie możesz znaleźć jednofazowego gniazda przemysłowego ze stykiem ochronnym, zobacz na stronę PCE Dzierżoniów, pełen wybór, od 16 do 125A, IP44 i IP67. Oczywiście takie gniazdo wymaga również wtyczki przemysłowej. Poniżej masz przykłady.
    - Gniazdko Elektryczne 230V - uziemienie ale bez bolca - Gniazdko Elektryczne 230V - uziemienie ale bez bolca

A co do gniazda Schuko (CEE 7/4 znane też jako typ F), bo takie jest na Twojej fotce. To nie jest gniazdo przemysłowe tylko gniazdo do powszechnego użytku.
    Możesz użyć, nie ma żadnego zakazu. Ogromna większość (jeśli już nie wszystkie) urządzeń na polskim rynku wyposażana jest we wtyczki uniwersalne (CEE 7/7) pasujące i do gniazd z bolcem i do gniazd Schuko.

P.S. Kolego Bronku, nie bredź, pralkę do gniazda Schuko podłączy bez problemu, pralki od dość dawna mają uniwersalne wtyki, takie:
    - Gniazdko Elektryczne 230V - uziemienie ale bez bolca
  • #5 12280353
    slimak281
    Poziom 11  
    Choć to jest do zastosowania w przemyśle na zewnątrz, ale przysłowiowa "pralka" może być również podłączona tam. Jaka norma taką informację może zawierać ?
  • REKLAMA
  • #6 12280355
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Bronek22 napisał:
    Kolego,umiesz pomyśleć ? Pralki do niego nie włączysz.

Witam

A możesz wyjaśnić dlaczego? Praktycznie wszystkie urządzenia elektryczne sprzedawane na terenie UE (poza UK i IRL) mają wtyczki obsługujące zarówno gniazda z bolcem (tzw. francuskie) jak i schuko.

Pozdrawiam

Krystian
  • #7 12280362
    slimak281
    Poziom 11  
    Nie znam fachowego nazewnictwa, ale to musi być gniazdko z bolce takie jak stosujemy w domu a przede wszystkim IP wysokie. Schuko najbardziej by mi pasowało bo jest masywne i nie rozleci się prędko. Czy jeszcze jakieś firmy dostępne w Polsce posiadają takie typy gniazdek?
  • #8 12280370
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    slimak281 napisał:
    Czy jeszcze jakieś firmy dostępne w Polsce posiadają takie typy gniazdek?

Chodzi Ci o typ gniazda F czy E ?
    A z jakim prądem znamionowym potrzebujesz gniazdo ??
  • REKLAMA
  • #11 12280376
    slimak281
    Poziom 11  
    Chodzi mi o typ E (z bolcem). 16A a IP65 przynajmniej.
  • #13 12280388
    slimak281
    Poziom 11  
    taki jest wymóg klienta, wiec tego musimy się trzymać
  • #15 12280422
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    slimak281 napisał:
    Chodzi mi o typ E (z bolcem). 16A a IP65 przynajmniej.

Katalog PCE Dzierżoniów, od strony 138, gniazda NAUTILUS IP68.

Jednego nie rozumiem, po co tak wysokie IP65? To gniazdko na falochronie? Wężem ogrodowym będzie polewane czy jak?

P.S. Kolego BILGO, obydwa linki, które podałeś to gniazda przemysłowe a nie E.
  • #16 12280444
    slimak281
    Poziom 11  
    To co podałeś to niestety jest jest gniazdko tablicowe, do tego potrzeba skrzyneczki małej tylko bez wyłącznika, też takiej nie chcą. wiem że jestem wymagający. Firma SCAME widze ma co by mogło mnie usatysfakcjonować, chodź to wydaje się byc zbyt delikatne.
  • #17 12280505
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    slimak281 napisał:
    To co podałeś to niestety jest jest gniazdko tablicowe, do tego potrzeba skrzyneczki małej tylko bez wyłącznika, też takiej nie chcą. wiem że jestem wymagający. Firma SCAME widze ma co by mogło mnie usatysfakcjonować, chodź to wydaje się byc zbyt delikatne.

Chcąc mieć całość IP to i puszkę trzeba IP, chyba normalne.
    SCAME, które wskazał BILGO to gniazdo przemysłowe.
    W katalogu PCE masz też gniazda IP54, także w wersjach wzmocnionych (estradowe).
  • #19 12284002
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię stosowania gniazdek elektrycznych z uziemieniem, ale bez bolca, w Polsce. Użytkownik zauważył, że takie gniazdka, znane jako typ F (Schuko), są powszechnie stosowane w Niemczech i pyta, czy są akceptowalne w Polsce. Odpowiedzi wskazują, że gniazda Schuko są dozwolone, a większość urządzeń elektrycznych w Polsce jest kompatybilna z tym typem gniazd. Użytkownicy podają również linki do gniazd przemysłowych z bolcem, sugerując, że dostępne są modele o różnych parametrach, w tym IP44 i IP67. Wskazano na marki takie jak Ospel i PCE Dzierżoniów, które oferują gniazda o wysokim stopniu ochrony, a także na wymagania dotyczące IP65 dla zastosowań przemysłowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA