logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Astra J sedan 2014 – brak światła cofania, schemat przewodów i demontaż tapicerki klapy

piotrf55 04 Wrz 2025 19:05 825 4
REKLAMA
  • #1 21653444
    piotrf55
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Astra J sedan 2014 — brak świateł cofania. W tym modelu jest tylko jedno światło — drugie to atrapa. Żarówka wymieniona, bezpiecznik sprawdzony. Wtyczkę czujnika zwarłem — brak reakcji, muszę szukać dalej. Nie wiem, jak te przewody idą; czy ma ktoś wiedzę, jak przebiegają przewody od lampy? Czy demontował ktoś tapicerkę w klapie?
  • REKLAMA
  • #2 21653651
    dkarold
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Niedawno walczyłem z brakiem świateł cofania w Astrze K Hatchback 2015 . Przyczyną okazały się uszkodzone izolacje przewodów w lewym przepuście pomiędzy klapą bagażnika a dachem. Po zaizolowaniu pękniętych izolacji przewodów problem nie występuje. Przewody zwierały się ze sobą, komputer prawdopodobnie wykrywał zwarcie i odłączał światła cofania.
    Uszkodzone izolacje przewodów przy przepuście klapy bagażnika Astry K
  • REKLAMA
  • #3 21654812
    piotrf55
    Poziom 4  
    Nie dochodzi prąd, chciałem sprawdzić połączenie, ale nie mogę rozpiąć tej wtyczki umiejscowionej w bagażniku. Kostka kilka pinów z boku ma fioletową kostkę. Wie ktoś, jak to rozdzielić, nie rozwalając? Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 21655481
    piotrf55
    Poziom 4  
    Już mi się udało, wąskie boki kostki mają pazurki, podważamy i pchamy na zmianę. Tylko gdzie ta wiązka idzie dalej?
  • #5 21686429
    piotrf55
    Poziom 4  
    Okazało się, że brak połączenia pod tapicerką klapy. Dziękuję wszystkim.
REKLAMA