logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

No Frost – nadmierny szron na parowniku w nowej lodówce w zabudowie, co sprawdzić?

Hubertooo87 09 Wrz 2025 12:30 486 4
REKLAMA
  • #1 21657712
    Hubertooo87
    Poziom 2  
    Witam, jakiś czas temu zgłosiłem problem z chłodzeniem w lodówce z systemem no frost. Panowie serwisanci stwierdzili, że problem leży w dużym nagromadzeniu lodu na parowniku, przez najpewniej problem z dociskiem drzwi (lodówka w zabudowie). Panowie poprawnie zamontowali lodówkę, docisk poprawny, brak uszkodzonych uszczelek. Po 2 tygodniach polecili sprawdzić parownik. Obecnie lodówka chłodzi, aczkolwiek ilość szronu zastanawia mnie, czy aby nie zgłosić jej ponownie, bo wydaje mi się, że jest go za dużo i kwestia kilku dni, kiedy znowu wszystko zapcha się lodem. Proszę o informację, czy moje obawy są sensowne, załączam zdjęcie parownika. Dodam, że lodówka została zakupiona miesiąc temu.
    Parownik lodówki z dużą ilością szronu i lodu na rurkach
  • REKLAMA
  • #2 21657760
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3318
    No Frost polega na tym że lodówka sama odmraża co jakiś czas wymiennik grzałką. Woda spływa i znowu mrozi , cykl się powtarza.

No forst nie oznacza że nie będzie szronu tylko że lodówka sama sobie z nim radzi. Bez interwencji manualnego rozmrażania.
  • REKLAMA
  • #3 21657804
    Hubertooo87
    Poziom 2  
    Rozumiem, czyli ta ilość szronu na parowniku nie powinna mnie niepokoić? Z chłodzeniem nie ma problemów. A czytałem takie opcje, że w lodówkach No Frost na parowniku nie powinien gromadzić się szron.
  • REKLAMA
  • #4 21657808
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3318
    To już zależy od programu odmrażania. Jedne robią to częściej inne rzadziej.
  • #5 21657845
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Problem z odszranianiem,, reklamuj niech naprawią !!
REKLAMA