logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zewnętrzny włącznik do sterownika bramy przesuwnej?

Pawel2420 04 Maj 2014 16:08 8226 37
Najlepsze odpowiedzi

Czy można podłączyć zewnętrzny włącznik do sterownika bramy przesuwnej tak, aby jedna pozycja oznaczała stałe otwarcie, a druga stałe zamknięcie?

Tak, ale nie zwykłym jednym stykiem podłączonym bezpośrednio do typowego wejścia krok-po-kroku — w ROBO500 zewnętrzny przycisk wpina się do 24 V i P.P. (9 i 12), a sam pojedynczy zestyk nie wystarczy do takiej logiki [#13569358][#13569409] Jeśli napęd ma osobne wejścia OPEN i CLOSE, można użyć przełącznika schodowego/dwutorowego; w przeciwnym razie trzeba dołożyć przekaźniki albo elektronikę, bo inaczej nie zrobisz prostego „włącz = otwórz, wyłącz = zamknij” [#13569415][#13569436] Jeden z użytkowników opisał działające rozwiązanie dla Nice ROBO500 z układem NE556: impuls OPEN ok. 400 ms, potem ok. 30 s zwłoki i STOP na wejściu NC, a przy przejściu na zamykanie najpierw STOP, potem impuls CLOSE [#13584138] W nowszych centralach z osobnymi wejściami i automatyką trzeba też uważać na fotokomórki, bo bistabilny przełącznik może zakłócać poprawną pracę zabezpieczeń [#13569406][#13577333]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 13569192
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Zwykle do otwierania i zamykania bramy przesuwnej używa się pilota. Mnie jednak interesuje sterowanie zewnętrznym włącznikiem w najprostszy możliwy sposób. Czyli jedno położenie włącznika to brama stale otwarta a drugie to brama stale zamknięta.
    Czy do jakiegoś typowego sterownika dostępnego na rynku można w prosty sposób dołączyć zewnętrzny styk aby uzyskać taką funkcjonalność jak opisałem ?
  • #2 13569221
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Pawel2420 napisał:
    Czy do jakiegoś typowego sterownika dostępnego na rynku można w prosty sposób dołączyć zewnętrzny styk aby uzyskać taką funkcjonalność jak opisałem ?

Tak. Najprościej wpiąć się pod odpowiednie wyjścia sterujące. Sterownik powinien też posiadać odpowiednie wejścia sterujące.
  • #3 13569232
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Co rozumiesz pod określeniem "wyjście sterujące" ?
  • #4 13569238
    dedito
    Poziom 39  
    Pawel2420 napisał:
    Co rozumiesz pod określeniem "wyjście sterujące" ?

Wyjścia sterujące siłownikiem, te które podają potencjał zasilania na siłownik.
  • #6 13569347
    dedito
    Poziom 39  
    Pawel2420 napisał:
    Czy w tym sterowniku jest możliwe uzyskanie takiego trybu jak potrzebuję ?
    Tak.
  • #7 13569358
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Możliwe tylko niezupełnie tak jak myślisz (czyli włacz - otw, wyłacz- zamyk), tylko tak jak działa pilot - otw. - stop - zamyk. - stop jednym przyciskiem, i musi to być przycisk dzwonkowy - czyli chwilowy odbijający.
    W Robo500 przycisk podłączasz do wejść 24 V i P.P. Czyli 9 i 12.
    Zerknij do swojej instrukcji bo były różne wersje Robo. Ogólnie wejścia nazywają się wspólne ( common) i P.P ( step by step albo krok po kroku).
  • #8 13569372
    dedito
    Poziom 39  
    kotbury napisał:
    musi to być przycisk dzwonkowy

Nie musi.
  • #9 13569392
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Wiem, że mogę podłączyć przycisk zamiast pilota. Ten tryb jednak nie nadaje się do moich celów. Potrzebuję bramę sterować klasycznym włącznikiem. Tak jak już wcześniej napisałem jedno położenie bramy muszę uzyskać gdy styk będzie zwarty a drugie gdy rozwarty.
  • #10 13569406
    kotbury
    No to napisz jak w napędzie bez osobnych wejśc open i close ( bo taką wersję robo przytoczył autor tematu) w prosty sposób włącznikiem jednobiegunowym klawiszowym to zrealizowac....
    Zresztą w wersji z centralką nowszą, podobną do Thor i Otto mających takie wejścia użycie bistabilnego przełącznika spowoduje nieprawodłowe działanie fotek.

Pawel sprawdź jaką dokładnie masz wersję Robo - może twoja ma open i close.
  • #11 13569409
    dedito
    Poziom 39  
    Pawel2420 napisał:
    gdy styk będzie zwarty a drugie gdy rozwarty

Jeden zestyk to za mało.
  • #12 13569415
    kotbury
    Jesli w napędzie masz open i close to możesz użyć włacznika schodowego 2 stykowego.
    Jak nie masz - nie zrobisz nic ( można próbować chorych kombinacji z wykorzystaniem przekaźników i użycia wejść foto i stop ale to strzelanie z armaty do wróbla).
  • #13 13569416
    Pawel2420
    Poziom 31  
    dedito napisał:
    Jeden zestyk to za mało.

Mogę dołożyć przekaźnik.
  • #14 13569436
    dedito
    Poziom 39  
    Pawel2420 napisał:
    Mogę dołożyć przekaźnik

No to zmienia postać rzeczy. Tak możesz zrealizować mniej więcej jak pisze kolega kotbury.
  • #15 13569512
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Mam jeszcze proste pytanie o tzw. tryb automatyczny w sterownikach bram. Jeśli dobrze zrozumiałem instrukcję to naciśniecie przycisku otwiera bramę, która po pewnym czasie sama się zamknie. Co się jednak stanie gdy drugi raz nacisnę przycisk podczas jej otwierania ?
  • #16 13569524
    dedito
    Poziom 39  
    Pawel2420 napisał:
    Co się jednak stanie gdy drugi raz nacisnę przycisk podczas jej otwierania ?

Otwieranie zostanie zatrzymane.
  • #17 13569586
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Jest jeszcze tryb “w zespołach mieszkalnych”. Czy jeśli w tym trybie będę naciskał pilota np. co 1 sek. to brama pozostanie otwarta na stałe ?
  • #18 13569608
    dedito
    Poziom 39  
    Pawel2420 napisał:
    Czy jeśli w tym trybie będę naciskał pilota np. co 1 sek. to brama pozostanie otwarta na stałe ?

Nie.
  • #19 13569667
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Może napisać z jakiego powodu "nie".
    W instrukcji jest napisane "podczas wykonywania manewru Zamykanie wysłanie nowego polecenia “Krok-Po-Kroku” powoduje zatrzymanie i zmianę manewru."
    Zmiana manewru może nastąpić tylko na "Otwieranie" a tym trybie naciskanie przycisku nic nie powoduje.
  • #20 13569681
    dedito
    Poziom 39  
    Pawel2420 napisał:
    Zmiana manewru może nastąpić tylko na "Otwieranie" a tym trybie naciskanie przycisku nic nie powoduje

Jeżeli cykl otwierania będzie trwał naciskanie pilota nic nie zmieni. Jeżeli cykl otwierania się zakończy to naciskanie spowoduje, że rozpocznie się cykl zamykania.
  • #21 13569803
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Załóżmy, brama jest otwarta. Podpinam się do lampki sygnalizacyjnej. Gdy zaczyna się świecić to symuluje naciśnięcie przycisku. Czy w takim przypadku brama pozostanie otwarta ?
    Wiem, że taki tryb na dłuższą metę dla mechanizmu może być zabójczy. Potrzebuję jednak tylko sporadycznie otworzyć bramę na dłużej.
  • #22 13569819
    dedito
    Poziom 39  
    Pawel2420 napisał:
    Gdy zaczyna się świecić to symuluje naciśnięcie przycisku. Czy w takim przypadku brama pozostanie otwarta ?

W trybie zamykania spowoduje przerwanie tego procesu. W trybie otwierania niczego nie zmieni.

Dodano po 5 [minuty]:

Pawel2420 napisał:
    Potrzebuję jednak tylko sporadycznie otworzyć bramę na dłużej

Wykorzystaj do tego celu fotokomórkę lub inne wejście blokujące.
  • #23 13569985
    kotbury
    Chyba rochodzi ci się o to, żeby po włączeniu włącznika brama się otworzyła i nikt z zewnątrz pilotem nie mógł jej zamknąć aż nie odpstrykniesz.
    Faktycznie - możesz ustawić bramę w tryb auto i osiedlowy jednocześnie, a co do blokowania to pod włącznik podepnij przekaźnik którego jedne styki zewrą p.p (brama zacznie się otwierać jeśli zamknięta) a drugie rozewrą obwód fotek (pstryknięcie na otwarciu nie zamknie bramy i jednocześnie próba zamknięcia zdalnego nie zadziała bo fotki..) .
    Tryb auto po to, aby po odpstryknięciu włącznika brama się zamknęła (co prawda po czasie zwłoki ale zawsze) a osiedlowy - coby otwierająca się w trakcie pstryknięcia włącznikiem brama nie stanęła w miejscu tylko otwierała się dalej.
  • #24 13570011
    Pawel2420
    Poziom 31  
    dedito napisał:
    W trybie zamykania spowoduje przerwanie tego procesu. W trybie otwierania niczego nie zmieni.

Wg. instrukcji spowoduje to "zatrzymanie i zmianę manewru"

dedito napisał:
    Wykorzystaj do tego celu fotokomórkę lub inne wejście blokujące.

