Mam prośbę o pomoc z FAAC 746 ERZ16 z centralą 780D.
Miałem przepięcie. Elektryk wymienił bezpieczniki, podobno płytka była osmalona trochę, niestety nie widziałem tej wymiany i samej płytki.
Teraz tragedii nie ma i teoretycznie działa.
Gdy podłączę do bramy zasilanie, wyświetlacz się świeci, elektronika też. Brama reaguje na pilota, ale jedzie tylko kawałeczek i staje. Następnie po kolejnym kliknięciu jedzie kawałeczek i staje. A po kolejnym wraca też "na 2 razy".
Mam wrażenie, że to powiązane jest z krańcówkami.
Bardziej szczegółowo:
1. Na wyświetlaczu po włączeniu prądu pojawia się kod 03.
2. Gdy naciśnę pilota to jedzie kawałek (1–2 s) w kierunku zamknięcia.
3. Przez chwilę pokazuje 06 i staje z 03.
4. Naciśnę jeszcze raz, rusza z 06 i staje z 02.
5. Naciskam jeszcze raz - jedzie w przeciwną stronę z 01 i staje z 03.
i tak w pętli.
Jak odepnę connector od krańcówek, to świeci na stałe 02 i nie reaguje na pilota.
Ściągnąłem instrukcję serwisową, ale z tego co rozumiem, nie mogę odpalić tej bramy bez krańcówek. Zgodnie z rys. 26 zrobiłem mostek na 3, 4, 11 (FSW-OP, FSW-CL, FSW-TX) oraz 6, 8 (SAFE, "-"). Przy zwieraniu 1 i 7 (OpenA i "-") brama zachowuje się dokładnie tak, jak z pilotem.
Rozważałem zakup całej płyty sterującej, ale boję się, że jak to problem z krańcówkami, to ten zakup będzie bez sensu.
Będę wdzięczny za pomysły i podpowiedzi
Miałem przepięcie. Elektryk wymienił bezpieczniki, podobno płytka była osmalona trochę, niestety nie widziałem tej wymiany i samej płytki.
Teraz tragedii nie ma i teoretycznie działa.
Gdy podłączę do bramy zasilanie, wyświetlacz się świeci, elektronika też. Brama reaguje na pilota, ale jedzie tylko kawałeczek i staje. Następnie po kolejnym kliknięciu jedzie kawałeczek i staje. A po kolejnym wraca też "na 2 razy".
Mam wrażenie, że to powiązane jest z krańcówkami.
Bardziej szczegółowo:
1. Na wyświetlaczu po włączeniu prądu pojawia się kod 03.
2. Gdy naciśnę pilota to jedzie kawałek (1–2 s) w kierunku zamknięcia.
3. Przez chwilę pokazuje 06 i staje z 03.
4. Naciśnę jeszcze raz, rusza z 06 i staje z 02.
5. Naciskam jeszcze raz - jedzie w przeciwną stronę z 01 i staje z 03.
i tak w pętli.
Jak odepnę connector od krańcówek, to świeci na stałe 02 i nie reaguje na pilota.
Ściągnąłem instrukcję serwisową, ale z tego co rozumiem, nie mogę odpalić tej bramy bez krańcówek. Zgodnie z rys. 26 zrobiłem mostek na 3, 4, 11 (FSW-OP, FSW-CL, FSW-TX) oraz 6, 8 (SAFE, "-"). Przy zwieraniu 1 i 7 (OpenA i "-") brama zachowuje się dokładnie tak, jak z pilotem.
Rozważałem zakup całej płyty sterującej, ale boję się, że jak to problem z krańcówkami, to ten zakup będzie bez sensu.
Będę wdzięczny za pomysły i podpowiedzi