logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie uszczelnić posadzkę piwnicy z gliny przed wodą gruntową?

syselpl 11 Lis 2025 12:02 324 7
REKLAMA
  • #1 21747950
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Mówię sobie, zapytam tutaj, bo nóż widelec ktoś ma tutaj wujka Wieśka, co się zna na remontach.

Kupiłem 2 lata temu dom, który ma w piwnicy 5 cm posadzki, pod posadzką glina. Tak się kiedyś budowało.
    Jako że po intensywnych opadach deszczu w piwnicy pojawiała się woda, która wypychała fugi, to zdecydowałem się wykonać drenaże, a przy okazji ocieplić fundamenty. No i teraz temat jest taki, że tam, gdzie płytek nie ma, to w jednym pomieszczeniu pojawia się woda. Normalnie zrzuciłbym winę na źle wykonany drenaż, jednak to pomieszczenie znajduje się najbliżej studni, a woda jest 50 cm niżej, czyli powinna dodatkowo jeszcze grawitacyjnie tam lecieć. Dom ma iść na sprzedaż i myślałem, że skoro i tak tam trzeba wylać posadzkę z betonu, aby to wyrównać, to może jest jakiś sposób, aby to zrobić należycie? Betonu pójdzie minimum 5 cm z siatką i na to płytki. Pozostaje tylko pytanie: jak to uszczelnić, aby woda nie przedostawała się na wierzch? Folia? Nie będzie to szło na ściany?
  • REKLAMA
  • #2 21747975
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    wszystko zależy, co jest pod gliną, tzn. jaka jest struktura tej warstwy. Wylanie betonu to zaleczenie objawów, a nie rozwiązanie problemu. Woda znajdzie inną drogę i ominie to lub z czasem spowoduje erozję tego betonu.
    Wspominasz, że woda nie spływa mimo 50 cm różnicy, ale nie rozważałeś, co znajduje się na jej drodze. Być może między pomieszczeniem a studnią jest warstwa o słabszej przepuszczalności, więc woda wybiera łatwiejszą drogę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21747997
    syselpl
    Poziom 9  
    @viayner glina sama w sobie stawia ogromny opór dla wody. Myślałem o tym aby zrobić coś w stylu kanalika aby woda spływała między statym a nowym betonem do studzienki. Nie wiem co myśleć, było trzech fachowców ale każdy gada co innego
  • #4 21748852
    gogojogo
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Wzrośnie poziom wód gruntowych, powyżej poziomu studni i masz wodę w całej piwnicy. Studnia niech służy jako odwadniająca.
  • REKLAMA
  • #5 21749523
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 591
    syselpl napisał:
    ale każdy gada co innego

A co gadają ?
  • REKLAMA
  • #6 21749606
    syselpl
    Poziom 9  
    @Lisek64 zrobić kanalik, drugi to folia w płynie i na to płytki, kolejny to położyć folię i na to beton, jeszcze inny to zalać żywicą. Ale wody gruntowe niestety są silniejsze niż beton.
  • #7 21749820
    gogojogo
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Będzie basen z piwnicy, fizyki nie oszukasz.
  • #8 21750286
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 591
    Chyba nic sensownego bez kolosalnych kosztów się nie wymyśli . Możesz jeszcze zdecydować się na studzienkę w piwnicy z pompą z pływakiem . U mnie w domu rodzinnym odkąd pamiętam w okresie wiosennym zawsze pojawiała się woda . Nie pomagały kolejne warstwy wylewek , bo znajdowała sobie inne dojscie . U siostry która ma dom obok , też . Problem ustąpił , gdy urząd miasta zaczął robić kanalizację odwadniającą ulic wokoło . Mieszkamy w najniżej położonym miejscu całego osiedla i taki był tego skutek

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszczelnienia posadzki piwnicy z gliny przed wodą gruntową. Dom posiada 5 cm posadzkę na podłożu gliniastym, a po intensywnych opadach woda pojawia się w jednym pomieszczeniu, mimo wykonania drenażu i ocieplenia fundamentów. Woda wypycha fugi i pojawia się tam, gdzie nie ma płytek. Zalecane jest wykonanie nowej posadzki betonowej o grubości minimum 5 cm z siatką zbrojeniową. W celu uszczelnienia posadzki sugeruje się zastosowanie izolacji przeciwwilgociowej, np. folii kubełkowej lub membrany hydroizolacyjnej pod betonem, aby zapobiec przenikaniu wody na powierzchnię. Ważne jest, aby izolacja była szczelna i odpowiednio zabezpieczona na styku z fundamentami i ścianami, co może wymagać dodatkowego uszczelnienia pionowego. Drenaż powinien być sprawdzony pod kątem skuteczności, a ewentualne naprawy wykonane przed wylaniem nowej posadzki. Wskazane jest również zastosowanie zapraw uszczelniających lub powłok hydroizolacyjnych na betonowej posadzce przed położeniem płytek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA