logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja programatora DB-25 z wyjściem mini-DIN – czy nada się do radiotelefonów?

7936 06 Wrz 2025 11:29 198 3
REKLAMA
  • #1 21654719
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Witam.
    Grzebiąc w swoich gratach, natrafiłem na coś w rodzaju programatora czy flashera do telefonów.

Wiem tylko tyle, że do telefonów komórkowych starszej daty.

Poniżej zdjęcia. Układ jest zamknięty w obudowie portu męskiego DB-25. Domniemam, że podłącza się go do portu LPT w PC. Wyjścia na przewód zakończony mini-DIN są: Vpp, TX, MBUS, RX, BT, GND.

Zastanawiam się nad wykorzystaniem tego do programowania radiotelefonów. Czy to się nada?

Pomyśl się wziął z tego że chce przeprogramować TRX Philips PRM, to już wiem, jak zrobić. Ale może z tego urządzenia będzie też jakiś pożytek.

Zbliżenie na programator TELEWAY w obudowie DB25 z widoczną płytką PCB.
    Zbliżenie na płytkę PCB w złączu DB25 z opisanymi pinami i układem scalonym.
  • REKLAMA
  • #2 21696687
    Pitergsm
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam,

Wygląda to na kabel do programowania starych telefonów Nokii np. 3210, 3310 i współpracowało to np. z programem Dejan Flasher. Działało to faktycznie po LPT. Mbus to linia dwukierunkowa, BT to przełączanie w tryb "LOCAL MODE" (przez styk pomiaru temperatury w złączu baterii).
    Musisz sprawdzić, czy program do Twojego Philipsa obsługuje port równoległy i wtedy można by coś pokombinować poprzez RX/TX/MBUS.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21697181
    2N4427
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Wszystkie jeszcze dostępne kable do radiotelefonów Philipsa są na USB bądź RS-232. Programator to konwerter elektrycznych poziomów RS-232 na poziomy TTL. Do radia idą tylko TxD i RxD na poziomach TTL.

Identyfikacja programatora DB-25 z wyjściem mini-DIN – czy nada się do radiotelefonów?

Załączam również instrukcję programowania. Nie widzę nigdzie wyboru interfejsu.

Program prawdopodobnie po prostu nie będzie znał opcji współpracy z interfejsem równoległym LPT. Na LPT jest 11 linii wyjściowych i 5 linii wejściowych TTL, więc można by sobie wyobrazić programową implementację interfejsu szeregowego przyłączoną do radia bez konwertera poziomów napięcia — świetne zadanie dydaktyczne dla studenta, ale nierealne w rozwiązaniach komercyjnych (czy Philips/Simoco traciliby czas i pieniądze na taką opcję, gdy porty szeregowe były powszechnie dostępne, a współpraca z portem szeregowym została zapewniona?).
    Załączniki:
    • PRM80programmanual.pdf (5.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21698251
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Z tego, co znalazłem na temat programowania radia Philips PRM80xx, to komunikacja jest poprzez gniazdo mikrofonu, wtyk RJ-45 jak pamiętam. Znalazłem schemat programatora i jest tylko Tx-Rx-Gnd. I robi się to zwykłym programatorem jak w starych telefonach. Konwerter RS-232 <> TTL. Jednak ten mój programator nie nada się, ponieważ program komunikuje się tylko poprzez port COM. I nic więcej.
REKLAMA