Potrzebuję sprawdzić w praktyce (na początku na domowym sterowniku) automatyczne otwieranie bramy po pojawieniu się w jej pobliżu autoryzowanych samochodów. Każdy taki pojazd jest wyposażony miniaturowy transponder. Skaner przy bramie łączy się z tym transponderem dokonuje autoryzacji i otwiera bramę.
    Urządzenie ma tylko jedno wyjście. Tak więc nie mogę symulować fotokomórki.
    Jest jednak też jedno wejście, które mogę wykorzystać.
  • #25 13570060
    kotbury
    Ale możesz pod to jedno wyjście podpiąć przekaźnik a on może mieć więcej niż jedne styki a potem j/w.
    PS. Możesz napisać co to za transponder który stabilnie i zawsze z tej samej odległości nada odbornikowi sygnał? - normalnie mają b. mały zasięg albo jak to radio - zasięg od 2 do 100 m.
  • #26 13570075
    dedito
    Poziom 39  
    Pawel2420 napisał:
    Wg. instrukcji spowoduje to "zatrzymanie i zmianę manewru"

to miałem na myśli pisząc "przerwanie procesu" (celowo nie użyłem słowa zatrzymanie), które spowoduje powrót do poprzedniego stanu.
  • #27 13570100
    kotbury
    Jeszcze jedno - akurat RO500 ma dość dziwny tryb osiedlowy (to zamykanie ze stanu otwartego po P.P). Skoro dopiero będziesz to robił to mozesz użyć innego napędu. Niemal w każdym innym tryb osiedlowy polega na sterowaniu z P.P. lub pilota WYŁĄCZNIE otwieraniem (a następne użycie P.P. lub pilota na otwartej brame nie zamyka jej tylko przedłuża pauzę na otwarciu) a zamykaniem zajmuje się WYŁĄCZNIE automat. Czyli wystarczy tryb osiedlowy i odbiornik transpondera podpięty pod P.P. i z glowy.
  • #28 13570129
    Pawel2420
    Poziom 31  
    kotbury napisał:
    Ale możesz pod to jedno wyjście podpiąć przekaźnik a on może mieć więcej niż jedne styki a potem j/w.

Załóżmy, że stosuję przekaźnik. Jeden styk podłączam zamiast pilota. Drugi do fotokomórki. Pilot jednak się naciska się krótko. Tu muszę wystawić sygnał na stałe aby zasymulować zadziałanie fotokomórki.. Czy nie będzie to przeszkadzało sterownikowi bramy ?

kotbury napisał:
    PS. Możesz napisać co to za transponder który stabilnie i zawsze z tej samej odległości nada odbornikowi sygnał? - normalnie mają b. mały zasięg albo jak to radio - zasięg od 2 do 100 m.

To jest taki mały krążek z bateryjką, który można przykleić do szyby lub zaczepić do zwykłego identyfikatora. Inaczej mówiąc aktywne RFID. Zasięg jest programowalny.

Jak podłączyć zewnętrzny włącznik do sterownika bramy przesuwnej?
  • #29 13570160
    kotbury
    Cytat:
    Pilot jednak się naciska się krótko. Tu muszę wystawić sygnał na stałe aby zasymulować zadziałanie fotokomórki.. Czy nie będzie to przeszkadzało sterownikowi bramy

Prawdę mówiąc nie wiem, jak by było na RO - trzeba by sprawdzić (jak musi być ten napęd to do zwykłego przekaźnika dołożyć impulsowy) , ale jak użyjesz jakiegoś innego napędu (patrz wyżej) problem sam się rozwiąże.

Co do sprzęcika to podrzuciłbyś jakieś bliższe dane....
  • #30 13570366
    Pawel2420
    Poziom 31  
    kotbury napisał:
    Prawdę mówiąc nie wiem, jak by było na RO - trzeba by sprawdzić (jak musi być ten napęd to do zwykłego przekaźnika dołożyć impulsowy) , ale jak użyjesz jakiegoś innego napędu (patrz wyżej) problem sam się rozwiąże.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem to co napisałeś.
    Czy inne sterowniki mają taki tryb pracy jak opisałem na samym początku ?
    Czy inne sterowniki będą się zachowywały tak jak potrzebuję gdy będę symulował im cykliczne naciskanie pilota np. co 1 sek. ?

kotbury napisał:
    Co do sprzęcika to podrzuciłbyś jakieś bliższe dane....

Nie wiem co dokładnie chcesz wiedzieć. Krążek ma średnice 32mm. Zasilany jest przez baterię CR2032. Detalicznie kosztuje kilkadziesiąt złotych. Autoryzacja następuje przez AES co powoduje, że bardzo trudno go podrobić. Ma akcelerometr wykrywający czy pojazd się porusza. Nie przeszkadza więc, że samochód zaparkuje tuż przy bramie. W krążku zapamiętywana jest też historia pracy. Czyli kiedy i jaki zamek/brama zostały otworzone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie zewnętrznego włącznika do sterownika bramy przesuwnej, aby uzyskać funkcjonalność stałego otwierania i zamykania bramy. Odpowiedzi wskazują, że można to zrealizować poprzez podłączenie przycisku do odpowiednich wyjść sterujących w sterowniku, takim jak Nice RO500. Wskazówki obejmują użycie przycisku dzwonkowego, który działa w trybie otwórz-stop-zamknij, a nie w trybie stałego otwarcia lub zamknięcia. Użytkownik może również zastosować przekaźnik, aby uzyskać pożądane działanie. W dyskusji poruszono również kwestie związane z trybami automatycznymi i osiedlowymi w sterownikach, a także zastosowanie transponderów RFID do automatycznego otwierania bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA