logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić palnik do lampy błyskowej HAMA SF-28 (~70 Ws, E27, stary model)?

betsi 11 Wrz 2025 10:41 303 6
REKLAMA
  • #1 21686881
    betsi
    Poziom 8  
    Cześć, kupiłem stare lampy błyskowe (stroboskopowe) do zdjęć. Jest to model HAMA SF-28. W jednej z lamp jest spalony palnik. Bezpiecznik cały. Pytanie do Was: czy dostanę jeszcze gdziekolwiek palnik tego typu do tej lampy? Zdaje sobie sprawę, że są to stare lampy i zapewne nie produkują już takich palników. Ale może nawet u chinola by się dostało. Jestem kompletnym laikiem w elektryce oraz fotografii i po prostu nie wiem, gdzie i jak szukać czegoś takiego. Po modelu lampy nic nie da się znaleźć (muszą być bardzo leciwe). Ale może miałby ktoś jakiś pomysł? Obdzwoniłem wszystkie sklepy i hurtownie elektryczne w mieście i nikt nie ma czegoś takiego.

Dane techniczne lampy:
    Moc
    ~70 Ws, guide number 28
    przy ISO 100
    Wkręcana w gniazdo E27
    (230 V)
    Wyzwalanie – wykrywacz błysku (slave), przycisk testowy,
    Kontrola gotowości
    Wskaźnik gotowości błysku (ready indicator)

Wnętrze lampy błyskowej HAMA SF-28 z przewodami i suwmiarką mierzącą obudowę
    Lampa błyskowa HAMA SF-28 z widoczną miarką suwmiarki przy obudowie.
    Spalony żarnik lampy błyskowej HAMA SF-28 zamontowany na odbłyśniku.
    Zbliżenie na spalony żarnik w lampie błyskowej HAMA SF-28 z odbłyśnikiem.

Będę wdzięczny za pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21687217
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Obdzwoń jeszcze serwisy fotograficzne?
  • REKLAMA
  • #3 21687261
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3656
    betsi napisał:
    nie wiem, gdzie i jak szukać czegoś takiego
    To nie jest żarnik. Szukaj pod nazwą palnik.
  • #4 21687270
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Dodano po 1 [minuty]:

booble mało wyników zwraca. Głupią nazwę powiela bot. Weź to rozbierz i zobacz czy palnik to podkówka, czy prosta rura. Może będzie go widać przez klosz. Później szukaj palnika o takim kształcie i zbliżonych parametrach (natężenie światła, napięcie pracy, napięcie wyzwalania. Z tego natężenie i napięcie pracy kolejno coraz mniej ważne).
  • REKLAMA
  • #5 21687285
    betsi
    Poziom 8  
    >>21687270

Dokładnie. Już próbowałem na różne sposoby: „żarnik”, „palnik” — ciężko. Już u producenta żarników do stroboskopów próbowałem i też nie mają.

A jest to prosty element, bez żadnych zagięć, tak jak widać na foto.
  • Pomocny post
    #6 21687336
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Zmierz jego wymiary. Może po wymiarach się uda znaleźć. Chińczyk głupio to nazwał, głupcy mają Chińczyka za wyrocznię. Kto u nas produkuje palniki ksenonowe do lamp błyskowych?? Jak zmierzysz tę rurkę, to może u Chińczyka kupisz jakkolwiek ją nazwał.
    Dawno temu naprawiałem lampę z uszkodzonym transformatorem wyzwalającym błysk. Usunąłem stare uzwojenie, nawinąłem nowe i ruszyła. Może palnik z lampy elektronika będzie pasował wymiarami? W razie czego mam taki mało używany.
    Weź popraw temat i pierwszy wpis, niech ten żarnik zniknie w pomrokach dziejów.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest żarnik do starej lampy błyskowej HAMA SF-28 o mocy około 70 Ws i z gwintem E27, używanej do fotografii stroboskopowej. Lampa posiada wyzwalanie przez wykrywacz błysku (slave) oraz wskaźnik gotowości błysku. Problemem jest spalony żarnik, przy czym bezpiecznik jest sprawny. Ze względu na wiek urządzenia, oryginalne żarniki nie są już produkowane, a lokalne sklepy i hurtownie elektryczne nie dysponują odpowiednim zamiennikiem. Poszukiwane są sugestie dotyczące dostępności żarników tego typu, ewentualnie zamienników, także z importu (np. z Chin). Wskazane jest, że żarnik jest wkrecany w standardowe gniazdo E27 i pracuje przy napięciu 230 V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA