logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] De'Longhi ECAM 23.460 B – brak reakcji na przyciski

dudi_elektr 12 Wrz 2025 00:20 438 3
REKLAMA
  • #1 21687569
    dudi_elektr
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Dostałem od siostry uszkodzony ekspres do kawy firmy De'Longhi ECAM 23.460 B. Objawy są dość dziwne. Po włączeniu ekspres dokonuje autosprawdzenia i wyświetla godzinę. Po naciśnięciu przycisku "Power" urządzenie się uruchamia (przepłukanie, podgrzewanie i ustawienie podajnika zmielonej kawy). Na wyświetlaczu widnieje napis "Normalna Kawa", a w drugiej linii na zmianę "Smak kawy" / "Wymień filtr".

Filtra zmiękczającego nigdy nie widziałem w tym urządzeniu, nawet jak działał, więc to nie ten trop. To, co jest najdziwniejsze, to że w tym stanie urządzenie nie reaguje na inne guziki poza "Power" i gorącej wody. Przyciskanie innych powoduje jedynie wydanie krótkiego dźwięku z przetworniczka. Po tym objawie wiem, że guziki są sprawne. Jako że po naciśnięciu przycisku gorącej wody otwiera się elektrozawór i woda leci, to wiem, że komunikacja między manipulatorem na froncie urządzenia a płytką większej mocy jest poprawna. Enkoder też nie daje żadnej zmiany, ani przy obracaniu, ani przy przyciskaniu.

Wszelkie sugestie mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 21687575
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 512
    dudi_elektr napisał:
    Wszelkie sugestie mile widziane.

Proponuję lekturę instrukcji obsługi. Tak na początek.
  • REKLAMA
  • #3 21687671
    dudi_elektr
    Poziom 14  
    Dziękuję za tę poradę. Niestety, pomimo niezwykle wciągającej traści z wieloma gorącymi momentami, odpowiedzi nie znalazłem. Prawie wszystkie opcje zmian ustawień zaczynają się od zdania: "Wcisnąć przycisk P, aby wejść do menu". Jak pisałem w pierwszym poście, żaden przycisk poza Power i gorącą wodą nie zmienia nic. Nie można zmienić smaku kawy pokrętłem z ziarenkami, wejść do menu, zrobić kawy itd.

Dalej jestem otwarty na pomysły.
  • #4 21692221
    dudi_elektr
    Poziom 14  
    Sprawa rozwiązana. Problemów było kilka: nie do końca zwierające przyciski, wariujący enkoder, zimny lut na mikrokontrolerze, źle podłączony przez jakiegoś poprzednika przepływomierz, plus kamień i błoto kawowe. Udało się to wszystko wyprostować w dwa wieczory i jedną sobotę.
REKLAMA