logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A7N8X 2.0 Deluxe - Komputer nie uruchamia się po zmianie taktowania RAM

gib 20 Lut 2006 11:02 3103 14
REKLAMA
  • #1 2325071
    gib
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Witam

Mam płytę główną jak w temacie.
    Zmieniłem częstotliwość taktowania ram w biosie na troszkę wyższą. Po zapisaniu ustawień i resecie komputer juz nie wstał. Wentylatory kręcą sie ale na monitorze nadal ciemno. Sprawdziłem wszystkie podzespoły, na innym komputerze pracują poprawnie. Próbowałem zaprogramować bios w innej płycie ale bez rezultatu. układ to pm49fl004t. chce kupić nowy zaprogramowany ale pomyślałem ze dobrze by było usłyszeć opinie innych. co innego mogło polecieć?
  • REKLAMA
  • #2 2325279
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    Zmieniłem częstotliwość taktowania ram w biosie na troszkę wyższą. Po zapisaniu ustawień i resecie komputer juz nie wstał.

W tym przypadku powinno pomóc zwykłe wyczyszczenie CMOSa zworką na płycie głównej a nie programowanie kości.
  • REKLAMA
  • #3 2325401
    gib
    Poziom 15  
    Próbowałem. Bez efektu.
  • #4 2325409
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    "Próbowałem zaprogramować bios w innej płycie ale bez rezultatu." - no to teraz przeczywiscie namieszales i raczej programowanie biosu cie czeka. Kup usluge na allegro lub w jakims pobliskim sklepie komputerowym.
  • REKLAMA
  • #5 2325558
    gib
    Poziom 15  
    tak próbowałem. ale wyskakiwal komunikat o bledzie na samym poczatku. chcialbym dowiedziec sie czy to moze byc wina biosu czy dac sobie spokuj.
  • #6 2325586
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Jaka tresc mial ten komunikat o bledzie? I czy ta druga plyta tez ma bios FWH/LPC? Jezeli nie ma to nie zaprogramujesz.
  • REKLAMA
  • #7 2325684
    gib
    Poziom 15  
    wiem teraz juz wiem. nie,to była płyta ze zwykłym ukladem. Ale zasilanie i wyprowadzenia były takie same. Więc postanowiłem sprubować. komunikat "unknown flash type"
  • #9 2325877
    gib
    Poziom 15  
    uniflashem też próbowałem
  • #10 2325898
    doubleube
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Czy ta plyta w ktorej programowales kosc miala podobna kosc ???
    chodzi o to czy byla na 3,3 V
    wszystkie inne sa na 5V !!!
    Jakby co to sam mam taka plyte i co wiecej - programator

Trzeba bylo potraktowac zwora na dluzszy czas lub wyjac baterie.
    Teraz to mozesz miec skopana kosc

Przy podkrecaniu nForce zapisuj w biosie najpierw zmiany a potem wychodz bez zapisu !!!
    STANDARD z nForce

Jakby co sluze pomoca
  • #11 2326032
    gib
    Poziom 15  
    wyjmowalem baterie na noc. przestawialem zworke na kilka godzin. tak uklad w tej plycie tez byl zasilany z 3.3V
  • #12 2328520
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...jestes pewien, ze poprawnie zresetowales BIOS. Mam plyte Asus A7N8X i krecac procesor troche przeholowalem...zajelo mi jakies 0.5h zanim siegnalem do manuala i sie okazalo sie, ze te plytke resetuje sie troche inaczej, niz te co mialem dotad. Kolejnosc jest taka:

1) Wylaczyc zasilanie....okazalo sie ze juz tutaj popelnilem blad...nie wyjalem kabla...i nie chcial sie bios zresetowac, a wystarczylo wylaczyc badz listwe, badz zasilacz badz wyjac po prostu przewod zasilajacy...

2) Wyjac baterie.

3) Przelozyc na moment zwroke odpowiedzialna za "clear CMOS" z pozycji [1 -2] na [2-3] (tylko przelozyc na moment, bez wlaczania komputera) i wrocicdo pierwotnego ustawienia

4) Wlozyc z powrotem baterie.

5) Podlaczyc zasilanie.

Zadna inna kolejnosc wykonywania tych czynnosci nie dzialala...Dopiero jak zrobilem zgodnie z manualem, rzeczywiscie BIOS powrocil do ustawien poczatkowych.

Pozdrawiam
  • #13 2332877
    doubleube
    Poziom 17  
    Wydaje mi sie logiczne, ze nalezy wyjac kabel zasilajacy !!!
    Nigdy nic nie rob przy wlozonym kablu !!!
    Przeciez na plycie jest zasilanie, nawet gdy go tylko wylaczysz switch'em.
    Na niektorych (nowszych) plytach jest dioda swiecaca (LED) sygnalizujaca obecnosc napiecia na plycie.
    Wydawalo mi sie ze zawsze jest taka procedura kasowania biosu jak opisujesz.
    Nigdy nie robilem inaczej.
  • #14 2332942
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...nie do konca sie z Toba zgadzam... mialem np plyte Asus A7V133, nie bylo potrzeby wylaczania przewodu zailajacego, ani zasilacza, dioda swiecila sie na plytce, nie trzeba bylo wyjmowac baterii...wystarczylo przelozyc zworke, wlaczyc na moment komputer, wylaczyc, przelozyc z powrotem i dzialalo....

Cytat:
    Nigdy nie robilem inaczej.

...to jeszcze nie znaczy, ze we wszystkich plytach glownych resetuje sie tak samo BIOS.

Pozdrawiam
  • #15 2333166
    doubleube
    Poziom 17  
    Wszystko sie zgadza
    nie zaprzeczam Twoim sugestiom.
    Tu chodzi o bezpieczenstwo, bezpieczenstwo plyty głownej.
    Moze w koncu uda Ci sie uszkodzic plyte !!!
    Tym bardziej, ze bardzo czesto sa roznice potencjalów i gwarantuje Ci ze w koncu sie uszkodzi jakas plyta jesli sie grzebie pod napieciem.

A moze by tak wyjac RAM nie wyciagajac kabla zasilajacego?
    Albo podpiac dodatkowy naped optyczny?
    Nie polecam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej Asus A7N8X 2.0 Deluxe, która przestała się uruchamiać po zmianie taktowania pamięci RAM w BIOS-ie. Po zapisie ustawień i resecie wentylatory działają, ale monitor pozostaje czarny. Sprawdzenie podzespołów na innym komputerze wykazało ich poprawne działanie. Próby programowania BIOS-u (układ pm49fl004t) na innej płycie zakończyły się niepowodzeniem z komunikatem "unknown flash type", co wynikało z różnic w typie układu BIOS (FWH/LPC vs. zwykły). Zalecane było wyczyszczenie CMOS zworką i wyjęcie baterii, jednak te metody nie przyniosły efektu. Dyskusja podkreśliła konieczność prawidłowego resetu BIOS-u zgodnie z instrukcją producenta, w tym odłączenie zasilania fizycznie przed resetem. Wskazano także, że układ BIOS w tej płycie jest zasilany napięciem 3,3 V, co wymaga odpowiedniego programatora i kompatybilnej płyty do programowania. Użytkownik rozważa zakup nowego, zaprogramowanego układu BIOS. Porady obejmowały użycie narzędzia UniFlash do wgrywania BIOS-u oraz ostrożność przy podkręcaniu pamięci RAM na platformie nForce, gdzie zmiany należy zapisywać, ale nie wychodzić od razu z BIOS-u. W dyskusji zwrócono uwagę na różnice w procedurach resetowania BIOS-u między modelami płyt Asus oraz na ryzyko uszkodzenia płyty przy nieprawidłowym postępowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA