logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B7 2.0 TDI – klekot wtryskiwaczy, dymienie, brak mocy po postoju

Virusseba 06 Wrz 2025 14:44 411 7
REKLAMA
  • #1 21654862
    Virusseba
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Mam problem z Audi A4 B7 2.0 TDI, a mianowicie: po odpaleniu silnik pracuje równo, lecz w trakcie jazdy przy 2 tys. obr. słychać klepanie wtryskiwaczy i samochód nie chce jechać. Po odpuszczeniu gazu i ponownym dodaniu klekot ustaje i auto jedzie normalnie, puszcza tylko kłębek czarnego dymu od przelania. Później już jeździ normalnie, nieważne czy 2 tys. czy 4 tys. obrotów. Sytuacja powtarza się po postoju na światłach. Wtryski zregenerowane. Czy może mieć na to wpływ wyprogramowany przepływomierz, EGR oraz klapy? Dodam, że auto nie jest moje. I nie wiem, kto miał fantazję wyprogramowania przepływki. Komputer nie pokazuje żadnych błędów.

AI: Wiesz może, czy te objawy zaczęły się po regeneracji wtrysków albo po wyprogramowaniu przepływomierza/EGR/klap, czy już wcześniej coś się działo?
    Stukanie pojawiło się po wymianie wtryskiwaczy.
  • REKLAMA
  • #2 21654904
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Wtryskiwacze zakodowałeś?
    Masz pewność ich sprawności?
  • REKLAMA
  • #3 21654905
    Virusseba
    Poziom 7  
    Pompowtryski nie koduje się.
    Korekty na zimnym, jak i ciepłym, dobre.
  • #4 21654934
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    No tak, zapomniałem że to niemiecka technologia ubiegłego wieku. :) Tutaj nie pomogę, bo moja wiedza na taką "technologie" nie pozwala mi napisać jak masz ustawić pompę.
  • REKLAMA
  • #5 21654947
    Virusseba
    Poziom 7  
    Pompowtryski ustawione na 180 stopni
  • #6 21654979
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Wyczyścić pro-forma Map Sensor
  • #7 21655002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21655011
    Virusseba
    Poziom 7  
    Luz roboczy ustawiony na 180
    Podejrzę jeszcze logi we wskazanych grupach, najdziwniejsze, że akurat to zaczęło się dziać po regeneracji wtrysków.

Podsumowanie tematu

✨ Audi A4 B7 2.0 TDI po uruchomieniu silnika pracuje równo, jednak podczas jazdy przy około 2000 obr./min słychać klekot wtryskiwaczy, a samochód traci moc i nie chce przyspieszać. Po odpuszczeniu i ponownym dodaniu gazu klekot ustaje, ale pojawia się czarny dym z przepełnienia. Po rozgrzaniu silnika problem znika i auto jeździ normalnie niezależnie od obrotów. Wtryskiwacze zostały zregenerowane, a komputer nie wykazuje błędów. Podejrzewa się wpływ wyprogramowanego przepływomierza, zaworu EGR oraz klap dolotowych na objawy. Stukanie pojawiło się po wymianie wtryskiwaczy. Problem powtarza się po postoju na światłach.
REKLAMA