Reguluje się nimi tzw moc emisji lasera. fabrycznie jest ustawione na optymalne zyżycie lasera. Jak dasz za dużo to ci sfajczy laser, a jak za mało to nie zobaczy CD. Powiedz co kombinujesz.
Probuje przywrocic do zycia laser DVD
kumpel go calkowicie rozregulowal
Zaprawialem juz w ten sposobdc -rom'y i dzialaly ale nie zbyt dobrze idzie mi to z dvd
Szukaj takiego samego i podejrzyj ustawienia - spróbój w tym uwalonym tak samo ustawić, Sprawdź Na oko pod kątem (żeby oczy nie uszkodzić) czy laser świeci jak w innych. Jeśli tak, to Pogrzeb w "przeczyść" optykę. - najczęstrze przypadki to zabrudzenia optyki.
te potencjometry sa od regulacji prądu lasera ..
mozna je krecic do 5 stopni w ktoras strone. nie wiecej bo sprubuj jeszcze soczewke wyczyscic. czasami pomaga.
z doswiadczenia wiem ze DVD sie raczej nie da naprawic
( a mam na koncie okolo 500 napraw laserow i DVD)
jakby co to pisz do mnie na g-g to ci wszystko wytlumacze
✨ W dyskusji poruszono temat dwóch potencjometrów umieszczonych na module lasera w napędzie DVD, z pytaniem czy jeden z nich służy do regulacji lasera CD, a drugi do DVD. Wyjaśniono, że potencjometry służą do regulacji prądu lasera, co wpływa na moc emisji światła. Fabryczne ustawienia są optymalne dla żywotności lasera – zbyt wysokie ustawienie może uszkodzić laser, a zbyt niskie uniemożliwi odczyt płyt. Zaleca się ostrożność przy regulacji, nie przekręcać potencjometrów więcej niż kilka stopni. W przypadku problemów z odczytem DVD, często przyczyną są zabrudzenia optyki, które należy dokładnie wyczyścić. Wskazano, że naprawa laserów DVD jest trudna, a w praktyce często nieopłacalna. W dyskusji pojawił się model lasera DELTA OPI, który jest nietypowy i trudny do znalezienia zamiennika. Podsumowując, potencjometry nie są dedykowane osobno do CD i DVD, lecz regulują prąd lasera, a ich ustawienie wymaga precyzji i ostrożności. Wygenerowane przez model językowy.