logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czym uzupełnić dziury na wylot przy futrynie w tynku wapienno-cementowym?

gressive 07 Wrz 2025 18:34 750 10
REKLAMA
  • #1 21655997
    gressive
    Poziom 4  
    Ocena: 72
    Cześć. Czym wypełnić dziury na wylot przy futrynie? Tynk jest raczej wapienno cementowy, w pierwszej kolejności muszę zagruntować. Myślałem o Głęboko Penetrujący Uni-Grunt 5l Atlas a potem może jakąś gotową masą szpachlową SpeedMaster? Będę kładł gładź, więc muszę te ubytki uzupełnić.

Pojemnik 5 kg białej gotowej zaprawy szpachlowej SpeedMaster.
  • REKLAMA
  • #2 21656004
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3697
    Najprościej, to uzupełnić pianką montażową. Jak wyschnie, to przyciąć, wyrównać masą albo gipsem szpachlowym i na to gładź.
  • #3 21656009
    gressive
    Poziom 4  
    balonika3 napisał:
    uzupełnić pianką montażową

Myślałem o takim rozwiązaniu, tylko nie wiem czemu moja głowa myśli, że ciszej będzie jak to wypełnię tak jak pisałem w pierwszym poście. Ciszej mam na myśli dźwięki w drugim pokoju, Futrynę już oblepiłem uszczelką tylko ją teraz ''obrobić''.
  • REKLAMA
  • #4 21656012
    balonika3
    Poziom 43  
    Akurat pianka dobrze izoluje akustycznie. Wszelkie przegrody akustyczne robi się raczej z materiałów miękkich.
  • #5 21656018
    gressive
    Poziom 4  
    balonika3 napisał:
    Akurat pianka dobrze izoluje akustycznie

Możesz doradzić czy wybrać niskoprężną czy zwykłą?
  • Pomocny post
    #6 21656026
    balonika3
    Poziom 43  
    Pokaż jakieś zdjęcie.
  • #7 21656032
    gressive
    Poziom 4  
    Nowych nie robiłem.

Zbliżenie uszkodzeń drewna i ściany z oznakami działalności termitów lub grzyba.
    Ręka trzymająca miarkę przy uszkodzonej ościeżnicy drzwiowej z widocznym ubytkiem tynku.
    Zbliżenie uszkodzonej ściany z odpadającym tynkiem i starą farbą przy framudze drzwi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21656037
    balonika3
    Poziom 43  
    Eee, myślałem, że to jakieś konkretne dziury. Tu szkoda kasy na piankę. Zaklej to masą szpachlową albo gipsem szpachlowym. Są też takie z włóknami (masa naprawcza elastyczna). Przy drzwiach, gdzie będą drgania, będzie lepsza.
  • #9 21656044
    gressive
    Poziom 4  
    Tak jak pisałem, stare zdjęcia, ale dużo się nie różnią od stanu obecnego. A ta masa z pierwszego postu? Co do drgań to też biorę to pod uwagę. Nie ma dzieci co trzaskają, ale czasem przeciąg potrafi nieźle walnąć.
  • Pomocny post
    #10 21656054
    balonika3
    Poziom 43  
    gressive napisał:
    A ta masa z pierwszego postu?

Nie miałem do czynienia, więc się nie będę wymądrzał, ale poczytaj opis. Widzę tylko, że jest do 3 mm, więc jak nawalisz grubo na jeden raz, to może popękać. Trzeba robić etapami.
    gressive napisał:
    Nie ma dzieci co trzaskają, ale czasem przeciąg potrafi nieźle walnąć.
    Nie trzeba trzaskać. Każde zamknięcie drzwi to jest jakieś uderzenie i z czasem może coś pękać.
  • REKLAMA
  • #11 21656063
    gressive
    Poziom 4  
    Dzięki! Upewniłem się co do metody, czyli masa z włóknami da radę.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku uzupełniania dziur na wylot przy futrynie w tynku wapienno-cementowym zaleca się najpierw zagruntowanie powierzchni preparatem głęboko penetrującym, np. Uni-Grunt 5l Atlas, aby poprawić przyczepność. Następnie można zastosować gotową masę szpachlową, taką jak SpeedMaster, do wypełnienia ubytków. Po wyschnięciu masy szpachlowej możliwe jest nałożenie gładzi, co zapewni estetyczne i trwałe wykończenie powierzchni. Takie podejście gwarantuje odpowiednie przygotowanie podłoża i skuteczne zamaskowanie ubytków w tynku wapienno-cementowym przy futrynie.
REKLAMA