logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja programatorów do starych telefonów – możliwości użycia, opis wyjść DB9

7936 06 Wrz 2025 11:43 270 5
  • #1 21654726
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Witam. Proszę o podpowiedzi związane z urządzeniami widocznymi na zdjęciach.
    Jedynie co wiem , są to programatory do starych telefonów. Ja bym chciał wiedzieć do czego jeszcze można je wykorzystać. Programowanie innych urządzeń radio technika.

Jak widać na zdjęciach ,jeden z nich jest oposany na wyjściach.
    Drugi z złączem db9 niestety nie jest. Można to jakoś określić?

Zbliżenie na złącze DB15 z widoczną płytką PCB opisaną jako TELEWAY CAB1X Flasher Cable.
    Zbliżenie na płytkę PCB z wtykiem DB-15, oznaczeniami CABIX TELEWAY i układem scalonym.
    Płytka drukowana z układem scalonym 24W/16SEN i złączem DB9
    Zbliżenie na płytkę PCB z gniazdem DB9 i ścieżkami lutowanymi ręcznie
  • Pomocny post
    #2 21697158
    Bell72
    Poziom 12  
    Ocena: 196
    Witam, Analiza AI ( perplexity PRO - różne silniki):

Na przesłanych zdjęciach widoczne są dwa różne typy programatorów, wykorzystywanych głównie do komunikacji z urządzeniami elektronicznymi poprzez interfejs RS232 lub podobny.

Programator z napisami "CABIX TELEWAY"
    Widoczny na pierwszym i trzecim zdjęciu.

Oznaczenia: "CABIX TELEWAY", "VDOMO1B5R1", "Flasher Cable".

Wyposażony w układ scalony 74HC14, co sugeruje konwerter/transceiver poziomów logicznych lub prosty interfejs przejściowy RS232->TTL/M-Bus, często używany do serwisowania czy programowania urządzeń automatyki, liczników energii, central alarmowych itp.

Drugi programator z układem SMD
    Widoczny na drugim zdjęciu.

Oznaczenie chipu PIN DIP: "ENV9F153EN" (niestety, nietypowe – możliwe, że to jakiś mniej popularny sterownik lub seria z niestandardowym oznaczeniem).

Płytka opisana oznaczeniami elementów i wyprowadzeń, z przekaźnikiem oraz wtopionym dławikiem/filtrem.

Najprawdopodobniej również służy do komunikacji/programowania urządzeń poprzez interfejs szeregowy, może działać jako konwerter USB/TTL, RS485, RS232 lub do specyficznych zastosowań przemysłowych.

Podsumowanie
    Pierwszy i trzeci obraz przedstawiają programator CABIX TELEWAY do komunikacji M-Bus/RS232.
    Drugi obraz przedstawia nowszą wersję programatora konwertera sygnałów (dokładnego zastosowania nie można w 100% określić bez schematu, ale prawdopodobnie RS232/TTL/MBus).
    Urządzenia te służą do serwisowania i programowania różnego typu liczników, kontrolerów i urządzeń automatyki przemysłowej, w szczególności systemów komunikujących się przez M-Bus oraz RS232

Pozdrawiam, A. jakby co to proszę pytać to napiszę analizę chatgpt PRO itd.
  • Pomocny post
    #3 21697500
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Na port LPT jest najprawdopodobniej flasher Dejana, służący do programowania Nokii. Można poszukać schematu i porównać. GPT tu na wiele się nie zda, bo czytelność i wartości elementów nie są znane.
    Wykorzystanie do innych urządzeń - nie spodziewał bym się takich możliwości.
  • #4 21698244
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Z takiego. (Podobnego ) programatora jak ten z wtykiem db9 dawno temu robiłem programator do baofenga. Działało.
    Wiem że programatory służące do większości telefonów Nokia, wykorzystuje się w radiotechnice. Programowanie radiotelefonów ,krótkofalówek. Mam tego kilka sztuk szkoda wyrzucić jak można wykorzystać w dość uniwersalny sposób.

Co do urządzenia z db25. Tak to będzie do lpt u tez udało mi się znaleźć info ze ,jest to od programatora dejan . Mam gdzieś jeszcze jedno takie urządzenie i trochę kabli do różnych telefonów.

Z tego co wyczytałem to nie koniecznie nadaje się jako prpgramamtor do innych urządzeń niż telefony z powodu różnicy napięć programowania. Nie znam się na programowaniu telefonów. Czy ich flaszofaniu . Więc nie mam tu zdania.

Wątpię bym z tego użytek zrobił, więc chyba po za samą wtyczka. Reszta pójdzie w kosz.

Raz jeszcze dzięki za podpowiedź.
  • #5 21698256
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Zanim wyrzucisz w kosz, to może ktoś się odezwie i przygarnie w celu sprawdzenia czy wsad procesora nadaje się do odczytu itd. itp.?
  • #6 21698405
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    7936 napisał:
    Serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Z takiego. (Podobnego ) programatora jak ten z wtykiem db9 dawno temu robiłem programator do baofenga. Działało.
    Wiem że programatory służące do większości telefonów Nokia, wykorzystuje się w radiotechnice. Programowanie radiotelefonów ,krótkofalówek. Mam tego kilka sztuk szkoda wyrzucić jak można wykorzystać w dość uniwersalny sposób.

Co do urządzenia z db25. Tak to będzie do lpt u tez udało mi się znaleźć info ze ,jest to od programatora dejan . Mam gdzieś jeszcze jedno takie urządzenie i trochę kabli do różnych telefonów.

Z tego co wyczytałem to nie koniecznie nadaje się jako prpgramamtor do innych urządzeń niż telefony z powodu różnicy napięć programowania. Nie znam się na programowaniu telefonów. Czy ich flaszofaniu . Więc nie mam tu zdania.

Wątpię bym z tego użytek zrobił, więc chyba po za samą wtyczka. Reszta pójdzie w kosz.

Raz jeszcze dzięki za podpowiedź.

W dobie dostępu do baz schematów, wątków na różnych forach, grupach, GPT, schematów, nowych elementów elektronicznych nie chciałbym ryzykować podłączania wiekowych i niesprawdzonych programatorów do działającego sprzętu.
    Nie upieram się, żeby tego nie wykorzystać, ale widząc w jakim to jest stanie wolałbym zmontować na nowo, nawet z nową wtyczką/gniazdem ;)
REKLAMA