logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymontować grzałkę z pralki Polar Gracja? Instrukcja demontażu

zbyszek8285 19 Gru 2005 19:53 1512 7
REKLAMA
  • #1 2098599
    zbyszek8285
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mam pytanie do wszystkich fachowcow pralek,chce sobie wyczyscic grzalke ,i jak mam wymontowac wyjac grzalke z automatu.
  • REKLAMA
  • #2 2098650
    sq4iop
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    musisz poluzowa nakretke klucz13
    nastepnie trzeba ja wydobyc wykonujac ruchy w prawo w lewo itp...
    bedzie ciezko i nie radze podwazac wkretakiem bo uszkodzisz emalie i beben bedzie korodowal
    jak sie uda wyjac to bedzie problem z zalozeniem bo uszczelka jest zprasowana ale jest to mozliwe osobiscie proponuje nie ruszac albo kupic nowa
    milej zabawy pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2098743
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    można spróbować, ja ostatnio zacząłem praktykować czyszczenie grzałek i ich ponowne osadzanie z bardzo dobrym skutkiem :wink:
    i klient jest zadowolony bo tanio :D

grzałkę czyszczę siatką ścierną (nie mylić z papierem ściernym!)
    siatka ścierna doskonale się do tego nadaje ponieważ starty kamień w postaci pyłu wysypuje się przez otwory w tej siatce a sama siatka nie uszkadza powierchni grzałki :)
    po wyczyszczeniu do gładkiej powłoki próbuję osadzić grzałkę na ludwika, a jeśli uszczelka jest mocna odkształcona to obcinam trochę uszczelki i grzałka wtedy wchodzi
    należy pamiętać aby nie obciąć za dużo gumy bo będzie ciekło :wink:
    ja stosuję ten sposób i jeszcze nie zdarzyło się żeby wystąpił wyciek po takiej operacji :)
  • #4 2098831
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Najlepiej grzałki nie ruszać, tylko nastawić pralkę na najdłuższy program zasadniczy, temp. dać maksymalną i wsypać 100g kwasu cytrynowego. Przy okazji wyczyści się nie tylko grzałka. Można też wlać 2 flaszki octu, ale wtedy będzie trochę smrodu.
  • #5 2099885
    zbyszek8285
    Poziom 11  
    bardzo wam dziekuje
  • REKLAMA
  • #7 2100991
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    PBK napisał:
    nie wyjmuj tej grzałki bo potem bedzie z niej przeciekało
    zrób tak jak ci napisał Zayzayer

nic nie będzie przeciekało :!: już Ty się o to nie bój :wink:
    a ja te grzałki wyjmuję tylko przy okazji a nie za każdym razem
    np. wtedy jak coś trza wyjąć przez otwór grzałki lub przy wymianie zbiornika

i żadne wycieki... 8O
  • REKLAMA
  • #8 2101108
    zbyszek8285
    Poziom 11  
    wleje 3 flaszki octu i dam kwasek bedzie wszystko ok.dziekuje wam wszystkim i zycze Zdrowych i Wesolych Swiat

Podsumowanie tematu

✨ W celu demontażu grzałki w pralce Polar Gracja należy poluzować nakrętkę kluczem 13, a następnie delikatnie wyciągać grzałkę wykonując ruchy na boki, unikając podważania śrubokrętem, aby nie uszkodzić emalii bębna i zapobiec korozji. Po wyjęciu grzałki problemem może być ponowne założenie uszczelki, która jest sprasowana; można ją lekko przyciąć, ale z umiarem, aby uniknąć przecieków. Alternatywnie zaleca się nie demontować grzałki, lecz czyścić ją chemicznie, np. poprzez uruchomienie pralki na najdłuższy program z maksymalną temperaturą i dodanie kwasu cytrynowego lub octu, co skutecznie usuwa kamień i osady. Czyszczenie mechaniczne grzałki można wykonać siatką ścierną, która nie uszkadza powierzchni i pozwala usunąć kamień. Wymiana lub czyszczenie grzałki jest zalecane tylko przy konieczności, np. wymianie zbiornika lub awarii, gdyż niewłaściwy montaż może prowadzić do przecieków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA