logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie LED parasola 3700399 PV/18650 – brak reakcji, stroboskop, diagnoza płytki

Wojtek Ch 05 Wrz 2025 10:33 84 2
REKLAMA
  • #1 21653887
    Wojtek Ch
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Chciałem naprawić oświetlenia LED parasola ogrodowego zasilanego akumulatorem 18650 i małym ogniwem PV. Typ parasola 3700399. Płytki zasilające poszczególne obwody wyczyszczone, akumulator sprawdzony: 4,1 V, PV działa. Objawy uszkodzenia to problem z włączeniem zasilania (trzeba było kilka razy klikać na mikrostyku, światła po włączeniu przerywały i działały jak stroboskop, teraz w ogóle nie reagują na sygnał). Podejrzewam jakiś przekaźnik elektroniczny z płytki poniżej. Napięcie na czteropinowej kostce K1 to: 3,8 V między zewnętrznymi K1 i K2, LED- i LED = 0. Nigdzie nie mogę naleźć schematu płytki w celu sprawdzenia poszczególnych elementów. Proszę o pomoc co mogło się zepsuć i czym to zastąpić.
    Płytka drukowana sterownika LED z widocznymi oznaczeniami i złączami
    AI: Czy sprawdzał Pan działanie mikrostyku (przycisku) – czy był mierzony omomierzem, czy poprawnie zwiera styki podczas naciskania?
    Tak. Mikrostyk działa (zamyka obwód)
    AI: Czy na płytce zasilającej lub innych elementach widać jakieś uszkodzenia, np. przypalenia, spuchnięte kondensatory, ślady korozji lub zimne luty?
    Nie. Nie widziałem tam kondensatorów. Płytka była czysta.
  • REKLAMA
  • #2 21653903
    yanek231
    Poziom 23  
    Ocena: 147
    Zdjęcie nie jest wyraźne. Kondensator 106 chyba jest zjedzony.
  • #3 21686599
    Wojtek Ch
    Poziom 11  
    Ok. Dziękuję za odpowiedź. Dodaję zdjęcia lepszej jakości. Czy można by zastąpić taką płytkę drukowaną inną? Naprawa drobnych elementów SMD jest pewnie strasznie trudna.

Zbliżenie na uszkodzoną zieloną płytkę PCB z elementami SMD i oznaczeniami HJH0046.

Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z nadrukiem HJH0046 i elementami SMD

Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z elementami SMD wewnątrz obudowy urządzenia
REKLAMA