logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faun Variopress 2012 – nie zgarniania łopaty po wyłączeniu i włączeniu pompy.

lukinki95 04 Wrz 2025 23:37 468 23
REKLAMA
  • #1 21653676
    lukinki95
    Poziom 2  
    Witam, mam problem ze sterowaniem zabudowy śmieciarki Faun Variopress 2012 r. Po uruchomieniu wszystko działa dobrze. Po uruchomieniu łopaty do zgarniania, włączeniu i wyłączeniu pompy hydraulicznej na wyświetlaczu od razu pojawia się Stop! i zgłasza Error 0154: "EStop: Relay K2 Always Closed". Żeby znów uruchomić, muszę wyłączyć auto oraz główny wyłącznik prądu na minutę. Nie mam pojęcia, o jaki przekaźnik może chodzić.
    AI: Czy ten błąd pojawił się nagle, czy problem narastał stopniowo (np. objawy były wcześniej, ale rzadziej)?
    Nagle.
    AI: Czy były ostatnio wykonywane jakieś naprawy, wymiany lub modyfikacje w układzie hydraulicznym lub elektrycznym zabudowy?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21653730
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 797
    Masz sklejony/ uszkodzony przekaznik.
    W skrzynce sterownia zabudowy masz pewnie kilka sztuk, najprościej je podmienić.
  • #3 21653748
    Aluboy
    Poziom 15  
    Ocena: 130
    O ile dobrze pamiętam to ten rocznik miał jeszcze skrzynkę sterowania na środku w odwłoku, tam są 2 przekaźniki. Jeśli możesz zrób kilka fotek sterowania dla przypomnienia.

Masz tam wrzutnik Zollera? Tam też masz 2 styczniki od wyłączników awaryjnych i to pewnie o nie chodzi.
  • #5 21653787
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 797
    Otwórz i sprawdź przekaźniki.
    Pewnie będzie do wymiany
  • REKLAMA
  • #6 21653886
    Aluboy
    Poziom 15  
    Jeszcze wrzutnik koszy powinien mieć swój komputer z boku.
  • #8 21740205
    Aluboy
    Poziom 15  
    Zwarty dolny czujnik w siłowniku płyty transportowej. Wyciągnij go i przeczyść. Ten błąd nie wpływa na działanie prasy, bo w tej wersji zabudowy komputer bierze pod uwagę również czas i ciśnienie. Jedynie siłownik będzie dłużej pod ciśnieniem zanim prasa zacznie się zamykać.
  • REKLAMA
  • #10 21740531
    Aluboy
    Poziom 15  
    Emergency Stop zapala się przy braku komunikacji z komputerem wrzutnika. Zapewne masz tam wrzutnik Zollera?! Sprawdź czy na wyświetlaczu tego kompa nie ma jakichś błędów. Komp w kabinie nie wyświetla błędów wrzutnika !
  • #12 21808599
    Aluboy
    Poziom 15  
    Z tymi modułami to strasznie upierdliwe, bo komunikacja biegnie po kolei przez wszystkie, jak któryś ma problem z zasilaniem to nie będzie komunikacji z tymi za nim. Ja bym szukał od kabiny. Moduły 5 i 6 to chyba te na odwłoku po bokach, 3 jest za kabiną na zabudowie,. 1 powinna być w kabinie.
  • #14 21835792
    Aluboy
    Poziom 15  
    Komunikat "emergency Stop" jest mylący, bo sugeruje że może chodzić o wciśnięty "grzybek",a tak nie jest. Wciśnięcie "grzybka" wyświetla "Not-Aus". "emergency stop" pojawia się przy braku zasilania sterowników, lub też rozłączenie kabla pomiędzy odwłokiem, a zabudową. W autach z możliwością zdjęcia ściany z wywrotem.
  • #16 21835819
    Aluboy
    Poziom 15  
    Masz po prawej stronie zabudowy na odwłoku taką dużą metalową wtyczkę? Sprawdź czy tam wszystko dobrze łączy. Wywrot masz Zollera, z komputerem z prawej strony?
    Sprawdź bezpieczniki w środku.
  • #18 21860705
    forestt
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Witam, tak sobie myślę, że może jakaś krańcówka lub czujnik zbliżeniowy jest cały czas załączony albo nie reaguje poprawnie? Miałem takie usterki.
  • #19 21860822
    Aluboy
    Poziom 15  
    Sprawdź te 2 pomarańczowe przewoźniczki. Jak mnie przeczucie nie myli to one będą zwierały 2 linie kontrolne, które sprawdza główny komputer.
  • #20 21860956
    lukinki95
    Poziom 2  
    Czujniki sprawdzę, każdy reaguje prawidłowo, przekaźniki są okej. Pytanie: skąd wychodzi sygnał Emergency 1 i gdzie powinien wrócić? Bo jeśli pod Emergency 2 są "grzyby" bezpieczeństwa i czujniki otwarcia bocznych klap, to co może sypać pierwszą linię?
  • #21 21861015
    Aluboy
    Poziom 15  
    Z tego co wiem, Faun ma podwójne styki na grzybach. Skoro przekaźniki masz ok, to widocznie coś na instalacji się sypło. Czy instalacja idzie bezpośrednio od tej puszki do kabiny, czy po drodze masz wtyczkę taką metalową?
  • #22 21862220
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Posłuchaj jak "klipią" przekaźniki w "radyjku" Fauna, które jest w kabinie. Po Starcie przyciskiem powinna być seria klipnięć, przy sprawnych obu pętlach - 4 klipnięcia. Przy jednej sprawnej - 2.

Zasyp Zoellera też często może robić numery. Jego oprogramowanie ma takie rozwiązanie, że gdy nie może unieruchomić działania wrzutników ze względów bezpieczeństwa, to robi "wrzutkę" w pętlę satety, po prostu ją rozłączając. Pętle w Zoellerze nie przechodzą przez płytę pomiędzy pinami 8,9,10,11 gniazda zasyp-zabudowa ale przehodzą przez elektronikę zabudowy, która może także programowo ją rozłączyć.
  • #23 21863433
    lukinki95
    Poziom 2  
    Przy włączaniu zapłonu słyszę tylko dwa "klepnięcia". Przekopałem instalację ile mogłem, na razie nic nie znalazłem, została mi jeszcze część od zabudowy do kabiny. Orientujesz się, na jakich pinach wchodzi sygnał pętli do tego "radyjka", czy idzie to po CAN?
  • REKLAMA
  • #24 21863443
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Wszystko idzie po Can.

Wychodzi żółtą wtyczką B0

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterowania zabudowy śmieciarki Faun Variopress z 2012 roku, gdzie po włączeniu i wyłączeniu pompy hydraulicznej pojawia się błąd Error 0154: "EStop: Relay K2 Always Closed" oraz komunikat "Stop!" na wyświetlaczu, uniemożliwiający dalszą pracę bez resetu zasilania. Przyczyną jest uszkodzony lub zespawany przekaźnik w skrzynce sterowania zabudowy, szczególnie w module Zollera, który posiada kilka przekaźników i styczników awaryjnych. Po wymianie przekaźników pojawiły się kolejne błędy związane z czujnikami siłownika płyty transportowej oraz komunikacją z komputerem wrzutnika. Komunikat "emergency stop" często wynika z braku zasilania sterowników lub przerwania połączeń, zwłaszcza w metalowej wtyczce na odwłoku zabudowy. Diagnostyka obejmuje sprawdzenie stanu przekaźników, czujników krańcowych i zbliżeniowych, instalacji elektrycznej oraz komunikacji CAN między modułami sterującymi. W systemie Zollera komunikacja przebiega szeregowo przez moduły, a problemy z zasilaniem lub połączeniami mogą powodować błędy i zatrzymanie pracy zabudowy. Zalecane jest dokładne sprawdzenie instalacji od kabiny do zabudowy, wtyczek, bezpieczników oraz sygnałów pętli bezpieczeństwa, które są monitorowane przez komputer sterujący.
REKLAMA