logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lekato MS-1 – identyfikacja i naprawa włącznika suwakowego

unit732 09 Wrz 2025 13:05 198 5
REKLAMA
  • #1 21657832
    unit732
    Poziom 3  
    Ułamałem przypadkiem włącznik w moim nadajniku radiowym Lekato MS-1. Sklejenie jest prawie niewykonalne, bo jest za małe, a budowa całego urządzenia bardzo utrudnia zastępcze rozwiązania.

Czy ktoś potrafi zidentyfikować tę część? Szerokość to ok. 8 mm. Chciałbym ją kupić i dolutować.
    Jeżeli ktoś ma pomysł, jak umożliwić proste włączanie i wyłączanie tego nadajnika bez szukania zamienników i lutowania, to będę bardzo wdzięczny.

W załącznikach widać sprawny włącznik i uszkodzony włącznik, rozebrany na części.

Przełącznik suwakowy SMD na płytce drukowanej, z widocznymi trzema pinami Złamany i sprawny miniaturowy suwakowy włącznik na płytce PCB Lekato MS-1
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21658867
    unit732
    Poziom 3  
    Telo napisał:
    raster wyprowadzeń

Jestem laikiem i ten termin niewiele mi mówi. W opisach tych przełączników widzę np. "raster wyprowadzeń: 2mm". Czy to odległość między najbardziej oddalonymi od siebie nóżkami?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21687015
    unit732
    Poziom 3  
    >>21658888

Dziękuję za odpowiedzi, ale po kilkutygodniowym „zatwardzeniu” umysłowym wpadłem na bardzo proste rozwiązanie. Zwyczajnie zamieniłem miejscami ułamany element z tym sprawnym. Ten drugi służy tylko do przełączania mono/stereo, więc nie muszę go w ogóle przesuwać :)
  • #6 21687016
    unit732
    Poziom 3  
    Rozwiązanie opisałem w ostatnim poście.
REKLAMA