logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung QE75Q95T – awaria strefowego podświetlenia, miganie i gaśnięcie strefy

paczu 12 Wrz 2025 15:37 402 8
REKLAMA
  • #1 21688028
    paczu
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Szanowni,

Mam TV Samsung QE75Q95T, w którym padła jedna część podświetlenia strefowego. Wygląda to jak na załączonym obrazku.
    Chwilę po włączeniu ta strefa miga kilka razy i gaśnie.
    Jakie są prognozy, ewentualne koszty? Czy mając dość dobre zdolności manualne i średnie ogarnianie elektroniki, jest szansa coś podziałać samemu, czy raczej skończy się to wygenerowaniem elektrośmiecia?

Telewizor z nierównym podświetleniem, ciemna plama po prawej stronie ekranu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21688403
    paczu
    Poziom 11  
    Ciężko to kupić.
    Znalazłem rzekomo nowe (tanio i blisko), ale nie wygląda to idealnie. Panel z LED-ami jest dość giętki, może się to tak pofałdować, czy raczej ktoś się z tym nie obchodził odpowiednio?
    Panel LCD trzeba odkleić. Mając doświadczenie z wymianą wyświetlaczy w telefonach, da się ogarnąć czy nie bardzo?
    Pofalowany panel LED z diodami ułożonymi w siatkę na białym tle

W serwisie wymiana pewnie przekroczy połowę wartości TV. Chyba nieopłacalna.

Update:
    Są nowe ustalenia. Jak zmniejszę jasność do 18 (maksymalna wartość to 50) to podświetlenie działa prawidłowo. Jak zwiększam jasność to przy wartości 20 pojawiają się migotania, a przy 24 strefa gaśnie. Zmniejszeniejasności nie powoduje ponownego włączenia tej strefy, dopiero restart tv pomaga.

Czy to w dalszym ciągu wskazuje na problem z samym podświetleniem czy może to być wina czegoś innego? Dziwne że gaśnie od razu około 6 ledów jak każdy może być wysterowany osobno.
  • #4 21689577
    cmiros
    Poziom 10  
    >>21688403 Na 100% problem z podświetleniem, niestety ze względu na wielkość ekranu - w tym modelu istnieje duże ryzyko uszkodzenia matrycy podczas naprawy. Wymieniając tylko fragment podświetlenia istnieje
    możliwość, że będzie się różnił odcieniem bieli. Wymiana kompletu to już znaczący koszt i przy aktualnych cenach nowych TV, naprawa raczej nieopłacalna.
  • #5 21689633
    paczu
    Poziom 11  
    Koszt całego podświetlenia nie jest duży (200–600 zł), więc warto chyba zaryzykować. Zastanawia mnie tylko to, że LED-y są w jakimś stopniu sprawne, bo świecą normalnie, a odcina je sterownik przy większej jasności. Może pobierają zbyt duży prąd, a może to sterownik podświetlenia jest problemem? Dziwne, że to nie jedna dioda, a kilka jednocześnie się wyłącza.
  • REKLAMA
  • #6 21689728
    cmiros
    Poziom 10  
    Orginalne w Samsungu kosztuje 206 zł netto za szt. razy 10, to już kwota nie do przyjęcia. Podróby są różnej jakości i mogą być czasem widoczne rozjaśnienia w postaci kółek. Ten model nie jest łatwy do naprawy.
    Pozdrawiam
    >>21689633
  • REKLAMA
  • #7 21689804
    paczu
    Poziom 11  
    To ja chyba czegoś nie rozumiem. Całe podświetlenie to mata z 96 LED-ami (8x12). Wymienia się całą bez kombinowania. Jedyny problem to zdjęcie panelu LCD — jest, zdaje się, klejony do ramy.
  • #8 21689938
    cmiros
    Poziom 10  
    W panelu jest 10 takich segmentów, aby wszystkie świeciły równo i tą samą barwą, należałoby wymienić wszystkie, ale to już kwestia wyboru.
    Pozdrawiam
  • #9 21690161
    paczu
    Poziom 11  
    Ok, czyli nie rozumiałem tego dobrze. Sądziłem, że taki panel jest podświetleniem całości i ma 96 stref local dimming. Teraz jasne. Wymiana wszystkich mija się z celem. Jednego można zaryzykować.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung QE75Q95T wystąpiła awaria podświetlenia strefowego, objawiająca się miganiem i gaśnięciem jednej ze stref po włączeniu urządzenia. Problem wskazuje na uszkodzenie modułu podświetlenia strefowego, co jest typowe dla matryc QLED z lokalnym wygaszaniem. Koszty naprawy mogą być wysokie ze względu na konieczność wymiany modułu lub taśmy LED, a także potencjalne trudności w samodzielnej naprawie, mimo posiadania podstawowych umiejętności manualnych i elektroniki. Zaleca się diagnozę przez serwis specjalistyczny, gdyż naprawa wymaga precyzyjnego demontażu i wymiany komponentów podświetlenia. W przypadku braku możliwości naprawy, telewizor może zostać uznany za elektrośmieć ze względu na koszt i dostępność części zamiennych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA