logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić przełącznik suwakowy? Na przykładzie radia Grundig RCD 1445 USB

tomybb 08 Cze 2025 01:50 951 9

TL;DR

• Naprawa przełącznika suwakowego w radioodtwarzaczu Grundig RCD 1445 USB, odpowiedzialnego za wybór źródeł typu tuner, tape, cd i usb.
  • Gałka obrotowa napędza suwak przez popychacz, a rozbiórka wymaga odgięcia 5 zaczepów i ostrożności, bo w środku siedzi kulka na sprężynie.
  • Styki czyści izopropanolem (IPA), pędzelkiem z włóknem szklanym, ponownie IPA i minimalną ilością smaru, a blaszki doczyszcza kartką papieru.
  • Po złożeniu przełącznik ma znów klikać i działać poprawnie, lecz metoda ma sens głównie przy małych prądach; spalone styki wymagają wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Rozłożony przełącznik suwakowy z widoczną płytką i elementami metalowymi na białym tle.
    Dzisiaj chciałbym pokazać w jaki sposób można naprawić przełącznik suwakowy. Takie elementy występują w całej masie urządzeń elektrycznych i elektronicznych. U mnie akurat taki uszkodzony trafił się w małym radioodtwarzaczu Grundig RCD 1445 USB. W takich radiach służy on najczęściej do przełączania źródeł pomiędzy: tuner, tape, cd, usb itd. A jakie są objawy jego uszkodzenia w tego typu sprzętach? Problem z wyborem odpowiedniej funkcji, nie gra jeden głośnik, ściszony dźwięk, zakłócenia fonii przy przełączaniu, zaczyna działać prawidłowo przy poruszaniu suwakiem lub kilkukrotnym przełączaniu itp. Te wszystkie problemy mogą, choć oczywiście nie muszą wskazywać na uszkodzenie przełącznika suwakowego.

Odłączamy przewód zasilający i bierzemy się za rozbiórką sprzętu. Tym razem myślę że nie ma sensu pokazywać dokładnego przewodnika jak takie proste radio zdemontować, zwrócę tylko uwagę na najważniejsze kwestie.

Radio wygląda tak:

Widok panelu przedniego srebrnego radioodtwarzacza Grundig RCD 1445 USB z widocznymi przyciskami i pokrętłami.

Przełącznik źródeł umieszczony na dole i co ciekawe, w pierwszej kolejności możemy pomyśleć że mamy tutaj do czynienia ze switchem obrotowym. Wykonujemy obrót gałką a nie ruch przesuwny. Tak to chytrze jednak producenci rozwiązują. Wszystko przez popychacz który w tym przypadku tak przesuwa suwak.

Przy rozbiórce tego typu urządzeń, wkręty które musimy odkręcić często oznaczone są na obudowie jakimś symbolem, strzałką itp. W znakomitej większości znajdują się ukryte pod klapką baterii.

Widok komory baterii radia Grundig RCD 1445 USB od spodu, z widocznymi sprężynami i oznaczeniami producenta.

Rączką, czasem klapą CD.

Widok zbliżony na górną obudowę srebrnego radioodtwarzacza Grundig z widocznym logotypem i oznaczeniami płyt CD.

Dodatkowo jeszcze z tyłu.

Często występują różne rodzaje wkrętów: grubsze, dłuższe inny łeb - dlatego zawsze musimy wiedzieć który gdzie był. Czasem np, różnica w długości jest minimalna.

Kilka różnych wkrętów leży na jasnej powierzchni, oddzielone według długości i rodzaju.

Gałka głośności najczęściej nasadzana na wcisk, tutaj także wkręty pod nią.

Zbliżenie na zdejmowaną gałkę regulacji głośności w radioodtwarzaczu Grundig.

Ogromny problem który spotykam w tego typu sprzętach, i to przeróżnych marek to wtyczki które wychodzą z częścią która powinna pozostać przy płycie. W ten sposób zostają same piny i można się pomylić powtórnie wkładając. Czasem pomaga grafika na PCB, innym razem trzeba posiłkować się schematem lub pomiarami aby przypadkiem nie włożyć wtyku odwrotnie. Bo skutki takiego błędu mogłyby być czasem opłakane...

Zbliżenie na płytkę drukowaną z widoczną wtyczką, trzema kondensatorami elektrolitycznymi i opisami złączy.

Tak nasze radio wygląda w środku.

Wnętrze radioodtwarzacza z widocznymi płytkami drukowanymi i podzespołami elektronicznymi.

Ruch obrotowy zamieniany na przesuwny :)

Zbliżenie na przełącznik suwakowy zamontowany na płytce drukowanej wewnątrz obudowy radia.

Przełączniki suwakowe mogą być w wersji pionowej a w naszym przypadku jest kątowy. W zależności od wykonania mogą być kilku pozycyjne. Natomiast jedno jest pewno, sporo punktów lutowniczych do odlutowania. Cztery skrajne z reguły połączone do metalowej obudowy, są większe stabilizują całość. Użycie odsysacza nie zawsze się sprawdzi, z uwagi na drobne ścieżki. Czasem możemy je w ten sposób uszkodzić. Ja stosuję do takich zadań plecionkę, taśmę rozlutowniczą.

Przełącznik suwakowy zamontowany na płytce drukowanej radia, widoczny czarny suwak oraz oznaczenia funkcji.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi ścieżkami, elementami SMD i punktami lutowniczymi.

Płytka drukowana z wylutowanym i oczyszczonym przełącznikiem suwakowym, widoczne ścieżki oraz punkty lutownicze pokryte topnikiem.

Rozpoczynamy rozbiórkę. Trzeba pamiętać że jest wiele drobnych elementów w środku które mogą wypaść!

Odginamy 5 zaczepów pamiętając że nie są one przewidziane do częstego zaginania. Po którymś razie po prostu odpadną. Dlatego istotne jest aby cały proces naprawy wykonać za pierwszym razem skutecznie. Późniejsze poprawianie może już być problematyczne.

Rozłożony przełącznik suwakowy z widocznymi zaczepami oznaczonymi czerwonymi strzałkami.

Przełącznik suwakowy z widocznymi pinami i lutowanymi połączeniami, obudowa metalowa, element czarny obrotowy.

Dwie części rozebranego przełącznika suwakowego na białym tle – płytka z wyprowadzeniami oraz metalowa obudowa z suwakiem.

Nie ma sensu wyciągać samego suwaka z metalowej obudowy, w miejscu zaznaczonym strzałką znajduje się z reguły kulka na sprężynie, niepotrzebnie może nam wtedy wyskoczyć. Umieszczona po to aby suwak zatrzymywał się w danej pozycji, charakterystyczny wyczuwalny moment przy przesuwaniu.

Zbliżenie na rozebrany metalowy przełącznik suwakowy z widoczną czarną częścią plastikową i czerwoną strzałką wskazującą na otwór w obudowie.

Ostrożnie zdejmujemy małe blaszki ze styków.

Zbliżenie na wnętrze rozebranego przełącznika suwakowego z widocznymi stykami metalowymi.

Rozłożony przełącznik suwakowy z widocznymi blaszkami styków i pinami lutowniczymi na białym tle.

Styki czyścimy najpierw izopropanolem. Ja używam patyczka do uszu w nim nasączonego.

Wacik nasączony środkiem czyszczącym przy stykach przełącznika suwakowego na płytce drukowanej.

Po odparowaniu czyścimy "pędzelkiem" z włóknem szklanym. Świetnie się do tego nadaje ale niestety pozostawia drobne "igły" które łatwo wbijają się w skórę. Uważajmy na to.

Czyszczenie styków przełącznika suwakowego pędzelkiem z włóknem szklanym.

Później jeszcze raz izopropanol, głównie aby usunąć wspomniane już wcześniej, pozostałe włókna po procesie czyszczenia.

Na zakończenie na styki stosujemy minimalną ilość smaru zabezpieczającego.

Blaszki możemy wyczyścić wkładając w nie czystą kartkę papieru, delikatnie ściskając po włożeniu i przesuwając kilkukrotnie.

Mała metalowa blaszka – styk przełącznika suwakowego, leżąca na białym tle.

Czasem pomaga bardzo minimalne nasączenie kartki w "ipa" lecz wtedy bardzo łatwo się rwie...

Składamy przełącznik.

Rozebrany przełącznik suwakowy z widoczną płytką stykową i obudową metalową na białym tle.

Blaszki muszą być dobrze nasadzone na styki, ustawiamy je tak aby trafiły na gniazda suwaka. Uważajmy aby ani blaszki, ani suwak się nie przemieścił w czasie montażu. Pamiętajmy która stroną był zamontowany, możemy przed rozbiórką to sobie jakoś oznaczyć. Wszystko musi wskoczyć na swoje miejsce, zgrać się, oprzeć odpowiednio na metalowej obudowie. Sprawdzamy czy wszystko działa jak należy, przesuwamy kilkukrotnie suwak, sprawdzamy czy "klika". Przy okazji rozprowadzamy smar po wszystkich stykach. Dopiero na końcu ponownie zaginamy zaczepy.

Podsumowanie.

Nieumiejętne rozebranie może skończyć się zgubieniem drobnych części, wystrzeleniem sprężyny itd. Dlatego róbmy to ostrożnie. Starajmy się zagiąć zaczepy tylko raz, więcej prób mogą nie wytrzymać. Przed demontażem sprawdźmy dokładnie jak był złożony, jak trzymał się na obudowie itp. zróbmy zdjęcia, zaznaczmy sobie. Uważajmy przy wylutowywaniu aby nie uszkodzić czasem drobnych punktów lutowniczych.

Znaczną część tego typu przełączników, tych które przełączają małe prądy da się w ten lub podobny sposób naprawić. Problem zaczyna się gdy działają one na większych prądach, np. w elektronarzędziach, tam czasem styki lub blaszki są po prostu spalone... Spotykałem już takie z których została tylko połowa...

Ktoś pewnie zapyta: czy nie wystarczy czymś "psiknąć" w styki takiego switcha bez rozbiórki? Jeżeli nie ma innego wyjścia to także może pomóc. Trzeba wiedzieć jak, czym itd. Żeby np. nie wypłukać innego smaru, nie uszkodzić czegoś innego itp. Ja jestem zdania jednak, że jeżeli jest możliwość rozbiórki to zawsze będzie to pewniejsze i lepsze. Dodatkowo w zasadzie tylko po rozbiórce możemy ocenić stan blaszek, czy nie są wypalone.

A Wy jak uważacie?

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    tomybb
    Poziom 26  
    W moich artykułach znajdziecie przede wszystkim: testy, prezentacje gadżetów elektronicznych, modułów, sprzętu pomiarowego, narzędzi, wyposażenia pracowni oraz wszystkiego innego co może przydać się elektronikowi i nie tylko. Nie zabraknie także artykułów o tematyce nieco odbiegającej od elektroniki.
    Specjalizuje się w: naprawa rtv agd, Artykuły Elektroda.pl
    tomybb napisał 1710 postów o ocenie 1791, pomógł 3 razy. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21573240
    j570
    Poziom 15  
    Ocena: 76
    Jaki smar do tego typu styków używasz?
  • #3 21573373
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5502
    IPA obecnie stała się uniwersalnym płynem czyszczącym i jak widać efekty są bardzo dobre.
    Nigdy nie korzystałem z czyścików z włóknem szklanym, dzięki za ostrzeżenie o odrywających się fragmentach.
    Również jestem ciekawy jaki smar nadaje się do przełączników sygnałowych.
  • REKLAMA
  • #4 21573726
    tomybb
    Poziom 26  
    Ocena: 1791
    Ja używam "olej switch" z zestawu olejów serwisowych.
  • REKLAMA
  • #5 21573919
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Ostatnio robiłem identyczny zabieg w słuchawkach bezprzewodowych Philips.
    Tam padały przełącznik kanałów - zarówno w słuchawce jak i bazie.
    Przez głupi przełącznik słuchawki nie działały w losowych momentach i w głowę zachodziłem o co chodzi.

Ja czyszczę środkiem do czyszczenia srebra - argentum lub podobne. Pierwszy rozbierałem i przecierałem, potem płukanie.
    Kolejne czyściłem przez samo płukanie i przełączanie - bez rozbierania, potem porządne płukanie wodą a potem izopropanolem i suszenie. Efekt dobry.
  • #6 21575713
    misinek
    Poziom 11  
    >>21573373 Ja polecam do smarowania po wyczyszczeniu wazelinę techniczną bezkwasową. A do czyszczenia chemicznego nalotów na stykach to wodę amoniakalną - tylko uwaga, z wentylacją "bo śmierdzi" :-)
  • REKLAMA
  • #7 21575796
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Ja na koniec psikam takie rzeczy produktem Kontakt PR - do czyszczenia potencjometrów.
    Jest to IPA z dodatkiem smaru czy bardziej oleju silikonowego.
    Rzeczone przełączniki w słuchawkach też tym psiknąłem, wszystko śmiga.
  • #8 21579093
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    misinek napisał:
    wodę amoniakalną

Widziałem to kiedyś w starej instrukcji do rentgena. Mycie styków przekaźników jako procedurę serwisową, a było ich tam dużo. Ale osobiście nigdy nie próbowałem.
  • #9 21700651
    slykmonika
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,
    Dziś pierwszy raz odważyłam się sama rozkręcić radio, a mam Grundig RCD1445. Usterka dokładnie taka jak opisana w artykule. Spryskałam styki CX80 Contacx i pomogło. Dziękuję osobie, która napisała ten artykuł, bo dała mi odwagę abym spróbować naprawić radio a nie wyrzucać.
    Pozdrawiam
  • #10 21700842
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    @slykmonika najlepsza metoda nauki, którą praktykuję do dzisiaj: jak się zepsuło i nosisz się z zamiarem kupna nowego - zajrzyj do środka. Może uda się naprawić, a nawet jeśli nie to i tak się czegoś dowiesz.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy przełącznika suwakowego w radioodtwarzaczu Grundig RCD 1445 USB, który służy do wyboru źródła dźwięku (tuner, tape, CD, USB). Typowe objawy uszkodzenia to problemy z wyborem funkcji, zakłócenia dźwięku, ściszony sygnał lub działanie przełącznika tylko po poruszaniu suwakiem. Zaleca się odłączenie zasilania i rozbiórkę urządzenia w celu dostępu do przełącznika. Do czyszczenia styków najczęściej stosuje się izopropanol (IPA) oraz specjalistyczne środki takie jak Kontakt PR (z dodatkiem smaru silikonowego) lub CX80 Contacx. Do smarowania po czyszczeniu polecane są oleje serwisowe typu "olej switch" lub bezkwasowa wazelina techniczna. Wskazano także na ryzyko stosowania czyścików z włóknem szklanym, które mogą pozostawiać fragmenty. Przykłady podobnych napraw dotyczą także przełączników w słuchawkach bezprzewodowych Philips. Użytkownicy podkreślają, że samodzielna naprawa jest możliwa i pozwala uniknąć wymiany sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA