logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować BIOS na płycie Intel i440LX? Skąd pobrać?

pawel1968 17 Kwi 2003 14:23 1492 11
REKLAMA
  • #1 190268
    pawel1968
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    WITAM,
    PROSZĘ O POMOC PRZY AKTUALIZACJI BIOSU NA PŁYCIE INTELA i440LX.
    SKĄD GO ŚCIĄGNĄĆ I JAK TO ZROBIĆ.
    BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA WSZYSTKIE PODPOWIEDZI.
  • REKLAMA
  • #2 190459
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    napisz prosze cos wiecej niz nazwa chipsetu intela ...wszyscy producenci plyt glownych kozystali z tego chipa :D ... (co jest nadrukowane na plycie , na naklejce ktora znajdziesz na pierwszym slocie ISA, zagladnij do instrukcji...)
  • #3 190571
    Valdez
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dokładną nazwę płyty znajdziesz między slotami PCI lub ISA. Opis tej płyty, najnowszy bios, sposób aktualizacji (najczęściej po angielsku) oraz odpowiedni program znajdziesz na stronie internetowej producenta płyty.
  • REKLAMA
  • #4 190697
    slawde
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Proponuję Ci wejść na stronę : WWW.bios.help.pl lub WWW.bios.pnet.pl .
    Jest tam dokładny opis co , jak , czym robić. Po lekturze na tych stronach robiłem upgrade i wszystko było OK. Nie będę kłamał , że jest łatwo ale opisy są bardzo pomocne.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #5 190819
    Stasiu z NH
    Poziom 12  
    Wejdż na tom strone , na niej jest artykuł z gazety o Aktualizacji. Masz tam opisane jak to zrobić , jak znależ biosa i jak rozpoznać producenta płyty i wersje BIOSA po płycie i po kodzie na monitoże podczas uruchamiania komputera :)
  • #6 190824
    Stasiu z NH
    Poziom 12  
    To znowu ja.
    Zapomniałem dać linka , ale cóż skleroza nie boli. :P
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 193459
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Napisz cos wiecej o BIOSIE!!!
  • #9 193473
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Pisze q przestrodze! Lepiej żebyś był świadom tego że jeśli zamieżasz zrobić to na żywca tzn w płycie to może ci potem komp nie ruszyć. Robiłem to kilka razy i wkońcu uwaliłem jeden bios. Nie mówie że masz tego nie robić ale lepiej się dobże zastanów!!

Pozdrowionka!!
  • #10 193525
    malolat
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    eetam, ja za soba mam kilka(dziesiat) takich operacji i nic sie niu uwalilo, tylko trza sciagnac odpowiedni bios zalezny rowniez od wersji danej plyty, bo czasem moze cos nie dzialac lub w ogole nie odpalic :)

polecam zrobic dysk startowy bez configa i autoexeca a jedynie z progiem do flasha i plikiem, i uwaznie czytac napisy :)

pozdrawiam i powodzenia
  • #11 193628
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Zawsze musi być ten pierwszy raz:)
  • #12 194198
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Moge Ci wszystko wyjasnic łopatologicznie. Jezeli masz ochote wyslij mi maila. cichy_666(_at_)wp.pl Robilem up... BIOSU wiele razy i wszystko bylo OK.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Aktualizacja BIOS-u na płycie z chipsetem Intel i440LX wymaga najpierw dokładnego zidentyfikowania modelu płyty głównej, co można zrobić poprzez odczytanie oznaczeń między slotami PCI lub ISA lub na naklejce na płycie. Najnowszy BIOS oraz instrukcje aktualizacji należy pobrać ze strony producenta płyty głównej, gdyż chipset Intel i440LX był wykorzystywany przez wielu producentów. Przydatne źródła informacji i porad dotyczących aktualizacji BIOS-u to serwisy bios.help.pl, bios.pnet.pl oraz artykuł na pcworld.pl, które zawierają szczegółowe opisy procedury i narzędzia do flashowania. Zaleca się przygotowanie bootowalnego dyskietki startowej z minimalnym config.sys i autoexec.bat oraz odpowiednim programem do flashowania BIOS-u. Należy zachować ostrożność, ponieważ nieprawidłowa aktualizacja może uszkodzić BIOS i uniemożliwić uruchomienie komputera. Warto upewnić się, że pobrany BIOS jest zgodny z wersją płyty głównej, aby uniknąć problemów z kompatybilnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA