logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Huawei B535-232 nie działa po kablu LAN – brak opcji ustawień

cyfrac40 05 Wrz 2025 09:31 381 3
REKLAMA
  • #1 21653836
    cyfrac40
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam. Miałem ruter Huawey B535-232 z sieci PLUS. Pracował w każdej sieci zależy jaką kartę SIM włożyłem a także zasilny był z kabla LAN do momentu aż go piorun załatwił (poprzez kabel pociągnięty od sąsiada z bloku do bloku. Zakupiłem na OLX drugi o tych samych symbolach ale bez loga jakiejkolwiek sieci i jest problem. W starym po włożeniu karty SIM i kabla LAN w zależnośći gdy był podłączony kabel ciągnęło po kablu, gdy odłączyłem kabel ciągnęło przez kartę SIM. W nowo nabytym chodzi na karcie SIM natomiast nie chce po chodzić kablu. Kabel jest sprawny działa na ruterze TP-LINK natomiast w Huawey niestety nie. Przegrzebałem wszystkie ustawienia, nie chodzi, próbowałem też poprzez zinstalowaną aplikację, logowałem się do panelu adminstracyjnego panela, korzystałem z pomocy AI i nic. Opcje które AI proponował nie występowały w panelu sterowania. Podobno rutery z logo PLUSA miały inne oprogramowanie, które pozwalało na automatyczny wybór "dawcy" internetu. Zależy mi na tym gdyż internet od sąsiada po zwiększeniu prędkości do 750 Gb/s stał się znacznie wolniejszy a nawet czasami wogóle się zawiesza a lokalny dostawca ma to w głębokim poważaniu.
    Jeżeli wybrałem zły dział to przepraszam, nie jestem zbyt biegły w tych tematach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21653880
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    "Zasilany był z kabla LAN" - to masz na myśli ,że internet z tej skrętki był , a nie zasilanie w sensie zasilacz ( bo B535 PoE nie ma ...)
    Czyli miałeś tzw. failover.
    I tak , w zależności od firmware rózne sa możliwości , więc jak najbardziej może tak być.
    Nie wiem ,czy da się zmienić oprogramowanie w B535 ( zwłaszcza na takie z failover )....
    W każdym razie jeśli zależy Ci na czymś takim , to trzeba szukać właśnie takiego sprzęto to obsługującego...
  • REKLAMA
  • #3 21688439
    cyfrac40
    Poziom 11  
    Tak. Znalazłem ruter który działa też po kablu/skrętce. Problem rozwiązany. Nazwa modelu taka sama ale z tyłu już się lekko różni.
  • #4 21688441
    cyfrac40
    Poziom 11  
    Zakupiłem ruter taki sam model i nazwa ale z tyłu nazwa rutera się lekko różni.
REKLAMA