logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NICE SP6000 – jak podłączyć dwa przyciski: osobno otwieranie i zamykanie bramy?

Sorcor 08 Wrz 2025 20:12 363 7
  • #1 21657031
    Sorcor
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Napęd NICE SP6000
    Jak podłączyć na kablu dodatkowy przycisk bramy w opcji 'otwórz–stop–zamknij' — wiadomo, proste.
    Siedzę wieczorem w domu i nie wiem, czy brama jest otwarta, czy zamknięta, czy może tylko trochę opuszczona. Chcę zamknąć, więc naciskam przycisk i niezależnie od położenia zamyka się. Nie idę do garażu, bo mi się nie chce; mam pewność, że zamknąłem :)
    Pytanie: jak podłączyć dwa przyciski? Można by wykorzystać np. łącznik do rolet, z których jeden będzie tylko zamykał, a drugi tylko otwierał.
    Wiem, że można kombinować, wykorzystując wbudowane krańcówki. Mogę to wszystko spiąć z Home Assistantem, ale czy nie ma prostego połączenia? Nie pilotem — to też wiem, jak to zrobić.
  • #2 21657089
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    Sorcor napisał:
    Siedzę wieczorem w domu, nie wiem czy brama jest otwarta czy zamknięta czy może tylko trochę opuszczona

Sam napęd nie ma osobnych wejść otwórz - zamknij, najprościej jest zastosować kontaktron WiFi, stan bramy będzie w apce, warunek to zasięg WiFi w miejscu gdzie znajduje się brama, mam takie założone przy dwóch bramach i jest info w apce, u mnie Tuya, foto poniżej.

To samo będzie z modułem WiFi + kontaktron, dodatkowo możliwość sterowania bramą.

Kontaktron WiFi zamontowany na bramie garażowej, widoczna szyna i uchwyt metalowy
  • #3 21657453
    Sorcor
    Poziom 9  
    rokbok napisał:
    dodatkowo możliwość sterowania bramą

Tego nie chcę, bo się obawiam, że w amatorskich warunkach domowej sieci każdy średnio rozgarnięty szczyl z softem pobranym z netu może bramę otworzyć dla zabawy.
    Kontaktrony OK, ale to nie załatwia tematu zamykania jednym przyciskiem. Chyba jednak trzeba wpiąć się kabelkiem do pilota.
  • #4 21657480
    rokbok
    Poziom 40  
    Sorcor napisał:
    Kontaktrony ok, ale to nie załatwia tematu zamykania jednym przyciskiem.

Dlaczego ma nie załatwiać, różnica jest taka że przy module WiFi ten przycisk masz w apce i działa dokładnie jak przycisk w pilocie lub pczycisk dzwonkowy na ścianie.

Dodatkowo masz info dźwiękowe jak się brama otwiera i zamyka, po za tym info wizualne, które informuje Cię o stanie bramy, otwarta czy zamknięta.

Dodano po 10 [minuty]:

Dodam jeszcze że takie info otrzymasz będąc nawet na końcu świata byle w zasięgu Internetu ;).
  • #5 21658384
    Sorcor
    Poziom 9  
    Ale jak naciśniesz raz, a nie wiesz, czy nie była tylko uchylona, to skąd wiesz, czy się właśnie zamyka, czy otwiera? Wiem, że po chwili zobaczysz stan na krańcówkach, ale po samym naciśnięciu chyba nie znasz stanu?
  • #6 21658420
    rokbok
    Poziom 40  
    Sorcor napisał:
    Ale jak naciśniesz raz a nie wiesz czy nie była tylko uchylona to skąd wiesz czy się właśnie zamyka czy otwiera? Wiem że po chwili zobaczysz stan na krańcówkach ale po samym naciśnięciu chyba nie znasz stanu?

Dlaczego mam nie wiedzieć, wystarczy sprawdzić w apce czy pokazuje bramę uchyloną/otwartą, czy zamkniętą, jak byś miał tak jak chcesz osobne przyciski na otwieranie i zamykanie to skąd byś wiedział że następuje to co zamierzałeś, skąd byś wiedział czy bramę masz uchyloną, otwartą, czy zamkniętą, zaczynasz kombinować jak koń pod górkę, widzę że jedynym wyjściem żebyś był pewny co do stanu bramy to wyjść przed bramę i obserwować ;).

Po za tym podałem jedną z możliwości, operujesz jak dotychczas pilotem, a przy tylko kontaktronie stan bramy pokazuje Ci w apce, jak byś zastosował moduł WiFi z kontaktronem to dodatkowo miałbyś przycisk sterowania bramą w apce, ale jak Ci nie pasi to szukaj dalej ;).
  • #7 21658462
    Sorcor
    Poziom 9  
    Ok, idę sprawdzić, czy otwarta :)
    A poważnie, to skąd masz w apce info, że jest uchylona?
  • #8 21658468
    rokbok
    Poziom 40  
    Sorcor napisał:
    A poważnie to skąd masz w apce info że jest uchylona?

Ja mam kontaktrony z obsługą Tuya, instaluję apkę, dodaje do apki kontaktron i gotowe, pokazuje jak poniżej, otwarta - zamknięta, do tego sygnał dźwiękowy.

Ekran aplikacji Tuya pokazujący status Otwarte dla kontaktronu garażu Ekran aplikacji Tuya pokazujący stan kontaktronu – garaż zamknięty

Dodano po 12 [minuty]:

Dodam jeszcze że otrzymujesz też powiadomienie Push, garaż otwarty/garaż zamknięty, piszę garaż bo ja tak mam, ale nazwę możesz nadać dowolną, dzięki powiadomieniom Push nie trzeba otwierać apki żeby wiedzieć jaki jest stan bramy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch oddzielnych przycisków do napędu bramy NICE SP6000, umożliwiających osobne sterowanie otwieraniem i zamykaniem bramy w trybie otwórz-stop-zamknij. Użytkownik poszukuje prostego rozwiązania, które pozwoli na niezależne zamykanie i otwieranie bramy bez konieczności używania pilota lub integracji z systemem Home Assistant. Rozważane jest wykorzystanie dodatkowego przycisku na kablu, np. łącznika do rolet, gdzie jeden przycisk służyłby do otwierania, a drugi do zamykania bramy. Wskazano, że standardowo napęd posiada wbudowane krańcówki, które można wykorzystać do sterowania, jednak użytkownik szuka prostszego, bezpośredniego sposobu podłączenia dwóch przycisków do funkcji otwierania i zamykania.
REKLAMA