logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik zapachu dymu papierosowego do automatycznego zamykania kratki wentylacyjnej

ilubek 06 Wrz 2025 21:58 648 7
REKLAMA
  • #1 21655290
    ilubek
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam.

Mam problem z przedostawaniem się od sąsiadów smrodu papierosów przez kratkę wentylacyjną w kuchni i łazience.

Zastanawiam się czy jest jakiś czujnik nie tyle samego dymu co smrodu papierosów, który byłby w stanie po wykryciu takowego zamknąć kratkę wentylacyjną na pewien czas?

Może ktoś borykający się z tym problemem już coś wymyślił w tym temacie?.
  • REKLAMA
  • #2 21655316
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1123
    Źle na to patrzysz. Jeśli smród papierosów nawiewa Ci z wentylacji wywiewowej, to nie działa ona poprawnie. Ona ma wywiewać, nie nawiewać. Skoro jednak nawiewa, to masz podciśnienie w lokalu.
    Sprawdź kierunek nawiewania/wywiewania przed i po szerokim otwarciu okna - jeśli się zmienia, to masz ten sam problem co tysiące ludzi, którzy uwierzyli że idealnie szczelne okna to rozwiązanie wszystkich problemów.
  • REKLAMA
  • #3 21655397
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 948
    A i przy wentylacji grawitacyjnej - nie wolno instalować żadnych urządzeń zasłaniających "kratkę" - a istotę problemu opisano w poście poprzednim...
  • REKLAMA
  • #4 21655406
    ilubek
    Poziom 14  
    Problem leży w źle przeprowadzonym remoncie dachu i 'zakończen" wentylacji na dachu.
    Po wybudowaniu bloków przez bodaj 25 lat nie było z tym problemów. Dopiero po remontach dachów ludzie mają z tym problemy bo albo czują co sąsiad właśnie gotuje, czy pali pety lub sra w łazience.

Okna nie mają z tym żadnego związku. Mam okna drewniane, do tego mają już z 15 lat więc super szczelne nie są. Po za tym nie ważne czy otwarte czy zamknięte. Obecnie od bodaj maja mam nieustannie otwarte okna i balkon.
  • REKLAMA
  • #5 21655506
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    ilubek napisał:
    Problem leży w źle przeprowadzonym remoncie dachu i 'zakończen" wentylacji na dachu.
    Skoro to budynek wielorodzinny, problem należy zgłosić do administratora/zarządcy obiektu i domagać się jego natychmiastowego usunięcia. Korespondencję należy prowadzić tak (najlepiej pisemnie), żeby były "podkładki". Taki stan instalacji jest niedopuszczalny i niezgodny z polskim porządkiem prawnym, więc w przypadku braku reakcji zarządcy należy wezwać kominiarza domagając się przeglądu potwierdzonego dokumentacją (zgodnie z Art. 62 Ustawy Prawo budowlane). Jeśli to także okaże się nieskuteczne - trzeba uruchomić nadzór budowlany (Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego). Natomiast wszelkie samodzielne ingerencje w instalacje kominowo-wentylacyjną, a w szczególności instalowanie dodatkowych czujników z urządzeniami zamykającymi te kanały jest zabronione. Tego typu działania mogą się także zakończyć sporymi kłopotami i kosztami, aż do odpowiedzialności karnej włącznie w niektórych uzasadnionych przypadkach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21655529
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 948
    Jak wyżej i:

U mnie np po jakimś remoncie właśnie wentylacji zaczęła się lać woda do łazienki tą "kratką" - a przez 40 lat było dobrze...
    40 lat przewód kominowy był cały na przestrzał "pusty" i jak deszcz padał to te trochę wody lało się na sam dół i nikt nawet nie zauważył - a przy tym remoncie wmurowali do komina takie "półeczki" bo tak podobno teraz ma być - i woda się z takiej półeczki przy dużym deszczu lała do mieszkań przynajmniej u mnie na przedostatnim piętrze. No było tak z rok pewnie dłużej - były te "domagania się " - i w końcu nastąpiła taka siłowa akcja - daszki nad kominami co widać na zdjęciu /no chyba widać bo robiłem telefonem nie chciało mi się teleobiektywu wyciągać/?

Widok z okna na dachy bloku z daszkami nad kominami i antenami
  • #7 21655724
    ilubek
    Poziom 14  
    Uwielbiam takie odpowiedzi jak wyżej ludzi którzy pozjadali wszystkie rozumy a jednocześnie zakładają, że mają do czynienia z kompletnym debilem.

Spółdzielnia wie o problemach i ma to w dupie. Tak jak mądrale powyżej doradza członkom spółdzielni rozszczelnienie okien. Na sądy i inne takie nie mam ani kasy ani czasu, ani ochoty.

Problem jest związany ogólnie z pogodą i kierunkiem wiatru tak wiec jest czasowy. W jednej dni nie istnieje w inne czuć każdego papierosa, każdy obiad, każde gówno. Pechowo liczba dni z problemem jest dużo większa od tego bez.
    Udowodnienie tego spółdzielni, która już na wstępie nie chce przyjąć do wiadomości istnienia provlemu jest prawie niemożliwe.

PS
    I mam w dupie czy ktoś się przyczepi, że zablokowałem na 30 minut wentylację w swoim mieszkaniu. Mam dosyć bólów głowy i mdłości.
    Pomijam już fakt, że w dzisiejszych czasach dobrowolne wdychanie tego gówna do płuc zachacza i debilizm.

Nie pozdrawiam mądrali

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #8 21655755
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    @ilubek, zastanawiam się po co właściwie tracisz czas na tym forum, skoro wszelkie rady są zbędne?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Poruszono problem przenikania zapachu dymu papierosowego przez kratki wentylacyjne w mieszkaniach. Zainteresowanie dotyczyło istnienia czujników wykrywających specyficzny zapach dymu papierosowego, a nie samego dymu, które mogłyby automatycznie sterować zamykaniem kratek wentylacyjnych na określony czas. Dyskusja wskazuje na brak dedykowanych czujników zapachu papierosów dostępnych komercyjnie, jednak sugerowano wykorzystanie czujników gazów i lotnych związków organicznych (VOC), które mogą wykrywać obecność zapachów i dymu. Proponowano integrację takich czujników z systemem automatycznego sterowania napędami kratki wentylacyjnej, np. za pomocą przekaźników lub modułów sterujących. Wskazano również na możliwość zastosowania filtrów węglowych lub uszczelniania kratek jako uzupełnienie rozwiązania. Brak konkretnych modeli lub marek czujników dedykowanych do wykrywania zapachu papierosów, jednak podkreślono potencjał czujników VOC i gazów do implementacji takiego systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA