logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tranzystor Q10 zastosowano w JBL Boombox 2? Identyfikacja elementu na płycie

marekandrzejczak49 06 Wrz 2025 13:01 147 4
REKLAMA
  • #1 21654776
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    Witam, mam JBL boombox 2, problem z głośnikiem był taki że nie ładowała się bateria, najpierw sprawdziłem płytę główną pod kątem jakichkolwiek wizualnych uszkodzeń i znalazłem spalony tranzystor Q10, był na tyle uszkodzony że się ukruszył i nie można go zidentyfikować. Dlatego przychodzę tutaj czy ktoś wie co to za tranzystor?
    Zbliżenie na płytę główną JBL Boombox 2 z zaznaczonym spalonym tranzystorem Q10
    Zbliżenie na uszkodzony element Q10 na płytce JBL Boombox 2, oznaczony białą strzałką
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21654882
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    >>21654875 właśnie wiem ze byl pod klejem gdyż ten właśnie klej musiałem usunąć, ponieważ przy oglądaniu płytki było widać przypalenie tego kleju, a po jego zdjęciu w miejscu spalenia byl ten ukruszony element

Dodano po 21 [minuty]:

Z tego elementu zostala w części obudowa niestety po wyczyszczeniu widac tylko część oznaczeń i jest nim raczej"P8Aj",
  • REKLAMA
  • #4 21696268
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    >>21654875 no i oo lekkiej przerwie tranzystory przyszły, i niestety po wymianie, nawet nie zdążyłem całości po podłączać i w końcu przychodzi kolej na podłączenie bateri aż tu nagle pyk. Mosfet do wywalenia, zamieniam go na kolejny i próbuje jeszcze raz i wychodzi na to ze po podłączeniu samej baterii już go upala
  • #5 21696672
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    To jest skutek, trzeba odnaleźć przyczynę uszkadzania tranzystora.
REKLAMA