logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] STARG824NG Master 220 – pilot działa, dioda miga, brama nie reaguje po montażu

PanPO 08 Wrz 2025 09:18 477 3
REKLAMA
  • #1 21656418
    PanPO
    Poziom 10  
    Dzień dobry,
    Centrala sterująca STARG824NG. Wczoraj podłączyłem cały zestaw automatki bramy z Leroy Merlin Master 220. Wszystko wydaje się działać poprawnie. Piloty łączą się z centralką i bez problemu udaje się programowanie drogi bramy. Jak naciskam przycisk na pilocie (sprawdzałem dwa), na centralce miga dioda, ale brama nie rusza. Zero reakcji.

Pilot programuje się dokładnie jak tutaj: https://www.youtube.com/shorts/38GpYWNXmac

Droga bramy ustawia się dokładnie jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=jZcCw41VYn8

Tutaj jeszcze zdjęcie centralki. Mam zmostkowany stop. Ciężko powiedzieć, czy to jest konieczne, bo pseudo instrukcja jest enigmatyczna, ale bez tego w ogóle nie działa programowanie drogi bramy, a na różnych filmikach też widzę, że ludzie mają ten mostek (stp-gnd).

Panel centralki STARG824NG z podłączonymi przewodami i zapaloną diodą LED

Cała automatyka przeleżała 2 lata w pudełku. Kupiłem ją 15 września 2023, więc jeszcze kilka dni jest na gwarancji. Od nowości miała połamane plastiki w centralce (co zauważyłem dopiero teraz podczas montażu), więc nie wiem, czy ktoś z nią czegoś wcześniej nie kombinował.

Próbowałem wczoraj wszystkiego i już nie mam pojęcia, co może być nie tak, poza uszkodzoną centralką.
    Załączniki:
    • STARG824NG Master 220 – pilot działa, dioda miga, brama nie reaguje po montażu centralka.jpg (926.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21656484
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 994
    A dlaczego dioda photo nie jest zielona ?
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 21656496
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 983
    PanPO napisał:
    Próbowałem wczoraj wszystkiego i już nie mam pojęcia, co może być nie tak, po

Nie używasz PHOTO 2 więc załóż zworkę na GND i PH2, jeżeli nie masz wcale fotokomórek to jeszcze zworka na GND i PH1.
  • #4 21698125
    PanPO
    Poziom 10  
    Tak, chodziło o brak zworki/mostka w fotokomórce (PH2). Wszystko już działa. Problem rozwiązany. Dzięki
REKLAMA