logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharan 2011r 2.0 TDI CR - zmierzona masa sadzy na minusie

Meon 03 Wrz 2025 21:23 1227 11
REKLAMA
  • #1 21652644
    Meon
    Poziom 11  
    Ocena: 41
    Witam,
    Problem mój przedstawia poniższe zdjęcie - zmierzona masa sadzy w DPF jest zawsze koło zera lub na minusie, a skalkulowana rośnie jak powinna.
    DPF się wypala prawidłowo, jest w całości - końcówki wydechu czyściutkie.
    Czujnik różnicy ciśnień wymieniony - to samo.
    Nie mam pomysłu już co jeszcze mogło by być winne w takim wypadku? Ewidentnie jest coś nie tak.
    Załączniki:
    • Sharan 2011r 2.0 TDI CR - zmierzona masa sadzy na minusie IMG_0801.jpeg (4.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21652656
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 384
    Meon napisał:
    DPF się wypala prawidłowo,

Tak, tak...
    ...ostatnie wypalanie filtra było 638tys. km temu, a ile masz na drogomierzu ?
  • #4 21652876
    Meon
    Poziom 11  
    Właśnie.
    Samochód jest po trasie autostradowej ok 600km, z prędkością ok 130kmh. Więc bierne wypalanie raczej nie wystąpiło.
    Jak skalkulowana dojdzie do poziomu 23 bodajże gram, to wypali go.
    Jednak nie wiem czy właśnie nie jadę z zapchanym DPF o czym samochód nie ma pojęcia... Może nie drożny przewód pomiędzy DPF a czujnikiem ciśnienia?
  • REKLAMA
  • #5 21653872
    Meon
    Poziom 11  
    Jestem po kolejnej trasie ok 700km autostrada prędkość 140-160.
    Skalkulowana: 11.3
    Zmierzona: -1,5
    Ostatnie wypalanie 596km temu.
    Martwi mnie -2hPa na wyłączonym silniku.
    Przecież ciśnienie powinno być w DPF takie samo jak atmosferyczne. Czy coś źle myślę?
    Mam taki DPF cleaner z K2. Może wlać go przez rurkę która idzie od czujnika ciśnień, później dmuchnąć kompresorem - jak by tam była jakaś niedrożność?
    Pytam, ponieważ z doświadczenia wiem że większość awarii jest bardzo powtarzalnych.
    Samochód ma 268tys km na liczniku, kupilem go prosto z Niemiec i widać naocznie że ma nowy EGR.
    Ps. Na włączonym silniku i wolnych obrotach różnica ciśnień skacze 2-3-4 hPa. Przy postoju i 2,5 tys obrotów jest to 26hPa.
  • Pomocny post
    #6 21653921
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Sprężonego powietrza nie stosuj, bo uszkodzisz strukturę filtra i dopiero będziesz miał problem.
    Podczas czyszczenia DPF-a w maszynie nie chodzi o to żeby ładować środek pod dużym ciśnieniem, tylko ciśnienie jest niskie, ale duży jest przepływ cieczy.
    Ja w swoim VW B7 2miesiące temu czyściłem płukałem DPF-a w firmie która się tym zajmuje plus adaptacja komputera po sczyszczeniu.
    Powód nie był taki, że miałem problemy, tylko częstotliwość wypalania już się zmniejszyła i różnica ciśnień była, ale u mnie na plusie.
    skoro kupiłeś samochód w DE to może tamte majstry z DE coś namieszali, żeby sprzedać samochód z problemem ukrytym.
    Mój przebieg to ponad 360 000km więc sam dla siebie chciałem go wyprać :-)
  • #7 21653930
    Meon
    Poziom 11  
    Ogólnie to u mnie nie ma jako tako problemu z DPF.
    Wypala rzadko, końcówki wydechu czysciutkie.
    Mechanik mówi że wszystko ok i żebym nie nie grzebał.

Jednak ja wyraźnie widzę, że wypala go TYLKO na podstawie wyliczonych wartości, mierzy bzdury. Może być że jest wszystko ok, a może jeżdżę na przypchanym filtrze - tego nie wiem.
    Samochód nie należał do najtańszych, po sprawdzaniu bardzo wielu egzemplarzy wydawał się najpewniejszy - faktury napraw z serwisów z vinem, przebiegiem itp.. aczkolwiek wykluczyć nie można niczego.
  • Pomocny post
    #8 21654635
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 725
    Może ma zrobiony program . Taka mała różnica ciśnienia nie jest możliwa przy tym przebiegu. Kiedyś wymieniałem DPF na nowy oryginał I najmniesza różnica na biegu jałowym to 3 mbar.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21654665
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 384
    jacek074 napisał:
    Może ma zrobiony program . Kiedyś wymieniałem DPF na nowy oryginał I najmniesza różnica na biegu jałowym to 3 mbar.

Potwierdzam. Ja po regeneracji wkładu który został wyjęty do czyszczenia miałem 5 mbar.
    Meon napisał:
    Ogólnie to u mnie nie ma jako tako problemu z DPF.
    Wypala rzadko, końcówki wydechu czysciutkie.

Wypala tak jak mu w programie zmieniono, a czyste końcówki wydechu wcale nie świadczą że wypalanie jest poprawne.

Tu tylko urządzenie do oceny stanu filtra, policzy, wydrukuje i będziesz spał spokojnie, jakby Niemiec nie miał nic za uszami to EGRu by nie wymieniał, czegoś się bał, że coś złego może się stać w czasie jazdy.
  • #10 21654724
    Meon
    Poziom 11  
    Oczywiście, nic nie można wykluczyć - zawsze największy minus auta to poprzedni właściciel 🤥😁

Jednak nim wyciągnę DPF, myślę, czy może być przytkany przewód od filtra do czujnika.
    Korci mnie wtłoczenie tam DPF cleaner i dmuchnięcie lekkim ciśnieniem.
    Nie chciałbym sobie narobić jednak jakiejś większej awarii. Co o tym myślicie? Czy totalnie zły trop?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21654784
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2067
    Lekko dmuchnij w wężyki od czujnika i zobacz, czy zmienia się ciśnienie. Takie małe wartości miałem raz, jak był zatkany układ wydechowy już za DPFem, ale auto było słabe, nie było mowy o jeździe autostradowej, więc to nie to.
  • #12 21654927
    Meon
    Poziom 11  
    Wziąłem środek z K2, który rzekomo rozpuszcza sądzę w DPF.
    Odpialem wężyk przy samym filtrze (ten prowadzący do czujnika ciśnień).
    Wlałem tam pulsacyjnie cały 1l środka, po czym jak wg instrukcji włączyłem auto na 15min, a potem kilkanaście kilometrów na palnym gazie.
    Obecnie różnice ciśnień mam na wolnych obrotach: 6-9 hPa, więc możne faktycznie było coś przytkane w metalowym przewodzie.
    Zobaczymy za jakiś czas jak będzie mierzył masę sadzy.
    Dzięki za odpowiedzi i na pewno dam znać bo wyszło.

PS. 4.bieg i gaz do podlogi, doszlo do 250hpa różnicy, więc wszystko w normie.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Sharan 2011 2.0 TDI CR występuje problem z ujemną lub bliską zeru zmierzoną masą sadzy w filtrze DPF, podczas gdy wartość skalkulowana rośnie prawidłowo. Filtr DPF jest sprawny i prawidłowo się wypala, a końcówki układu wydechowego są czyste. Czujnik różnicy ciśnień został wymieniony, jednak problem nadal występuje. Brak dalszych wskazań co do przyczyny ujemnych odczytów masy sadzy sugeruje konieczność dalszej diagnostyki układu pomiarowego DPF, w tym ewentualnej kontroli czujników, przewodów pomiarowych oraz oprogramowania sterującego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA