logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] iPhone 15 Pro nie widzi sieci Play po wyjściu z windy – karta SIM działa w innym telefonie

anonim3685 03 Wrz 2025 20:11 1797 19
REKLAMA
  • #1 21652578
    anonim3685
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam. 2 godziny temu wszedłem do windy i wyskoczył mi brak sieci (co jest jak najbardziej normalne), tylko że później ten zasięg już nie wrócił. Uruchamiałem telefon ponownie kilka razy, resetowałem ustawienia sieciowe, a także przywracałem cały telefon do ustawień fabrycznych. Sprawdzałem baseband poprzez wpisanie *#06#. Numer IMEI się pojawił. Operator: Play, iPhone 15 Pro. Czym to może być spowodowane?
    AI: Czy próbowałeś włożyć swoją kartę SIM do innego telefonu, aby sprawdzić, czy tam również występuje brak zasięgu?
    W innym telefonie karta pokazuje zasięg.
    AI: Czy inne osoby w Twoim otoczeniu (np. domownicy, znajomi) korzystające z sieci Play mają w tym samym miejscu zasięg?
    Mają
  • REKLAMA
  • #2 21652707
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Sprawdzałeś działanie telefonu na innej karcie SIM. Zarówno na karcie PLAY kogoś z rodziny oraz na karcie SIM innego operatora?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21652978
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    Operator zablokował go po IMEI ?
  • #4 21652984
    anonim3685
    Poziom 3  
    Karta SIM z 15 Pro działa w innym telefonie. Włożyłem inną kartę tego samego operatora (PLAY), zasięg pojawił się na 5–6 sekund i zniknął. Karty innego operatora jeszcze nie wkładałem.

Dodano po 2 [minuty]:

MiG25 napisał:
    Operator zablokował go po IMEI?

A jak to sprawdzić? Dodam jeszcze, że jak wyłączam automatyczne wyszukiwanie sieci, to pojawiają mi się anteny do wyboru (play (orange), play (t-mobile), Plus itp.). W trakcie przemieszczania anteny się zmieniają.
  • REKLAMA
  • #5 21653020
    IC_Current
    anonim3685 napisał:
    jak to sprawdzić?

Zadzwonić do operatora.
    No chyba, że kupiłeś "nowy" telefon w komisie/lombardzie/olx/od kolegi itp. Wtedy jesteś w ...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21653028
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21653039
    anonim3685
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    anonim3685 napisał:
    jak to sprawdzić?

No chyba, że kupiłeś "nowy" telefon w komisie/lombardzie/olx/od kolegi itp. Wtedy jesteś w ...

Został zakupiony zaplombowany poprzez Allegro od firmy OVINET lekko ponad rok temu. Zgłosiłem się w tej sprawie do Allegro, ale wątpię, że coś wskórają.
  • REKLAMA
  • #8 21653041
    IC_Current
    Erbit napisał:
    że kupiłeś kradziony telefon

Moze nie kradziony, ale poprzedni "właściciel" pewnie "zapomniał" spłacać rat u operatora.

Dodano po 6 [minuty]:

anonim3685 napisał:
    od firmy OVINET

Aleegro raczej nic nie zrobi. Skoro od firmy i masz fakturę/paragon to możesz sie dochodzić zwrotu pieniędzy. Teoretycznie sprawa prosta, ale będzie problem, jesli nie ma numeru IMEI na dokumencie sprzedaży. Wtedy sklep będzie unikał odpowiedzialności i mówił że on Ci sprzedał telefon, ale to była inna sztuka a nie ta reklamowana.
    Sprawa do wygrania w sądzie konsumenckim, ale to czas, logi od operatorów (np kiedy urzadzenie podłączony do sieci i czy daty pokrywają sie z zakupem) itp.
    Najpierw kontakt ze sprzedawcą.

Dodano po 3 [minuty]:

anonim3685 napisał:
    zaplombowany

Ha ha. Czyli widać że sprzedawał oszust. Paszporty się podrabia a nie tam głupią naklejkę. Czy telefon jest nowy sprawdza się u producenta po numerze IMEI.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21653062
    anonim3685
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    Erbit napisał:
    że kupiłeś kradziony telefon

Moze nie kradziony, ale poprzedni "właściciel" pewnie "zapomniał" spłacać rat u operatora.

Dodano po 6 [minuty]:

anonim3685 napisał:
    od firmy OVINET

Aleegro raczej nic nie zrobi. Skoro od firmy i masz fakturę/paragon to możesz sie dochodzić zwrotu pieniędzy. Teoretycznie sprawa prosta, ale będzie problem, jesli nie ma numeru IMEI na dokumencie sprzedaży. Wtedy sklep będzie unikał odpowiedzialności i mówił że on Ci sprzedał telefon, ale to była inna sztuka a nie ta reklamowana.
    Sprawa do wygrania w sądzie konsumenckim, ale to czas, logi od operatorów (np kiedy urzadzenie podłączony do sieci i czy daty pokrywają sie z zakupem) itp.
    Najpierw kontakt ze sprzedawcą.

Dodano po 3 [minuty]:

anonim3685 napisał:
    zaplombowany

Paszporty się podrabia a nie tam głupią naklejkę. Czy telefon jest nowy sprawdza się u producenta po numerze IMEI.

Przed otwarciem sprawdziłem na opakowaniu numer IMEI, który był prawidłowy według weryfikatora Apple. Potem rozpoczęła się aktywacja z rocznym serwisem od producenta. IMEI w systemie zgadzał się z tym na opakowaniu.
  • #10 21653075
    MiG25
    Poziom 23  
    Srajfony zdaje się mają jeden IMEI na SIM i drugi IMEI na eSIM... Może ten drugi IMEI wciąż działa na eSimie ( nie jest zablokowany)...

Spróbuj się podłączyć pod WiFi i wgrać jakiś darmowy/testowy eSim. Jak się zaloguje do sieci i dostaniesz jakiś SMS , to można próbować z eSimem od operatora...

No i jeśli masz fakturę ,to dzwoń do Playa i wprost się pytaj czy go blokowali i dlaczego.... (Bo przecież równie dobrze mógł się popsuć tor nadawczy , przez co sieci widzi , ale nic nie wysyła ,przez co nie może się zarejestrować do sieci).
  • REKLAMA
  • #11 21653305
    7xarturx7
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Masz starą kartę SIM — wymień na nową w salonie PLAY, czyli duplikat. Powodu nie musisz podawać, zresztą możesz kupić jakikolwiek starter z Żabki za 5 PLN i sprawdzić. Mój szmelc miał to samo, też z a..o. Wiem tylko, że stare karty w tych srajfonach nie chcą współpracować.
  • #12 21653312
    MiG25
    Poziom 23  
    Raczej mało prawdopodobne , że karta przestaje działać z dnia na dzień. Jakby była stara to by w ogóle na tym telefonie wcześniej nie działała...
    Jakby miała "problemy" , to by wcześniej też symptomy jakieś były ( nie wiem , częste wylogowania , itp... , a nie raz jak mieczem uciął i koniec...). Poza tym była sprawdzana druga i też brak logowania ( jasne , też mogła być "stara").
  • #13 21653637
    anonim3685
    Poziom 3  
    Edit.

Sprawdziłem kartę innego operatora (Orange), tym razem zamiast „brak sieci” wyskoczył w tym samym miejscu napis „blokada SIM”. Zmiana karty na eSIM nie przyniosła skutku.

Dodano po 23 [minuty]:

>>21653637
    Komunikat Orange o blokadzie IMEI z informacją, że urządzenie jest ich własnością

To już chyba wyjaśnione. Można jeszcze jakoś z tego wybrnąć?
  • #14 21653756
    IC_Current
    anonim3685 napisał:
    Można jeszcze jakoś z tego wybrnąć?

Jak pisałem wcześniej- reklamacja do sprzedawcy w ramach rękojmi. Proces cywilny albo zgłoszenie do prokuratury oszustwa. W tym przypadku sprzedawcą jako podmiot profesjonalny powinien wiedzieć o takiej blokadzie, a jak sprzedał zablokowany sprzęt, to musiał działać umyślnie. Dzialanie umyślnie musisz uprawdopodobnić, żeby stwierdzić przesłanki oszustwa i moc zgłosić do organów ścigania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21653768
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21653942
    anonim3685
    Poziom 3  
    Erbit napisał:
    anonim3685 napisał:
    To już chyba wyjaśnione.

Autorze - czy to Ovinet z Mielca ?

Tak, dokładnie.
  • #17 21653963
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21653970
    anonim3685
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu z wiadomości dotyczącej reklamacji iPhone'a 15 Pro przez klienta Allegro.

Taką wiadomość wrzucił do dyskusji doradca z Allegro. OVINET, oczywiście, jak na razie, nie dał znaku życia.
  • #19 21695076
    anonim3685
    Poziom 3  
    ROZWIĄZANE

Allegro zwróciło całość za telefon. Blokada wciąż jest.
  • #20 21695077
    anonim3685
    Poziom 3  
    Allegro Ochrona Kupujących zwróciła równowartość telefonu przy zakupie. Telefon pozostaje zablokowany po IMEI. Brak kontaktu ze sprzedającym.

Podsumowanie tematu

✨ iPhone 15 Pro po wyjściu z windy przestał wykrywać sieć operatora Play, mimo że karta SIM działa poprawnie w innym telefonie. Próby restartu urządzenia, resetu ustawień sieciowych oraz przywrócenia do ustawień fabrycznych nie rozwiązały problemu. Sprawdzenie IMEI potwierdziło jego poprawność i zgodność z opakowaniem oraz aktywacją u Apple. Włożenie innej karty SIM Play powodowało krótkie pojawienie się zasięgu, który następnie znikał. Próba użycia karty innego operatora (Orange) skutkowała komunikatem „blokada SIM”. Zmiana na eSIM nie przyniosła efektu. Sugerowano możliwą blokadę IMEI przez operatora, co potwierdziło się w toku dyskusji. Telefon został zakupiony od firmy OVINET przez Allegro, jednak okazał się zablokowany z powodu prawdopodobnych zaległości poprzedniego właściciela lub innych problemów prawnych. Sprzedawca nie odpowiadał na zgłoszenia, a firma OVINET zlikwidowała stronę internetową. Allegro Ochrona Kupujących zwróciła pełną kwotę za telefon, jednak blokada IMEI pozostała, uniemożliwiając korzystanie z sieci komórkowej. Rekomendowano kontakt z operatorem, wymianę karty SIM na nową, a także dochodzenie roszczeń wobec sprzedawcy w ramach rękojmi lub na drodze sądowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA