logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS A7N8X-E: RAM ERROR po dodaniu pamięci, BIOS nie reaguje na reset. Co robić?

gumiś_rzesz 20 Gru 2005 18:58 2111 9
REKLAMA
  • #1 2101320
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Witam
    Dawno tu już nie pisałem ale mam problem mam kompa takiego:
    Płyta gł. Asus A7N8X-E proc atlon 2500+ (Bartek) Zasilacz Mode Com 350W Ram eliksir grafika radeon 9600.
    Problem w tym że do ziś miałem 256 RAM-u i wszystko świetnie śmigało dzisiaj chciałem wsadzić mu dwa kolejne eliksiry po 256 i jak wsadziłem, mu te kstki to pkazał mi się RAM ERROR (czy cś takieg podobnym sęśie) i chciał dyskietke jak mu zrobiłem reseta tak umarł teraz już nawet wsadu niechce na dyskietce. Mniemam że udszedł bios kto wie caka pamięć siedzi w tej płycie i czym ją za programować mam Comb 3 tylko nie wiem co to za pamięć.
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 2101385
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Po pierwsze to pisz zrozumiale.Wyjmij cały RAM i odpal płytę,powinneś mieć biby że brak Ramu.Wtedy włóż ten RAM który miałeś poprzednio.Po tych zabiegach podaj co sie dzieje.
  • #3 2101427
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Sry ale pisze na kmputerze ktry ma 10 lat i klawiaturze która ma 15 lat. BezRAM zero bipów czyli tak jak by RAM odszedł ale nie mam pojęcia dlaczeg.
    Kasowanie biosu robiłem zasilanie sprawdzne wszystko jest chyba że Grafika poszła spać ale nie mam c podmieni.
  • REKLAMA
  • #4 2101668
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Jak uruchomisz kompa bez Ramu i grafiki to dobra płyta powinna "bipać".Jak nie masz "bipów" bez Ramu to nie znaczy że Ram padnięty.Sprawdź jakie napięcia z zasilacza jak masz miernik.
  • #5 2101703
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Wcześniej zajmowałem się kmputerami teraz też się zajmuje ale sterownikami silników a samochodach więc jakiś tam miernik mam. Wszystkie napiećia są OK płyta główna tylko z prockiem (niechce mi się ściągać radiatora) nie wydaje żadnych okrzyków dlatego pytam o BIOS b tylko ON został do zrobienia.
  • Pomocny post
    #6 2102592
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, zamiast panikować zrób:
    1. Reset CMOS zworką przy baterii.
    2. Przestaw zworkę CPU_FSB (przy mostku północnym) z 1-2 na 2-3 (FSB200)
    i Odpal
  • REKLAMA
  • #7 2104640
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Interesant masz u mnie piwo a nawet flaszke przestawienie FSB pomogło i postawiło kompa na nogi. Teraz mam pytanie mam 3 kostki elixira i mam pytanie jak skonfigurować to na duala jednka ktorą miałem wcześniej jest troszeczke inna a dwie które dokupiłem są identyczne wieć trzeba gdzieś szperać w biosie?? Bo nie ludzie szukać czegoś co nie wiem jak działa i czy działa.
  • REKLAMA
  • #8 2106273
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam ponownie.
    Niema czegoś takiego jak dual na trzech kościach, chociaż BIOS będzie Cię do tego przekonywał. Jakie one mają timingi??

Spróbuj tak:
    w niebieskie wsadź dualne, a w czarną tą "troszkę inną" (zawsze to jakieś rozwiązanie). Ustaw w biosie Timingi dla najwolniejszej kości.
  • #9 2107568
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Dual na trzech (3) kosciach jest jak najbardziej mozliwy. Sam mam trzy kosci Geil'a. 2x512MB + 1x1GB na plycie Asusa A7N8X. W dwa niebieskie wsadzasz 512-stki a trzeci bank musi byc suma tych dwoch wczesniejszych , czyli wlasnie 1GB.
  • #10 2259825
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Po przestawieniu zworki z FSB wszystko odżyło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył płyty głównej ASUS A7N8X-E z procesorem Athlon 2500+ i pamięcią RAM Eliksir. Po dodaniu dwóch modułów RAM po 256 MB pojawił się błąd RAM ERROR, a BIOS przestał reagować na reset, nie uruchamiając się nawet z dyskietki. Po wyjęciu całej pamięci i próbie uruchomienia płyta nie wydawała sygnałów dźwiękowych, co sugerowało problem z pamięcią lub płytą. Sprawdzono napięcia zasilacza, które były prawidłowe. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się przestawienie zworki CPU_FSB z pozycji 1-2 na 2-3, co ustawiło FSB na 200 MHz i przywróciło działanie komputera. Dyskusja poruszyła także kwestie konfiguracji pamięci w trybie dual channel przy użyciu trzech modułów RAM, gdzie zalecano umieszczenie dwóch identycznych modułów w odpowiednich bankach i ustawienie timingów dla najwolniejszej kości w BIOS-ie. Pojawiła się również opinia, że dual channel na trzech modułach jest możliwy, pod warunkiem odpowiedniego doboru pojemności i konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA